Egyre több kínai város van zárlat alatt

Kínában már legalább 26 halottja van a koronavírusnak. Az áldozatok valamennyien arról a környékéről valók, ahol a lázat, köhögést, légzési nehézséget és tüdőgyulladást okozó betegség megjelent. A fertőzöttek száma jelenleg meghaladja a 800-at. Koronavírus fertőzéseket azonosítottak az Egyesült Államokban is.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják. A Sky News információi szerint ma ülésezik a kínai kormány egészségügyi bizottsága

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egyelőre korai lenne nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni az újonnan azonosított vírus miatt anélkül, hogy további adatok állnának rendelkezésre.

“Tudjuk, hogy Kínában emberről emberre terjed a vírus, de jelenleg úgy tűnik, hogy ez a családtagokra és a fertőzötteket gondozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik. Jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy Kínán kívül is emberről emberre terjedne” – közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Kínában megpróbálják visszaszorítani a fertőzés terjedését. Jelentősen kibővítették a zárlat alá került területet abban a tartományban, ahol a járvány kitört. Az ország középső részén lévő Hubeiben a hatóságok már legalább tíz várost helyeztek karantén alá, leállítva a ki- és beutazást. Az intézkedés összesen 20 millió lakost érint.

A koronavírus forrásai a mérgeskígyók lehetnek: a kínai kobra és a krait, mindkét veszélyes állat megtalálható Kína középső, déli és délkeleti területein.

Vuhan vezetői úgy döntöttek, hogy felhúznak egy kórházat a koronavírussal fertőzött, új típusú tüdőgyulladásban szenvedő betegek számára. Az intézményt február harmadikán adják át, a Vuhan külvárosában épülő kórház ezer férőhelyes lesz, és csak koronavírussal fertőzötteket fogadnak majd.

Európában is megjelenhetett már a vírus: négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

A vírus terjedése a 2020-as olimpiai játékokra is kihat, mivel egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Az Egyesült Államokban újabb koronavírus fertőzéses esetet vizsgálnak

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). Jelenleg 22 tagállamban vizsgálnak gyanús eseteket.

A 22 amerikai tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírus fertőzést.

A második bizonyított fertőzést egy hatvanas éveiben járó chicagói nőnél állapították meg ma reggel. Ő korábban szintén a kínai Vuhanban járt. Jelenleg kórházban ápolják és tartanak a vizsgálatok annak feltárására, hogy kivel, hol találkozhatott január 13-a, vagyis a Vuhanból visszatérése óta.

Tegnap este a CDC Texasból jelentett gyanús esetet, de a helyi orvoscsapat még változatlanul vizsgálja az érintettet, aki szintén a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba.

A kelet-texasi Brazos megye egészségügyi hatóságai közleményben tudatták: “az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött”.

Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

A férfi a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett orvosi ellenőrzések előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában – New Yorkban, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban – bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is. (Euronews, MTI, Index)