Egy francia kórház szerint már novemberben volt koronavírusos betegük

A kelet-franciaországi Colmar kórháza szerint az első koronavírusos beteget november közepén kezelték, több mint két hónappal az első franciaországi bizonyított fertőzések felismerése és napokkal a kínai Vuhanban hivatalosan elismert első eset előtt.

A magánkórház utólag átvizsgálta az intézményben 2019. november 1. és 2020. április 30. között elvégzett mellkasi CT-k (komputertomográfos vizsgálatok) leleteit. Ezek között van olyan, amely koronavírus által okozott betegség tüneteit mutatja, de ezt még biológiai vizsgálattal is meg kelle erősíteni.A tanulmány szerint a kórházban az első koronavírusos beteget 2019. november 16-án kezelték, majd február végéig nagyon lassan terjedt a betegség, amikor is hirtelen növekedés kezdődött, a tetőzés pedig március 31-én volt.

Az adott időszakban a kórházban különböző indokokból – kardiológiai, traumatológiai, tüdő vagy tumoros betegségeknél – elvégzett 2456 mellkasi CT-t Michel Schmitt, a kórház orvosi képalkotó osztályának főorvosa elemezte ki. A Covid-19 fertőzéssel kompatibilis vagy annak tipikus jegyeit mutató leleteket egy második, majd egy harmadik alkalommal is megvizsgálta két radiológus.

Michel Schmitt szerint megállapítható, hogy Elzászban – amely a franciaországi járvány egyik fő gócpontja – “néhány eset már november elején megjelent, de a vírus nagyon elszórtan terjedt, mielőtt az év végi eseményekkel, a karácsonyi vásáron és a családi ünnepekkel felgyorsult, és a járvány ki nem robbant egy mulhouse-i nagy vallási találkozón február utolsó hetében.”

Korábban két másik francia kórház – a Párizs északi külvárosában lévő Avicenne és Jean Verdier – is jelezte, hogy újratesztelték a tüdőgyulladással kezelt betegeik váladékmintáit, és kiderült, hogy egy férfi már december 27-én fertőzött volt a koronavírussal. (MTI)
Kapcsolódó: Már több mint 3,8 millió a fertőzöttek száma a világon

Meghalt újabb 9 beteg a járvány miatt Magyarországon

Már októberben elkaphatták a koronavírust a katonai világjátékok résztvevői Vuhanban

Meghalt a TV2 külsős operatőre, a kórházban nem foglalkoztak vele

Példátlan mértékű visszaesésre számíthat az idén az EU gazdasága