A Budapesten iskolát nyitó török szervezet terroristákkal is kapcsolatban áll

Recep Tayyip Erdogan török elnök sok pénzt fektet abba, hogy ne csak hazájában, hanem az egész világon népes támogatói tábora legyen. Ehhez iskolákat is alapítanak, amelyek tanterveiben a propagandának és a Koránnak is jut hely. Most majd Budapesten is lesz ilyen iskola.

Ankara tucatjával építi a mecseteket szerte a világban, ezekbe aztán Törökországban végzett imámokat helyeznek, „civil szervezeteket” alapítanak, amelyek török állami pénzekből folytatnak kampányt Erdogan mellett.

A Török Vallásügyi Minisztériumnak több mint 1900 mecsete van Európa-szerte. Csak Németországban 900 működik, és az ezekben szolgáló imámok nem a helyi közösségekből kerülnek ki, hanem Törökországból érkeznek, török állami hivatalnoknak számítanak. 

Az Ankara által küldött vallási vezetők folyamatosan jelentéseket írnak az emigráns ellenzékiekről, emellett pedig komoly propagandatevékenységet folytatnak, a péntekenként tartott prédikációikban rendszeresen éltetik Erdogan elnök politikáját.

A török kormány arra is sok pénzt költ, hogy iskolákat alapítson szerte a világban. Hosszú éveken keresztül erre ott volt Erdogan egykori szövetségese Fetuallah Gülen hitszónok, aki majdnem minden országban üzemeltetett iskolákat, kollégiumokat, sőt egyetemeket is. Majd jött a 2016-os katonai puccs, amit Erdogan szerint Gülen tervelt ki, és azok a katonák hajtották végre, akik egykor Gülen iskoláiban tanultak. Ezután a tárca létrehozta a Maarif Alapítványt, amelynek fő célja a Gülenhez köthető iskolák megszerzése.

Három éve, a puccs előtt, összesen 688 ilyen iskola volt a világ 113 országában. Ezek egy részét már sikerült megszereznie a Maarifnak.

Az eddig legnagyobb botrányt az okozta, amikor az alapítvány egyik albániai iskolájában az egyik tanárt letartóztatták mert tanórán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit nézette diákjaival, akiknek azt magyarázta, hogy a terroristák elsődleges célja megvédeni a muszlimokat, jó emberek.

A Maarif több szálon is kötődik különböző iszlamista terrorszervezetekhez, jelenlegi alelnöke, Osman Nuri Kabatepe alapítója volt az IHH-nak, annak az állítólagos segélyszervezetnek, amely majdnem minden komolyabb iszlamista terrorszervezethez ezer szállal kötődik. A CIA már 1996-ban radikális szervezetnek minősítette az IHH-t.

Oszama bin Ladenre például úgy tekintenek mint az amerikai terrorizmus ártatlan áldozatára. Nem véletlen, hogy Izrael terrorszervezetnek tartja az IHH-t, Németország 2010-ben betiltotta mindennemű tevékenységét az országban, a legtöbb nyugati titkosszolgálat pedig állandó megfigyelés alatt tartja.

Erdogannak nagyon fontos, hogy az őt egyre többet kritizáló nyugati államokban élő muszlimok közül minél többet állítson a saját oldalára. Emellett az is, hogy figyelemmel tudja kísérni az ott élő ellenzéki törökök tevékenységét. Emiatt kerül képbe a harmadik szervezet az UETD (Európai Török Demokraták Uniója), amely mindazon túl, hogy Erdogan politikáját népszerűsíti az Európában élő törökök között, az emigráns török ellenzéki csoportosulásokat is folyamatosan megfigyeli a török titkosszolgálatokkal.

Az UETD 2014 óta Magyarországon is aktív. Elnöke, Mehmet Inceoglu, akinek fő tevékenysége, hogy Erdogan politikáját méltatja minden platformon.

A budapesti iskola ugyan a Maarif Alapítványhoz tartozik, ám a intézmény megnyitását Inceoglu az UETD projektjeként tálalta a közösségi médiában. A Maarifnak eddig az EU-n belül csak Romániában adtak engedély iskola alapítására, ami jól mutatja, hogy a legtöbb európai ország nem látja szívesen. (24.hu)

Kapcsolódó: Tüntetők fogadják Erdogant Budapesten