Csökken az olasz kórházakban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban Olaszországban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t – közölte ma esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett.

A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után.

Az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 2107-ről ismét megemelkedett, de ezt a polgári védelem az utóbbi huszonnégy órában nagyobb számban végzett vírustesztekkel magyarázta.

A jelenlegi 80 572 diagnosztizált fertőzött hatvan százalékát házi karanténban kezelik, miközben korábban az azonosított betegek fele kórházban volt. Intenzív osztályon 4035 személyt kezelnek.

Angelo Borrelli, a védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy az utóbbi huszonnégy órában 211 új beteget szállítottak kórházba az egész országban, valamint 12-vel nőtt az intenzív osztályra utaltak száma. Ez hetek óta negatív rekordnak számít.

A gyógyultak száma 16 847-re emelkedett.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 110 574-t. A tájékoztatón elhangzott, hogy “felesleges” tetőzésről beszélni, a lényeg, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését. Lombardiában a szigorú kijárási korlátozással visszaszorították az újonnan diagnosztizáltak ugrásszerű emelkedését, de az olaszországi helyzet még nem “homogén” – mondták a polgári védelem szakértői.

A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökkent: az utóbbi egy nap alatt  viszont 1565 volt a számuk a korábbi 1047-hez képest.  Az utóbbi huszonnégy óra alatt a halottak száma is emelkedett, a korábbi 381-ről 394-re. A tartományban a halottak öszszáma 7593-ra emelkedett, a diagnosztizált  fertőzötteké több mint 44 ezerre.

Elhangzott, hogy az 1,3 milliós Milánóban és a 120 ezer lakosú Bergamóban majdnem ugyanannyi, több mint 9 ezer a diagnosztizált betegek száma. Bergamo városában volt eddig a legtöbb haláleset: az utóbbi években március első három hetében a halottak száma 90 körül volt, az idén elérte a négyszázat.

Lombardiában telefonos alkalmazást vezettek be: a név nélkül regisztrálható applikáció rögzíti a bejelentkező nemét, korát, esetleges tüneteit és számon tartja, hogy egy adott személy közelében vagy kapcsolatai között ki és hány a pozitív. A tartomány arra kérte lakosait, mindenki csatlakozzon.

Attilio Fontana tartományi kormányzó felszólította a lakosokat, ne engedjenek a kísértésnek, ne menjenek ki az utcára még sétálni se, mivel továbbra is az elszigetelődés jelenti a járvánnyal szembeni egyetlen megoldást.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette az óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig, amit a kormánynak a következő órákban kell megerősíteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy nincsen ok a “túlzott optimizmusra”, a korábbi életritmushoz való visszatérés “nem lesz gyors”.

Németországban legalább a tavaszi szünet végéig fenntartják a korlátozásokat

Németországban legalább az iskolai tavaszi szünet végéig, április 19-ig fenntartják az emberek egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak csökkentésére a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – jelentette be ma Berlinben Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A házi karanténban tartózkodó kancellár a telefonkonferencia után tartott telefon-sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mind a 16 tartományban egységesen meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat április 19-ig. Így az idei húsvét közös ünneplés és családlátogatás nélkül telik el Németországban.

Továbbra is a lehetséges minimumra kell csökkenteni az egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatokat, és mindenkinek törekednie kell arra, hogy csak azokkal érintkezzen, akikkel közös háztartásban él, és a lehető legkevesebbet tartózkodjon lakásán kívül. Ezt a szabályt húsvét idején is szigorúan be kell tartani, mert “egy világjárvány nem ismer ünnepnapokat” – fogalmazott Angela Merkel.

Mint mondta, a regisztrált fertőzöttek számának alakulásban ugyan tapasztalható egy enyhén pozitív trend, amely azonban még nem elég az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének elkerüléséhez.

Ráadásul az új adatok szerint az intenzív ellátásra és lélegeztetésre szoruló betegek kezelése jóval hosszabb, mint korábban gondolták, átlagosan nagyjából két hét, ezért az igazolt fertőzöttek számának duplázódási idejét nem a korábban megcélzott tíz napra kell emelni, hanem jóval magasabbra.

El kell érni, hogy legalább 12, 13, vagy 14 napra emelkedjen a duplázódási idő – mondta a kancellár.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői legközelebb húsvét után, április 14-én tekintik át együtt a helyzetet. Kiemelte, hogy továbbra is a tudományos megállapításokra építik a válságkezelő intézkedéseket, így arról is a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) és más járványügyi szakértők ajánlásai alapján döntenek majd, hogy milyen lépéseket tegyenek április 20-tól.

Ezzel kapcsolatban Markus Söder bajor miniszterelnök, a tartományi kormányfők egyeztető testületének soros elnöke aláhúzta: a korlátozó intézkedések meghosszabbítása április 19-ig egyáltalán nem azt jelenti, hogy április 20-tól minden úgy folytatódik tovább, mint a járvány előtt.

Mint mondta, további szigorításokra nincs szükség, így például nem vezetik be a védőmaszk-viselési kötelezettséget, de annak az ideje sem jött még el, hogy a korlátozások visszavonásáról, az “exit stratégiáról” szóljon a politika.

Németországban a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerda este 74 508 volt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, ami 6328 esettel – 9,2 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 68 180-nál. A vírus így továbbra is viszonylag lassan terjed, de az ütem kissé emelkedett az utóbbi napokat jellemző 7-8 százalék körüli szinthez képest.

A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma továbbra is gyorsuló ütemben emelkedik, az amerikai egyetem összesítése szerint szerda estéig 821 haláleset köthető biztosan a Covid-19-hez, ami 139 esettel több az egy nappal korábbi 682-nél.

Franciaországban eddig 3,6 millióan kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést

A koronavírus-járvány miatt nehézségekbe került francia vállalatok eddig 3,6 millió részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést – jelentette be ma Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter.

Az elmúlt két hétben mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette a termelését illetve a tevékenységét, s emiatt a munkavállalóit teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte.

A munkahelyek megvédése érdekében és a tömeges elbocsátások elkerülésére a kormány által elrendelt munkavédelmi rendelkezés már minden ötödik munkavállalót érint, és a tárcavezető szerint egyre többen élnek a rendkívüli munkanélküli segéllyel, amely a munkavállalóknak a fizetésük bruttó 70, nettó 84 százalékát szavatolja. A segély összegét teljes egészében átvállalja az állam a minimálbér 4,5-szöröséig, az ezen felüli részt a munkáltatók kifizetik a munkavállalóknak. Franciaországban a 35 órás munkahétnek megfelelő havi minimálbér jelenleg bruttó 1539 euró (560 ezer forint).

A miniszter az intézkedés összegéről nem tett említést a sajtótájékoztatóján, de a tárca szerint a várhatón három hónapos időszakra 11 milliárd euróval számol a kormány. A múlt héten elfogadott költségvetési módosításban még csak 8,5 milliárd euró szerepelt.

“Ez az összeg befektetés, a mi hozzájárulásunk ahhoz, hogy a válság után a lehető leggyorsabban újrainduljunk” – mondta a tárcavezető. “Enélkül a tömeges munkanélküliség költsége még jelentősebb lenne” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Sibeth Ndiaye kormányszóvivő jelezte, hogy a kabinet mérlegeli “a kijárási korlátozások végének különböző forgatókönyveit” jóllehet szerinte még túl korai lenne azt megszervezni, miután a kormány egyelőre nem tud arra választ adni, hogy mikor lesz vége az egészségügyi krízishelyzetnek.

A két héttel ezelőtt életbe léptetett korlátozások hivatalosan április 15-én érnek véget, de a kormányzat már korábban jelezte, hogy várhatóan április végéig meg kell majd azokat hosszabbítani.

A járvány csökkenésének megállapítására az elsődleges kritérium a kormányszóvivő szerint az intenzív osztályokra kerülő betegek napi számának változása. Második szempont a lakosság immunitásának szintje, amelyet tömeges tesztelésekkel, mégpedig szerológiai vizsgálatokkal kíván majd az egészségügyi minisztérium megállapítani.

Az egészségügyi hatóságok kedd esti összesítése szerint Franciaországban a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, jelentős részük otthonában lábadozik, 767 kórházban 22 800 Covid-19-beteget ápolnak, közülük 5565-en vannak intenzív osztályokon, ez 458-cal több, mint az előző nap, a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma az elmúlt 24 órában 499-cel 3523-ra emelkedett.

Lengyelországban további szigorításokat vezettek be

Lengyelországban mától 20 ezer rendőr és másfél ezer katona ellenőrzi a mozgáskorlátozások szigorításának betartását, a nagyvárosokban ehhez drónokat is felhasználnak – jelentette be sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter.

Holnaptól a rendőrség alá rendelik az önkormányzati közterület-felügyeleteket is – tette hozzá. A szabályok megszegéséért kiszabható büntetést – ez akár 2,4 millió forintnak megfelelő pénzbírság, ismételt szabálysértés esetén szabadságvesztés is lehet – gyorsított eljárásban róják ki.

Lengyelországban múlt héttől részleges kijárási tilalom van érvényben, amely nem vonatkozik a munkahelyre történő eljutásra, a bevásárlásra és hasonló nélkülözhetetlen feladatokra, de a rövidebb sétákra sem. Az új rendelkezés szerint azonban mostantól néhány kivétellel csak egyedül lehet sétálni, a 18 éven aluliak szülői felügyelet nélkül nem mehetnek ki, továbbá lezárták a parkokat, korzókat, tengerparti strandokat és a városok környéki erdőket is.

A szigorítások célja az emberek közötti érintkezés hatékony korlátozása a járvány idején – magyarázta Kaminski. “Maximális társadalmi fegyelemre van szükségünk, szolidárisaknak kell lennünk” – húzta alá.

Lengyelországban szerda délutánig 2420-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 185 új esetet regisztráltak, ami 46-tal kevesebb az előző napi növekménynél. Eddig összesen 55 800, csak az utóbbi egy nap alatt 4300 vírustesztet végeztek. Négy új halálesetet jegyeztek fel, így eddig összesen 36 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint 36 ember gyógyult fel.

Ma a luxusszállodákat üzemeltető, állami tulajdonú Polski Holding Hotelowy szóvivője közölte: egy krakkói szállodát bocsátanak ingyenesen a járvánnyal harcoló orvosok rendelkezésére. Ezzel, mint közölték, “megfelelő körülményeket akarnak biztosítani a munkát követő pihenéshez, úgy, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát az orvosok családjaiban”. A társaság előző nap egy varsói luxusszállót is átadott ilyen célokra.

Ukrajnában további szigorításokat vezetnek be

Ukrajnában a kormány ma úgy döntött, hogy további szigorításokat vezet be április 24-ig az egész ország területére a járvány terjedésének megfékezése érdekében, kötelezővé téve egyebek mellett a védőmaszk viselését a nyilvános helyeken – közölte a kabinet sajtószolgálata.

A kabinet közleménye szerint az utcákon ezenfelül tilos lesz két embernél többnek egy csoportban haladnia. Ez alól kivételt csak azok kapnak, akik szolgálati feladatot látnak el, vagy gyermekeket kísérnek. Közterületen 16 évesnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak ezentúl felnőtt felügyelete nélkül.

A kormány megtiltotta ezenkívül mostantól a parkok, terek és üdülőövezetek látogatását. Ez alól kivételt csak a házi állatok sétáltatása képez, amit egy személy végezhet. Nem látogathatók a sportlétesítmények és játszóterek sem.

Továbbra is tiltott minden kulturális, szabadidős, sport-, társadalmi, vallási és egyéb tömegrendezvény lebonyolítása, amelyben több mint 10 ember vesz részt, kivéve ha az az állami hatóságok, illetve az önkormányzatok munkájának biztosításához szükséges.

Ezeket az intézkedéseket helyi szinten több megye már korábban bevezette.

A Baltikumban is szigorítják a korlátozásokat

Litvánia ma a nemzetközi személyforgalom felfüggesztéséről hozott döntést. Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint április 4-től leállítják a légi és kompforgalmat is, a Klaipeda és a németországi Kiel között közlekedő komp kivételével. Az áruforgalmat zavartalanul továbbra is átengedik a külföldiek előtt már korábban lezárt határokon.

A balti országban eddig 484 fertőzöttről és hét halálos esetről tudni. A vilniusi kormány veszélyhelyzetet hirdetett, és karantén alá helyezte az ország egész területét, egyelőre április 13-ig. A gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével minden üzletet bezárattak. A tömegrendezvényeket betiltották, kettőnél több ember nem gyülekezhet a köztereken.

A vilniusi parlament ma emellett megemelte a kijárási korlátozások és az egyéb járványügyi szabályok megsértőivel szemben kiróható pénzbírság mértékét. A vétkes magánszemélyek 500-tól 1500 euróig, vállalatok pedig 1500-tól 6000 euróig terjedő büntetéssel számolhatnak a jövőben.

Nem sokkal korábban a szomszédos Lettországban is magasabb pénzbírságok bevezetéséről döntött a kormány a járványügyi előírások megsértőivel szemben. Magánszemélyek esetében a bírság összege 2000 euróig, vállalatoknál 5000 euróig terjed. A parlamentnek még jóvá kell hagynia a szigorítást. (MTI)

Kapcsolódó: Spanyolországban már százezer felett van a fertőzöttek száma

Országos tisztifőorvos: mindannyian ki vagyunk téve a fertőzésnek

Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionok – videó

A háziorvosok nyílt levélben közlik: nincs elég védőfelszerelés

Meghalt négy idős beteg, 525-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!