Dél-Koreában már több a fertőzött, mint Kína második leginkább sújtott tartományában

A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában – derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság ma közölt adataiból.

A hivatalos kínai adatok szerint a 113 millió lakosú Kuangtungban a fertőzöttek száma szerda éjféltől tegnap éjfélig egyetlen újabb esettel 1348-ra emelkedett, miközben az 51 milliós Dél-Koreából immár 2022 esetet jelentettek. A dél-kínai tartományban ráadásul a fertőzöttek közül már 919-en meggyógyultak éjfélig, és 7 halálozásról adtak számot ugyaneddig. Dél-Koreában ezzel szemben már 13 ember veszítette életét a betegségben.

Egy szektának is szerepe lehet a járványban

A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a helyi esetek csaknem fele kötődik a Sincshondzsi keresztény szektához. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megkezdték a szekta Kínában tartózkodó tagjainak tesztelését, és vizsgálatot indítottak a Dél-Koreát megjárt tagok ügyében. A SCMP információi szerint a szektának mintegy 200 követője van a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Hupej tartományban és csaknem 20 ezer Kína-szerte.

A Sincshondzsi keresztény szektát a fővonalas egyházi intézmények titokzatos és unortodox gyülekezetként jellemzik. Li Man Hi, a szekta 89 éves alapítója a közösség korábbi tagjai szerint azt állítja magáról, hogy halhatatlan, és Isten utolsó pásztoraként írja le magát, akinek a státusza Jézuséhoz hasonló – írja a SCMP. A lap egy másik forrása pedig arról számolt be, hogy a közösség Kínában idén további 30 ezer tag toborzását tűzte ki célul.

A szekta egyik vuhani tagja a lapnak elmondta: a gyülekezet decemberben hagyott fel a közösségi tevékenységgel, miután tudomást szereztek egy akkor még ismeretlen betegség megjelenéséről. Az istentiszteleteket és más, közösségi eseményeket azóta az interneten végzik. A kínai hatóságok mindenféle vallási célú gyülekezést felfüggesztettek a járvány megfékezése érdekében.

Kínában, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, csütörtök éjfélig 329 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az összes fertőzött száma ezzel 78 959-re emelkedett, közülük jelenleg 40 011-en állnak kezelés alatt, és csaknem 8 ezer beteg állapota súlyos. A halálos áldozatok száma ugyaneddig 2791-re nőtt, miközben már több mint 36 ezren gyógyultak fel a betegségből.

Észak-Írországban is megjelent a vírus

Észak-Írországban is megjelent az új típusú koronavírus – közölte Michael McBride, a terület tisztiorvosa újságírókkal.

Tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.

Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén – nem számítva a később nyilvánosságra hozott északír esetet – tizenöt fertőzöttről tudnak.

Franciaországban is terjed a járvány

Franciaországban szerda este óta több mint duplájára – 18-ról 38-ra – emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma – közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.

Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország – 138 egészségügyi intézménnyel – felkészült a járványra.

Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettőjük állapota súlyos.

Újabb 14 fertőzöttet találtak a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust tegnap a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben pedig négy újabb fertőzést regisztráltak.

Az új esetekkel együtt Németország egészét – mind a 16 tartományt – tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének este közölt adatai szerint a tizennégy új esettel húszra emelkedett a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban történt fertőzések száma.

Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg.

Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt.

Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű járásbeli településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen.

Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség.

A járásban már több százan vannak otthoni karanténban.

Észak-Rajna-Vesztfália mellett Baden-Württemberg tartományt is érinti a járvány, ott ugyancsak kedd este mutatták ki az első fertőzéseket. Szerdáig négy esetet regisztráltak, és az egészségügyért felelős tartományi minisztérium tegnap este közölt frissített összesítése szerint további négy embernél is kimutatták a koronavírust.

Hárman a napokban Münchenben jártak egy üzleti rendezvényen, amelynek egy olasz résztvevőjéről hazatérése után kiderült, hogy fertőzött.

A negyedik új baden-württembergi eset a tartományban regisztrált első fertőzéssel függ össze. Az illető kapcsolatba került a két első fertőzöttel, akiknek szervezetébe valószínűleg egy észak-olaszországi látogatáson jutott be a vírus.

Ápolnak egy fertőzöttet Rajna-vidék-Pfalz tartományban is – a német hadsereg (Bundeswehr) koblenzi központi kórházában – , de az az eset nem különálló és helyi vonatkozású, hanem az észak-rajna-vesztfáliai  fertőzéssel függ össze, az illető ugyancsak részt vett a gangelti farsangi ünnepségen.

Németországban február 25. óta növekedik az ismert fertőzések száma. A jelenlegi 28 eset közül 27-et ebben az időszakban regisztráltak.

Február 25. előtt 16 embernél mutatták ki a koronavírust, 15-öt már gyógyultnak nyilvánítottak. A vírus jelenlétét csak a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki, valamint Bajorországban, ahol valamennyi eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt januárban.

A Vuhanból hazaszállítottak körében két fertőzöttet találtak, a többi 14 eset pedig a Webasto München melletti székhelyén egy továbbképzésen történt fertőzéssel kapcsolatos. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 82 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A járvány több mint 30 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Mike Pence amerikai alelnök koordinátort nevezett ki a vírusellenes küzdelem irányítására

Deborah Birx feladata az lesz, hogy koordinálja a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket, s erről folyamatosan tájékoztassa az alelnököt. Birx tapasztalt egészségügyi szakember: immunológus orvos, több mint három évtizede foglalkozik vakcinakutatással, ezen belül is elsősorban az AIDS elleni vakcinával; ő az Egyesült Államok megbízottja az AIDS elleni globális küzdelemben. Mindazonáltal Alex Azar humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter marad a kormányzati munkacsoport vezetője. Így lényegében három irányítója van az új típusú koronavírus elleni harcnak az Egyesült Államokban.

Alex Azar csütörtökön a képviselőház költségvetési bizottsága előtti meghallgatáson arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy pillanatnyilag legalább 40 közegészségügyi laboratórium áll rendelkezésre, ahol koronavírusos eseteket vizsgálhatnak. A miniszter hozzátette, hogy az ilyen laboratóriumok száma az elkövetkező napokban megduplázódhat. Elmondta azt is, hogy hétfőig 93 közegészségügyi laboratóriumnak küldik ki a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által újonnan készített teszteket.

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint a vírus ugyan még nem terjedt el országszerte, de hatása a gazdaságra már érzékelhető. Több amerikai légitársaság törölte kínai járatait, más nemzetközi járatokon pedig csökkentette az utasokra kirótt illetékek összegét. Los Angeles tengeri kikötőjében április 1-jéig 40 teherhajó kikötését tiltották meg, elsősorban Kínából érkező konténerhajókról van szó. A ruha-, és cipőgyárak, illetve kereskedelmi vállalatok szintén arra panaszkodnak, hogy csökkennek a készletek, ez pedig már várhatóan tavasszal éreztetheti hatását a boltokban is. A szakemberek pár hónapig tartó gazdasági visszaeséssel számolnak.

Közben New York állam kormányzója, Andrew Cuomo a vírus terjedése elleni küzdelemhez szükséges újabb pénzügyi alapok után kutat. Connecticut államból azt jelezték az egészségügyi tisztségviselők, hogy szűkében vannak az orvosi maszkoknak és kesztyűknek, Kalifornia több településén pedig – például San Franciscóban és San Diegóban – egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Kaliforniában 33 új megbetegedést diagnosztizáltak – jelentette be csütörtökön délután Gavin Newsom, az állam kormányzója. Közölte, hogy egyelőre nincs elégséges raktárkészlet a tesztek elvégzéséhez, de a kaliforniai hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak a szövetségi egészségügyi hatóságokkal.

Sajtótájékoztatóján a kormányzó elmondta, hogy jelenleg 8400 embert vizsgálnak meg, hogy fertőződött-e a vírussal. Valamennyien belföldi légi járatokkal érkeztek Kaliforniába.

Közben a szintén kaliforniai San Franciscóban lévő székházában a Facebook egyik vezetője bejelentette, hogy a vírusfertőzések veszélye miatti elővigyázatosságból nem tartják meg a május elejére tervezett, szokásos évi szakmai konferenciát. (MTI)

Kapcsolódó: WHO: Már Kínán kívül terjed gyorsabban a koronavírus

Romániában is megjelent a koronavírus

Egy hétig járt-kelt betegen Bécsben a koronavírus-gyanús magyar nő

Szele Tamás: Járványkufárok

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!