Frissítve!!! Duda: háborús bűnnel kezdődött a második világháború

Háborús bűnnel kezdődött a második világháború – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a nyugat-lengyelországi Wielunban, a háború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.
A Frank-Walter Steinmeier német elnök részvételével tartott ceremónián Duda utalt a kisvárosban, Wielunban 1939. szeptember 1-én, több száz civil lakos halálát okozó német bombázásra. “Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés” – fogalmazott.

A lengyel elnök azt is hozzátette, a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot.

Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól.

Duda megköszönte Steinmeiernek a wieluni megemlékezésen való részvételt, amelyet erkölcsi elégtételnek nevezett.

“Elnök úr, ön vállalja a németek és Németország számára nagyon nehéz igazságot” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy mindez a két ország közti barátságot és kiengesztelődést segíti.

Steinmeier: Németország hálás azért, hogy Lengyelország kezet nyújtott a második világháború után

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, amely pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidók meggyilkolását.

Úgy vélte, Wielun megtámadásának az egyetlen célja az volt, hogy a hitleri Németország megbizonyosodjon arról, a pusztítást mily módon lehet a leghatékonyabban végrehajtani.

“Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival, valamint világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé” – jelentette ki Steinmeier.

A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak” – mondta a német elnök. Hangsúlyozta, hogy a háború utáni megbocsátás egyesítette Európát, és Németország a kiengesztelődés útján akar maradni.

Vasárnap hajnalban Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is rendeztek megemlékezést. Ezen részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, valamint, a helyi ellenzéki városvezetés meghívására, Frans Timmermans, az Európai Bizottság távozó első alelnöke.

Steinmeier német államfő beszédet mond Varsóban – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A központi, nemzetközi megemlékezést délben tartanak Varsóban

Németország bűnének nevezte a második világháborút Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök Varsóban, a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott nemzetközi megemlékezésen.

“A háború német bűn volt”, ezt a “fájdalmas örökséget” a német nemzet soha nem felejti el – mondta Steinmeier, emlékeztetve arra, hogy a náci Németország meg akarta semmisíteni Lengyelország “kultúráját, városait, lakosait, minden élőlényt”.

Holokauszt túlélő a varsói megemlékezésen – MTI/Koszticsák Szilárd

A megemlékezésen szintén részt vevő Mike Pence amerikai alelnökhöz intézve szavait Steinmeier méltatta az Egyesült Államok világháborús szerepét. Hangsúlyozta, hogy Európának “erősebbnek és öntudatosabbnak kell lennie”, viszont “Amerika nélkül soha nem lesz erős, és soha nem fordul szembe Amerikával”.

A szövetségesek egymásnak tett ígéreteinek betartását szorgalmazta Mike Pence amerikai alelnök Varsóban, a megemlékezésen, amelyen a lengyel és a német elnök mellett szólalt fel.

Az Egyesült Államok és Lengyelország együttműködik minden szövetségessel a közös védelem érdekében, a szövetségeseket mindig arra fogják felhívni, hogy tartsák be az egymásnak tett ígéreteket – hangsúlyozta Pence, hozzátéve, hogy a nemzetek erős szövetsége mindig is a szabadság legjobb védelmét jelentette.

Kiemelte, hogy a “kíméletlen háború”, majd a kommunista kormányzás negyven évén át Lengyelország, valamint “Európa más leigázott nemzetei túlélték a szabadságuk, jogaik, történelmük és hitük tönkretételét célzó brutális kampányt”.

Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte a megemlékezésen.  (MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!