Eljárás indult Magyarország ellen a menekültek éheztetése miatt

Eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a röszkei tranzitzónában lévő menekültek éheztetése miatt – derült ki a bizottság tegnapi közleményéből .

Most a kötelezettségszegési eljárás első lépése indult meg, egy hivatalos levélben értesítik a kormányt az eljárásról.

A bizottság közleményében úgy fogalmaznak, hogy az eljárás a szerbiai határon lévő tranzit-zónában fogvatartott migránsok élelmezésének hiánya miatt indult.

Eddig 16 esetben az Emberi Jogok Európai Bírósságának ideiglenes intézkedése után adtak enni embereknek. Legutóbb éppen tegnapelőtt döntött egy ghánai férfi ügyében a strasbourgi emberi jogi bíróság.

Natasha Bertaud szóvivő így fogalmazott: A bizottság értékelése szerint a fogva tartás körülményei Röszkén nem felelnek meg az európai unió emberi jogi chartájában foglaltaknak.

Emellett a bizottság az Európai Bíróság elé utalta Magyarországot az úgynevezett Stop Soros törvény miatt, amely a bizottság szerint kriminalizálja a menedékkérők segítését.

“A magyar szabályozás korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy kommunikáljanak az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és igénybe vegyék az általuk nyújtott segítséget. Ez sérti a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvet” – áll a bizottság közleményében.

A törvény különadóval bünteti a menekülteket segítő szervezeteket és általánosságban tiltja a migráció “népszerűsítését”. (Euronews)

(Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!