Deutsch szerint a Fidesz és a Néppárt egyre távolodik egymástól

Heteken belül eldőlhet, hogy a Fidesz marad-e a Néppártban. Deutsch Tamás szerint pártja és az EPP politikai álláspontja egyre távolabb kerül egymástól.

A Fidesz március óta felfüggesztett tagsággal működik az Európai Néppártban, heteken belül azonban eldőlhet, hogy a magyar kormánypárt a pártcsalád tagja marad-e – írja a Magyar Nemzet.

A belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta Bölcsek tanácsa 2020 elején hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, amely egyben a néppárti álláspontnak felel majd meg. Ezzel egy időben a Fidesz is kialakítja az álláspontját.
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának a vezetője beszélt a hét végén a Hír TV-ben. Szerinte a néppárti „sagát” heteken belül valóban le kell zárni. Megerősítette azt is, hogy Donald Tusk, a pártcsalád nemrég megválasztott lengyel elnöke személyesen egyeztet majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Deutsch szerint mindenesetre a néppárt által képviselt politikai álláspontok nem túl szívderítők. – A személyes véleményem szerint ez az irány a Fidesz álláspontjától egyre távolodó irány – mondta a delegációvezető az EPP jelenlegi politikájáról.

Reagált arra is, hogy Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető nemrég arról beszélt: nem venné szívesen a Fidesz visszatérését a pártba. – Weber a frakcióvezetőségénél fogva nem választott tagja a néppárti elnökségnek, ott nem megmondóember vagy meghatározó személy – szögezte le Deutsch Tamás.

A hét végén viszont az Európai Néppárt egyik alelnöke, Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök emelt szót a Fidesz tagsága mellett.
Kapcsolódó: Manfred Weber ellenzi a Fidesz visszatérését a Néppártba

Frank Engel: többen kilépnek az Európai Néppártból, ha visszafogadják a Fideszt

Tusk: az Európai Néppárt január végéig dönt a Fideszről