Elhunyt az Európai Adatvédelmi Biztos

Augusztus 20-án, 62 éves korában elhunyt Giovanni Buttarelli, az Európai Adatvédelmi Biztos, fontos szereplője az EU-ban a személyes adatok védelmének, tudatja hivatalának közleménye.

Buttarelli az EU intézmények adatvédelmi hatóságát vezette, de egyben hivatala látta el az EU tagállamai adatvédelmi biztosaiból a régi adatvédelmi irányelv 29. cikkelye alapján létrejött, tanácsadó szerepű munkacsoportnak, majd az ebből európai szintű testületté vált, döntési jogokkal is rendelkező Európai Adatvédelmi Tanácsnak a titkári funkcióját.

Az Európa Tanács mellett és az olasz Adatvédelmi Hatóságnál végzett munkáját követően lett az Európai Adatvédelmi Biztos helyettese, majd 2014-től maga töltötte be ezt a hivatalt. Mozgalmas időszakban állt a hivatal élén, nagy szerepe volt az adatvédelmi kultúra és gyakorlat erősítésében és az új Általános Adatvédelmi rendelet (GDPS) létrejöttében.

Mandátuma decemberben járt volna le, áprilisban még úgy nyilatkozott, hogy indul újra a posztért (május 16 volt a pályázatok határideje).

Posztját az utód kinevezéséig helyettese, Wojciech Rafał Wiewórowski látja el, aki megbecsült, jó szakember, de az utódlási verseny teljesen nyitott. Az előző adatvédelmi biztos mandátuma 2014 januárban járt le, de Buttarellit csak decemberben nevezték ki.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!