Egyre több esőerdőt vágnak ki Brazíliában

Kétszer annyi esőerdőt vágtak ki idén januárban, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken.

Az elmúlt öt évben nem volt ilyen magas a januári érték – közölte a brazil űrkutatási hivatal (Inpe).

A fakitermelés az évnek ebben az időszakában általában lelassul, mivel az esős évszak miatt nehezebben érhetők el ezek a területek. Ahelyett azonban, hogy a kitermelés mértéke az elmúlt évekhez hasonló szintre süllyedt volna, továbbra is nagymértékű maradt – olvasható a BBC-n.

Az Inpe műholdfelvételek kiértékelésével gyűjt adatokat az erdőirtásról, amelyek segítségével valós időben követi az erdők változását.

A számok arról is felvilágosítással szolgálhatnak, hogyan változik az év során a hivatalos fakitermelés mértéke. A 2018-2019-es szezonban az Inpe szerint 9763 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el. Ez 42 százalékkal volt nagyobb a korábbi adatok alapján jósolt mértéknél. Ennek alapján az amazóniai fakitermelés mértéke 2020-ban tovább fog emelkedni.

Az erőteljes növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-es hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat. Az esőerdőt egyre inkább írtják. (MTI)

Kapcsolódó: Az életedbe kerülhet, ha tiltakozol az erdőirtás ellen – mondják brazil jogvédők

Pusztul az állatvilág az erdőtüzek miatt

Több száz újabb tüzet gyújtottak Amazóniában

Hatalmas erdőtüzek pusztítják a brazil őserdőt

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!