Egy nap alatt negyedével nőtt a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában kétszázötvennel, 1266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerszázzal 17 660-ra nőtt.

Az új fertőzöttek száma 2116 volt, ami valamivel kevesebb az egy nappal korábbi emelkedésnél. Az új halottak száma viszont a tegnapi 188-ról 250-re emelkedett, amelynek nyomán összességében negyedével nőtt a halálos áldozatok száma.

A fertőzöttek közül több mint hétezren kórházi kezelésre szorulnak, több mint ezerháromszázan intenzív osztályon vannak.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, a gyógyultak száma 1439-re emelkedett.

A legtöbb beteget továbbra is az északnyugati Lombardiában regisztrálták: számuk az utóbbi napban több mint ezerrel 9820-ra nőtt.

Borrelli, aki szerint Olaszországban eddig ötmillió szájmaszkot osztottak szét, véradásra szólította fel az olaszokat, hangsúlyozva ennek veszélytelenségét.
Attilio Fontana lombardiai kormányzó a már eddig is szigorú óvintézkedések további fokozását szorgalmazta a régióban, többek között a térségbeli tömegközlekedés további korlátozását a járatok számának csökkentésével.

Hangsúlyozta, a lombardiai Lodi város körüli tíz településen, amelyeket február 23-tól két hétig vesztegzár alatt tartottak, sikerült megállítani a fertőzés terjedését. A karanténnak része volt a tömegközlekedés és az autóforgalom majdnem teljes felfüggesztése.

Milánóban lezárták a városi parkokat, és megkezdték az utcák fertőtlenítését. Felmerült, hogy a vásártér területét nagy méretű “víruskórházzá” alakítsák át, ahogyan korábban kínai Vuhan városában is történt, de ezt az olasz polgári védelem nem engedélyezte.

A kínai kormány több mint harminc tonna orvosi felszerelést küldött Rómába egy orvoscsoporttal.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának főorvosa kifejtette, hogy a 6,6 százalékos olasz halálozási ráta azért ennyire magas, például a dél-koreai 0,88-hoz képest, mivel Olaszországban kizárólag a tünetet mutató fertőzötteket veszik figyelembe, nem számolva azokat, akik pozitívnak bizonyulnak a vírustesztre, de tünetmentesek.

Több olasz városban közösségi villámakció indult az összetartásért és a félelmek leküzdésére: kitették az ablakokba a nemzeti zászlót, az erkélyeken és tetőkön az olasz himnuszt és népszerű slágereket énekelnek, Milánóban interneten tartanak vacsora előtti “közös” aperitívet..

A római kormány vasárnapig ígérte a 25 milliárd eurós gazdasági élenkítőcsomag első lépéseinek bejelentését. Sajtóértesülések szerint a tervek közt szerepel a márciusi adóbefizetések és adóellenőrzések felfüggesztése, közüzemi díjkedvezmények bevezetése, a munkanélküli segélyek azonnali elindítása az idegenforgalmi és kulturális ágazatban állásukat elvesztők számára, különös tekintettel a repülőterek dolgozóra. Fizetett szabadságot készülnek biztosítani az oktatási szünet miatt otthon maradó szülőknek. Elnapolják a gépkocsik kötelező műszaki vizsgájának határideit, valamint nyárra teszik át a tavaszi diplomavizsgákat.

Donald Trump országos szükségállapotot hirdetett

Donald Trump amerikai elnök ma országos szükségállapotot hirdetett az új típusú koronajárvány miatt.

A Fehér Házban mondott beszédében az amerikai elnök bejelentette: a szövetségi kormány 50 milliárd dollárt szabadít fel a koronavírus terjedése elleni küzdelemre a tagállamok és a települések számára. A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcinakutatásnak nem lesz anyagi akadálya – szögezte le.

Trump közölte, hogy széleskörű felhatalmazást ad Alex Azar egészségügyi miniszternek egyes törvények és szabályozások megkerülésére annak érdekében, hogy a szakemberek és az ellátó szolgálatok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a rendkívüli helyzethez.

Hangsúlyozta: a kormányzat eddigi intézkedései – köztük az Európai Unió országaiból, korábban pedig Kínából történő beutazások felfüggesztése – helyeseknek bizonyultak.

Lengyelország ideiglenesen lezárja a határokat

A Covid-19-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb tanácskozása után.

A tegnap bejelentett veszélyhelyzet keretében vasárnaptól foganatosítandó intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további egy hónapra.

A külföldről hazatérő lengyel állampolgárok, illetve a lengyelországi tartózkodási és munkaengedéllyel rendelkező külföldiek számára lehetővé teszik a határátlépést személygépkocsival, de 14 napos karanténba helyezik őket – mondta Morawiecki.

A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. Az árubehozatal továbbra is lehetséges lesz. A belföldi közlekedési járatok egyelőre változatlanul közlekednek.

Morawiecki közölte továbbá: szombattól – egyelőre két hétig – korlátozzák az üzletközpontok működését, de továbbra is nyitva lesznek az élelmiszerboltok, a patikák és a bankok. Bezárják a vendéglátó- és szórakozóhelyeket. Emellett ötven személyre korlátozzák az egy helyen tartózkodók számát, ami az egyházi rendezvényekre is vonatkozik.

A munkáltatókat a kormányfő a távmunka minél szélesebb körű lehetővé tételére biztatta.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter elmondta, hogy a jövő hét folyamán jelentős növekedés várható a lengyelországi megbetegedések számát illetően. Mindazonáltal úgy látta, határozott megelőző lépésekkel jelenleg még esély van a terjedés lassítására.

Lengyelországban ma estig 68 fertőzést regisztráltak, 24 órával ezelőtt még csak 51 volt a fertőzöttek száma. Tizenkilenc kórházat fertőző, a koronavírus kezelésére szánt szakkórházzá alakítanak át.

A lengyel kormány már tegnap március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben, bezártak a színházak, mozik, múzeumok. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést.

Merkel: most a távolságtartás jelenti a szolidaritást

A koronavírus-járvány miatt az egymás iránti szolidaritás most azt jelenti, hogy minél inkább tartani kell a távolságot egymás között – mondta a német kancellár pénteken Berlinben.

Gazdasági érdekképviseletek vezetőivel folytatott megbeszélése előtt tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel kiemelte: ellentmondásnak tűnik, de mégis leginkább a társas érintkezés mellőzésével lehet segíteni a veszélyeztetett embereket, az időseket és a betegeket.

A szövetségi és a tartományi kormányok, a törvényhozás is mindent megtesz azért, hogy Németország “lehetőleg jól” átvészelje a járványt – mondta.
Előzőleg a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján kifejtette: a vírus könnyen terjed, nincs ellene védőoltás és gyógyszer, és a lakosságban még nem alakult ki a terjedését gátló immunitás, ezért azzal kell számolni, hogy a következő egy-két évben a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Azonban az eddig regisztrált fertőzöttek között igen sokan vannak, akik észre sem vették a fertőzést, és végül úgy váltak immunissá, hogy nem voltak betegségtüneteik. “Minél több ilyen eset van, annál jobb” – mondta. Hozzátette, hogy a kínai tapasztalatok alapján a fertőzöttek 80 százalékánál legfeljebb enyhe panaszokkal jár a fertőzés, és az esetek csupán 5 százaléka súlyos.

Ugyanakkor a járvány “terheléspróba” a német ellátórendszernek, és azt sem lehet kizárni, hogy olyan helyzet alakul ki, mint Olaszországban, ahol egyes kórházakban el kell dönteni, hogy két rászoruló beteg közül melyikük kaphat mesterséges lélegeztetést.

Ezért fontos a járvány lassítása. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb súlyos állapotú beteget kelljen egyszerre kezelni a kórházakban. Csak így lehet elkerülni a rendszer túlterhelődését – fejtette ki az RKI vezetője. Szólt arról is, hogy hasznos módszer az iskolák bezárása és a látogatási tilalom az idősotthonokban.

Ma estéig a 16 német tartomány közül 15-ben döntöttek arról, hogy hétfőtől nagyjából öt hétre felfüggesztik az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el. Az egyetlen kivétel Meckelnburg-Elő-Pomeránia, ott várhatóan szombaton hozzák meg ezt a döntést.

Az RKI ma esti adatai alapján 3062 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez 693 esettel több az egy nappal korábbi 2369-nél. Az esetek legnagyobb részét – 936 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 8 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 3 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte több mint 132 ezer, a halálos áldozatoké megközelíti az ötezret. A járvány 123 országot ért el, súlypontja már Európában van.

Bezárnak a nagy francia múzeumok

Egymás után jelentették be a nagy francia múzeumok és turistalátványosságok, egyebek mellett a Louvre, a versailles-i kastély és az Eiffel-torony, hogy zárva lesznek a következő napokban, miután Edouard Philippe miniszterelnök bejelentette: a koronavírus-járvány lassítása érdekében mostantól csak a száz főnél kevesebb embert vonzó rendezvények tarthatók meg.

“A gyülekezésekre vonatkozó korlátozást száz főre csökkentjük az eddigi ezer helyett. A cél, hogy lassítsuk a vírus terjedését” – mondta a TF1 kereskedelmi televízióban a kormányfő. “Ez természetesen jelentős következményekkel jár a színházakra és a mozikra” – ismerte el, hozzátéve, hogy a tiltás azonnali hatályú.

A korlátozás miatt a párizsi Louvre péntek délután 6 órakor újabb utasításig bezárt. Az előre megvásárolt belépőket a világ legnagyobb múzeuma visszatéríti.

Az évente 10 millió látogatót fogadó versailles-i kastély múzeuma is bezárta a kapuit, de a kastélypark nyitva marad a látogatók számára.

A francia kulturális minisztérium arra kérte a felügyelete alá tartozó intézményeket, így a múzeumokat, könyvtárakat, hogy korlátozzák a látogatóik számát vagy pedig zárjanak be.

Az Eiffel-torony péntek este 9 órakor zár be, s a vezetőség jelezte: remélik, “nagyon hamarosan ismét kinyithatnak, amint az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi”.

Az egész országban közben sorozatosan mondják le a színházi előadásokat, fesztiválokat és sportrendezvényeket.

Az Emmanuel Macron államfő tegnap esti televíziós beszédében gyakorlatilag önkéntes karanténra kérte a 70 évnél idősebbeket és a krónikus betegségben szenvedőket, valamint mindenkitől azt kérte, hogy a lehető legszükségesebbre korlátozza a mozgását.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja. Az egészségügyi hatóságok ma esti összesítése szerint a fertőzöttek száma 3661-re nőtt, ami csaknem nyolcszázzal több a csütörtök esti adatoknál, a súlyos esetek száma 154 az intenzív osztályokon, a halottak száma pedig 18-cal 79-re emelkedett.

Montenegró lezárta tengeri határát, Észak-Macedónia veszélyhelyzetet hirdetett, Koszovóban is megjelent a vírus

A Nyugat-Balkánon már csak Montenegróban nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, a térségben viszont a járvány feltartóztatása érdekében különböző óvintézkedéseket vezettek be: betiltották a tömegrendezvényeket, bizonyos határátkelőket lezártak, bezárták az iskolákat, Montenegró lezárta tengeri kikötőit, Észak-Macedónia pedig veszélyhelyzetet hirdetett az ország egyes részein.

A nyugat-balkáni országok mindegyike igyekszik olyan óvintézkedéseket foganatosítani, amelyek megakadályozzák vagy lassítják a járvány terjedését, ennek ellenére napról napra egyre több fertőzöttet regisztrálnak. Péntek estig Szerbiában 35, Bosznia-Hercegovinában 18, Észak-Macedóniában 13 esetet vettek nyilvántartásba. Koszovóban is megjelent a vírus, egy olasz nőnél és egy koszovói férfinál mutatták ki a Covid-19 jelenlétét.

A szerb elnök berlini útját lemondták, Aleksandar Vucic hétfőn videómegbeszélés keretében egyeztet majd Angela Merkel német kancellárral. Lemondták Károly walesi herceg jövő hétre tervezett boszniai látogatását is.

A térségbeli államok vezetői bejelentették, minden potenciális beteget elkülönítenek, a gócpontokból érkező polgáraikat kéthetes karantén alá helyezik, míg a járvány központi helyeiről érkező külföldi állampolgárokat nem engedik be az országba, emellett mindenkit arra kértek, hogy ha tehetik, ne utazzanak sehova a következő időszakban.

Uniós biztos: a tagállamok szabadon dönthetnek egészségügyi ellenőrzés elrendeléséről határaikon

A közösségi jog értelmében nem számít az Európai Unió területén belüli határellenőrzés visszaállításának az egészségügyi ellenőrzések bevezetése, arról a tagállamok szabadon, saját hatáskörben dönthetnek – közölte Ylva Johansson illetékes uniós biztos a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek rendkívüli ülését követően.

A brüsszeli tanácsülés után a svéd belügyi biztos emlékeztetett, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belüli szisztematikus határellenőrzés esetleges visszaállításával kapcsolatban a tagállamoknak 10 nappal az intézkedés bevezetését megelőzően értesíteniük kell az Európai Bizottságot. Hozzátette, ilyen intézkedések meghozatalát a testület kizárólag átmeneti jelleggel javasolja.

Ha a tagországok azonban egészségügyi okokból rendelnek el ellenőrzéseket határaikon, az nem tekinthető belső határellenőrzésnek, így a bizottságot sem kell erről értesíteniük – mondta.

Johansson tájékoztatása szerint az Európai Bizottság hamarosan egészségügyi irányelveket tesz közzé a határokra vonatkozóan.

Azt is mondta, hogy az EU külső határain kifejezetten javasolt az egészségügyi vizsgálatok szisztematikus elvégzése, ezeket a rutin személyazonossági ellenőrzésekkel egyidejűleg érdemes megtenni. A koronavírus tüneteit mutató emberek számára megtagadható a belépés, illetve karanténba kell helyezni őket. Hozzátette, a tagországok szintén saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy megtiltják az egyes, járvány sújtotta országokból érkezők belépését.

Ez idáig Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia hozott különböző szintű döntést beutazási korlátozásról a 26 tagú schengeni övezeten belül egészségügyi aggályokra hivatkozva.

A bizottság az egészségügyi elővigyázatosságból hozott intézkedéseket támogatja, azonban ellenzi az általános beutazási tilalmakat – húzta alá.
Elmondta továbbá, a megbeszélésen egyetértés volt azt illetően, hogy a koronavírus elleni küzdelem hatékonysága érdekében a tagállamoknak bizalmi és szolidáris alapon együtt kell dolgozniuk. Fenn kell tartani továbbá az élelmiszerek, valamint a gyógyszerek és más egészségügyi termékek kereskedelmét és szállítását annak érdekében.

Az uniós biztos a görög-török határon kialakult, migrációval összefüggő helyzettel összefüggésben arról beszélt, hogy két további tagország is csatlakozott ahhoz a hét tagállamhoz – Németország, Franciaország, Írország, Finnország, Portugália, Luxemburg és Horvátország -, amelyek összesen legalább 1600 gyereket kívánnak átvenni a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból. Johansson a két újonnan csatlakozó tagállam nevét nem árulta el.

Megerősítette azt is, hogy a Görögországot sújtó migrációs nyomás enyhítése érdekében az EU fejenként 2000 euróval (nagyjából 630 ezer forinttal) fogja ösztönözni a görög szigetek menekülttáboraiban tartózkodó bevándorlók önkéntes hazatérését származási országaikba.

Recesszió várható az Európai Unióban gazdaságában

Recesszióra kell számítani idén az Európai Unió egészében, illetve az euróövezet országaiban az új típusú koronavírus-járvány kitörése miatt – mondta Maarten Verwey, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője Brüsszelben.

“Nagyon valószínű, hogy az euróövezet és az egész EU növekedése ebben az évben jelentősen nulla alá esik, és feltehetőleg jelentősen negatív tartományban is marad” – fogalmazott Vervey egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Kijelentette, hogy a járvány okozta válságnak valószínűleg nagyon jelentős negatív gazdasági következményei lesznek. Hozzátette, hogy a következő, májusban várható tavaszi gazdasági előrejelzést valószínűleg jelentősen lefelé kell majd módosítani.

Mint emlékeztetett, az Európai Bizottság február 13-án bemutatott téli gazdasági előrejelzésében úgy számolt, hogy az euróövezet bruttó hazai termékének (GDP) növekedése stabil marad, és 2020-ban és 2021-ben is 1,2 százalék körül alakul. Az Európai Unió egészére vonatkozóan pedig a növekedés enyhe csökkenését prognosztizálták.

A főigazgató elmondta, hogy becslések szerint a válság közvetlen hatása végett mindent együttvéve 2020-ban az uniós GDP reálnövekedése -1 százalék alá eshet, jelentős, de nem teljes javulással 2021-ben. (MTI)

Kapcsolódó: Hétfőn bezárnak az iskolák, digitális oktatás lesz

A brazil elnök tényleg elkapta a koronavírus fertőzést

Már 19 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Rendkívüli állapot New York városában

Elkezdődött az egyetemeken az oktatásmentes időszak

Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon

Átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!