Elismerték, hogy nem porta épül Orbánék bírtokán

A kormányhivatal eddig azt állította, porta lesz a több száz négyzetméteren a föld alatt és felett épülő komplexum, most viszont már azt mondják, majorság. Orbán Viktornak egyébként papíron nincs köze a hatvanpusztai birtokhoz, azt Mészáros “Stróman” Lőrinc kibérelte Orbán apjától, a környező földeknek pedig a tulajdonosa.

A Hadházy Ákos által lefotózott hatvanpusztai építkezés ügyében a járási kormányhivatal egyik osztálya egy hete azt válaszolta a hónapok óta hiába érdeklődő független képviselőnek, hogy az Orbán Viktor családja által használt birtokon épülő, becslésre ezer négyzetméter körüli, részben föld alatti építmény csak egy porta lesz.

A légifotók alapján persze egészen bizonyos volt, hogy a készülő valami a valóságban nem porta lesz.

Hadházy egy friss Facebook posztban arról ír, hogy a kormányhivatal egy másik osztálya most teljesen más verzióval állt elő. Eszerint egy majorság és kiegészítő épületei felépítésére kaptak engedélyt Orbánék.

Hadházy ezt írta a Facebookon:

Új verzió Hatvanpusztán: MAJORSÁGRA ÉS KIEGÉSZÍTŐ ÉPÜLETEIRE kaptak engedélyt Orbánék. Egy hete a járási kormányhivatal természetvédelmi osztálya azt írta, PORTAÉPÜLET épül a föld alatt és felett Alcsútdoboz mellett. Most az építési osztály egy másik verziót talált ki . Ez csak első olvasásra kevésbé meredek és kínos, mint az eredeti “porta” verzió.

Az egyik baj az, hogy még mindig nagyon nehéz elképzelni hogy mit keresnek MAJORSÁG KIEGÉSZÍTŐ ÉPÜLETEI A FÖLD ALATT.

A másik, hogy érdemes elgondolkodni, hogy mit is jelent a „MAJORSÁG”. Van ugyanis egy történelmi és egy mai értelembe vett értelmezése és mindkettő elgondolkodtató.

1️⃣ A történelmi jelentése: a földesúr saját birtokrésze a feudalizmus idején, amit a jobbágyok műveltek kötelező munkával (ez volt a robot), illetve a majorságnak saját cselédei is voltak. Ehhez, azt hiszem, nem kell kommentár.

2️⃣ A mai jelentése: mezőgazdasági gazdálkodási központ, egy nagyobb gazdaság, mezőgazdasági üzem, rendszerint a településen kívül, a hozzá tartozó földekkel, ahol gazdasági épületek (istállók, magtárak) és más építmények, esetleg lakóházak vannak.

Szóval Orbánék aranykalászos gazdák lettek! Csak az a gond, hogy az a bizonyos 10 ezer hektár (közte a Hatvanpusztát körülvevő földek) nem az övék, hanem nagyobbrészt a Mészáros családé… Persze, mindent meg lehet oldani.

🏡 A hatvanpusztai birtoknak amúgy is kacifántos a közelmúltja, nemrég még Mészáros Lőrinc bérelte (legalábbis fizetett ezen a jogcímen) Orbán Viktor apjának cégétől, de valamiért mégis a miniszterelnök tartotta itt a kutyáját… Aztán ezt a céget, a CZG Kft-t tavaly végelszámolással megszüntették, persze az ingatlan előbb kikerült belőle: Orbán Győző lényegében megvette saját magától. Ezek után kezdődött a nagy építkezés.

A kormányhivatalból egyelőre ennyit lehetett kiszedni, már csak két kisebb kérdésem lesz hozzájuk: MIKOR adták ki az engedélyt, illetve hogyan lehet, hogy az egyik műemléki védettségű épületet elbonthatják?

Egyelőre tehát csak találgathatunk, mi készül Hatvanpusztán és kit is fog valójában szolgálni. Az én tippem az, hogy két luxuskivitelű kúria épül, egy nagy, földalatti garázzsal, és valójában wellness központ lesz az a majorság. Ami persze – szükség esetén – kényelmes menedékként és akár óvóhelyként is üzemelhet…

Kapcsolódó: Kamu az építési engedély az alcsútdobozi Orbán-birtokon?