Buttigieg vezet a demokraták iowai előválasztásán, de ez még csak részeredmény

A középnyugati Iowában hétfőn tartott demokrata párti jelölőgyűléseken (caucus) Pete Buttigieg áll az élen a voksok 26,9 százalékával, de ez még csak részeredmény, a szavazatok egyharmada még hiányzik – jelentette be tegnap délután Troy Price, az iowai Demokrata Párt elnöke.

Az állam fővárosában, Des Moines-ban tartott sajtókonferencián Price elnézést kért mindenkitől az eredmények megkésett nyilvánosságra hozataláért, ugyanakkor közölte, a végleges eredmények még mindig nem születtek meg, a szavazatok egyharmadát ugyanis még számolják. Leszögezte: a caucusok csaknem 1700 helyiségéből beérkező adatok biztonságosak, azaz pontosak.

A részeredményekből kitűnt, hogy több választókörzetben, ahol 2016-ban Bernie Sanders vermonti szenátor aratott győzelmet, a választók most Pete Buttigiegnek, az indianai South Bend városka volt polgármesterének szavaztak bizalmat. Sanders szavazatai a már megszámolt körzetekben 25,1 százalékot tesznek ki, Elizabeth Warren 18,3 százalékon áll, míg Joe Biden volt alelnökre a választóknak csak a 15,6 százaléka voksolt.

Amy Klobuchar minnesotai szenátor a választók 12,6 százalékának, Andrew Yang üzletember pedig 1,1 százalékuknak a bizalmát nyerte el. Tom Steyer kaliforniai milliárdosra 222 iowai szavazott, ami 0,3 százalékos arányt jelent.

Ezek az eredmények a voksok 62 százalékának összeszámolása utáni állapotot tükrözik.

Az első elemzések Joe Biden rossz szereplésére hívták fel a figyelmet. A kommentátorok megjegyezték: az iowai választók feltehetően annak megfelelően szavaztak, hogy melyik az a demokrata párti politikus, aki érdemben felveheti a versenyt Donald Trump amerikai elnökkel, aki a Republikánus Párt jelöltje lesz a 2020-as választáson. (MTI)

Kapcsolódó: Donald Trump simán győzött az iowai jelölőgyűléseken

(Kiemelt kép: Pete Buttigieg és Bernie Sanders – Euronews)