Egyelőre Orbán második jelöltje sem lehet EU-s biztos

Nem ment át az Európai Bizottság tagjává váláshoz szükséges bizottsági meghallgatás első fordulóján Várhelyi Olivér, az Orbán-kormány biztosjelöltje.

Ez nem azt jelenti, hogy végleg elbukta az EU-biztosi posztot, hanem csak azt, hogy a szóbeli meghallgatás után egy második körben, írásban is tehetnek majd fel neki kérdéseket az Európai Parlament képviselői.

Várhelyi Olivér a meghallgatáson nem tudta meggyőzően bizonyítani függetlenségét a magyar kormánytól.

Az Európai Parlamentben az Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja) és az Identitás és Demokrácia nevű, euroszkeptikus pártokat tömörítő formáció támogatta Várhelyit, a baloldal és a zöldek nem. A bizottsági tag ajánlásához a szakbizottság kétharmadának támogatása szükséges, amit a jelölt nem kapott meg.

Európai Uniós körökben sokan úgy tartják, hogy Várhelyi, noha igen tájékozott és felkészült uniós bürokrata, elkötelezett híve az orbáni politikának és a magyar kormánynak. A meghallgatáson hiába bizonygatta függetlenségét, Brüsszelben sokan attól tartanak, hogy a magyar jelölt inkább lesz hű Orbánhoz, mint a bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez.

A kormány eredetileg Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert jelölte az Európai Bizottságba, de az ő jelölése elbukott, ezután jött Várhelyi, aki a bővítésért felelős biztosi portfóliót kaphatja majd meg.

Az EP szakbizottságának ajánlása egyébként nem kötelező érvényű Ursula von der Leyenre, vagyis végső soron a bizottság elnökétől függ, hogy támogatja-e Várhelyi bizottsági tagságát – habár a gördülékeny együttműködés érdekében von der Leyennek érdemes az EP-vel összhangban döntenie.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint ez sem tartható, különösen az után, hogy a megválasztott elnök felkérte a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormányfőjét, hogy nevezze meg ő is a jelöltjét, mondván, ez jogi kötelessége a Brexit halasztása miatt, még ha korábban ez ellen is foglalt is állást. Ez eddig nem történt meg, ezért csütörtökön a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárást indított az Egyesült Királysággal szemben.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor.

A Fidesz szerint ez a bevándorláspártiak támadása

A bevándorláspártiak folytatják a magyar biztosjelölt elleni támadást – közölte a Fidesz.  A kormánypárt közleményében hangsúlyozta, Várhelyi Olivér EP-szakbizottsági meghallgatása egyértelművé tette, hogy nem szakmai, hanem politikai támadás folyik a magyar biztosjelölt ellen. “Ugyanazok a bevándorláspártiak támadják a magyar biztosjelöltet, akik eddig támadták a magyar bevándorláspolitikát” – írták.A Fidesz úgy fogalmazott, “lehangoló látni a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselők agresszív és példátlan áskálódását a magyar jelöltek – korábban Trócsányi László, majd Várhelyi Olivér – ellen”.

“Gyurcsányné, a  momentumos Cseh Katalin, a szocialista Ujhelyi István, a jobbikos Gyöngyösi Márton a többi bevándorláspártival együtt mindent megtesznek, hogy a magyar jelölt kinevezését megakadályozzák, ezúttal sem a magyar érdekeket képviselik” – fejtette ki a kormánypárt.

DK: az EP továbbra sem kér a magyar miniszterelnök jelöltjeiből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Parlament (EP) továbbra sem kér a magyar miniszterelnök biztosjelöltjeiből.

Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor közös közleményükben úgy fogalmaztak: a DK európai pártcsaládjának köszönhetően “megbukott Orbán biztosjelöltje” az Európai Parlament meghallgatásán, Trócsányi László után ugyanis “Várhelyi Olivér sem ment át az EP szakbizottságának vizsgáján, pótvizsgára küldték”

A DK szerint “Orbán emberének már senki nem hisz Európában”, az EP külügyi bizottságának tagjai “felismerték a pávatáncot és az orbáni kettős beszédet”. Várhelyi Olivér ezért hiába fogadkozott, hogy “Orbántól függetlenül fog dolgozni, hiába határolódott el számtalan alkalommal a főnökétől, hiába ígérte, hogy támogatni fogja a legális migrációt” – fejtették ki. (MTI)

Kapcsolódó: Élőben Orbán jelöltjének meghallgatása az Európai Parlament bizottságában