Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Olyan, mint egy háborúban: választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg – mondta el nyíltan a Corriere által megszólaltatott lombardiai orvos, aki a legfontosabb óvintézkedésként azt javasolja, hogy mindenki maradjon otthon.

A bergamói orvos a Corriere olasz lapnak mondta el, mi a helyzet a koronavírussal fertőzött területeken. Az orvos nyíltan ellentmond annak a sokat hangoztatott vélekedésnek, hogy az idős emberek a többi betegségük miatt halnak bele a koronavírusba. Azt mondja: ez hazugság, a betegekkel a koronavírus végez.

Christian Salaroli bergamói aneszteziológus azt nyilatkozta a lapnak:

„A betegek a koronavírusba halnak bele, mert az intersticiális tüdőgyulladás olyan légzési problémákat okoz, amellyel a beteg már nem tud megbirkózni; a halálukat a vírus okozza, nem más.”

Azt állítani, hogy nem a vírus okozza halálukat, még az áldozatokkal szemben is tiszteletlenség szerinte.

Az orvos szerint a kórházban, ahol dolgozik, csak az új koronavírusban szenvedőket kezelik, a többieket hazaküldik. A koronavírus-betegeket először intubálás nélkül lélegeztetőgépre rakják, az intubálással zajló lélegeztetésről később születik döntés.

A reggeli nagyviziten a beteg kora és állapota mellett az alapján is döntenek az orvosok a további kezelésekről, hogy mekkora esélye van felépülni a betegnek az intenzív kezelésekből.

A koronavírus ugyanis olyan tüdőgyulladást okoz, amely vér oxigénellátását akadályozza. A legsúlyosabb esetek kóros oxigénhiányos állapotba kerülnek. Az intenzív osztályos ágyak száma véges, és így nem minden kritikus állapotú beteget tudnak intubálással lélegeztetni.

Az orvos szerint a többiekről lényegében lemondanak: ha egy 80-95 év közötti betegnek súlyos légzési elégtelensége van, valószínűsíthető, hogy nem éli túl. Ha pedig legalább három létfontosságú szerve elégtelenül működik, akkor biztos, hogy belehal. Ez egyébként koronavírus-mentes időkben is így van.

Az orvos azt mondja, az ilyen beteg már akkor eltávozott, mikor elkapta a fertőzést…

Az orvos azt mondja, az az egy vigasztalja, hogy tudja: döntéseikkel esélyt adnak valaki másnak a túlélésre.

A legjobb döntésnek azt nevezte, ha mindenki otthon marad:

“A legjobb reakció erre a vírusra, ha nem mászkálunk. Fogalmatok nincs, mi megy idebent. Maradjatok otthon”

– mondta.

Az orvos szerint vannak olyan, régóta a pályán lévő kollégái, akik idegileg összeroppantak, zokogtak. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is nehezen bírja a nyomást: van, hogy egy szívrohamhoz egy óra múlva ér csak ki a mentő.

A helyzetet a háborús sebészethez hasonlította: csak azokat kezelik, akiknek esélyük van a túlélésre.

A lakosság 60-70 százalékát is megfertőzheti a vírus

A német járványügyi intézet vezetője szerint – mint azt már mi is megírtuk – az új koronavírus az oltás és az ellenálló képesség hiánya miatt várhatóan az lakosság 60-70 százalékát megfertőzi, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. (hvg.hu, MTI)

(Kiemelt kép: Corriere)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!