Davos: a Világgazdasági Fórum befejeződött, előtte még Merkel megcáfolta Trumpot

A Világgazdasági Fórum hivatalosan befejeződött, de sokan viszont felköltöztek a hegytetőre. Ott különleges rendezvényeken találkozhatnak, folytathatják a párbeszédet, a kapcsolatépítést még talán a sílifteken is.

Greta Thunbeg leiskolázta matematikából az Egyesült Államok pénzügyminiszterét

Greta Thunbeg svéd környezetvédelmi aktivista válaszolt Steven Mnuchinnak, az USA pénzügyminiszterének, aki szerint egyetemi diplomát kellene szereznie, mielőtt azt követeli, hogy a befektetők vonjanak ki minden tőkét a fosszilis energiahordozók feltárásával és bányászatával foglalkozó cégekből.

A 17 éves diáklány 20 további ifjú klímavédelmi aktivistával együtt a davosi Világgazdasági Forum előtt fogalmazta meg ezt a követelést, Mnuchin a fórumon elmondott beszédében reagált erre azzal, hogy Thunberg egyelőre nem a világ vezető közgazdasági döntéshozója, ezért tartózkodnia kellene ettől a szerinte egyébként nevetséges elvárástól.

A megszólított diáklány tájékoztatta vitapartnerét, hogy az iskolaéve augusztusban ér véget, de úgy véli, nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy megállapítsuk: nem tartható a világ úgynevezett 1,5 Celsius-fokos karbonbüdzséje, ha a fosszilis energiahordozók felhasználásába továbbra is áramlik a tőke. Ezzel a 2018-ban megjelent Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentésre utalt, amelyről korábban tartott előadást telt házas nézőközönség előtt Davosban.

Az IPCC szerint a világ szén-dioxid-kibocsátása a következő években nem haladhatja meg az 570 gigatonnát ahhoz, hogy jó eséllyel – egészen pontosan 67 százalékos eséllyel – elkerüljük a földi légkör átlagosan 1,5 százalékos felmelegedését. Ez az a határ, amelynél nagyobb felmelegedés az emberi civilizáció lerombolásával fenyegető következményekkel járna.

A jelenlegi éves kibocsátás mellett kevesebb, mint nyolc évünk marad ahhoz, hogy betartsuk ezt a korlátot – magyarázta Thumberg, hozzátéve, hogy szerinte az IPCC jelentés nem egyszerűen valakik privát véleménye, hanem tudományosan megalapozott becslés. Szóval az amerikai pénzügyérnek vagy meg kell magyaráznia, hogyan lehet összeegyeztetni a karbonbüdzséből fakadó radikális kibocsátáscsökkentést és a kibocsátásért felelős fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának további finanszírozását, vagy meg kell indokolnia a jövő generációinak és azoknak, akiket már ma is sújtanak a klímaváltozás káros hatásai, hogy miért kellene fittyet hányniuk a klímaváltozás veszélyire.

Merkel megcáfolta Trumpot

Angela Merkel szerint a hidegháború vége óta elért fejlődés annak köszönhető, hogy a világ nemzetei képesek voltak együttműködni egymással. Most komolyabb okuk van erre, mint valaha. A német kancellár tegnap Donald Trump amerikai elnök davosi beszédével ellentétes üzenettel fordult hallgatóságához a Világgazdasági Fórumon. Az USA első embere szerint a világ elitjének nem kellene hallgatnia a környezetvédelmi katasztrófákkal riogató vészmadarakra, míg Németország vezetője szerint a globális felmelegedés sürgető kihívás, amire azonnal választ kell találnia az emberiségnek. (Euronews, Napi.hu)

Kapcsolódó: Soros György egy új egyetemi hálózat alapítását jelentette be Davosban

Trump Davos-ban arról beszélt, hogy nem szabad a klímaaktivistákra hallgatni

Elkezdődött a davosi fórum

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!