Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

Orbán Viktor a Facebookon megosztott videóban jelentette be, hogy mégis feloldják a kijárási korlátozást Budapesten. A főváros mindig 2 hét késéssel követi majd a vidéket a lazításokban.

Az első csatát a járvánnyal szemben fényesen megnyertük – mondta Orbán Viktor. A kormányfő köszönetet mondott az állampolgárok fegyelmezettségéért, és bejelentette: a fővárosi enyhítések két héttel követik majd a vidéki szabálylazításokat, miután a mai megbeszélésein világossá vált, hogy “a járványt Budapesten is letörtük”, így a fővárosban is áttérhetünk a védekezés második szakaszára.Orbán azt is mondta, hogy a védőtávolság betartása, a felelősségteljes magatartás Budapesten különösen fontos, egyúttal arra kérte a budapesti főpolgármester és a kerületi polgármestereket, hogy ne vegyék félvállról a kockázatokat, és külön is figyeljenek oda az idősotthonokra.

“Hajrá, Budapest” – fejezte be videóját Orbán Viktor.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora – aki  szintén bent volt ma a Budapestről folytatott egyeztetésen – reggel azt nyilatkozta az Inforádiónak, hogy „Budapest bebizonyította, hogy a saját maga és az ország érdekében is fegyelmezetten be tudja tartani a korlátozásokat.”

A vidéki lazításokról szóló rendelet már a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent.

Gulyás Gergely valamivel később ismertette a részleteket is

A kijárási korlátozások holnap éjfélkor megszűnnek, ezt követően a nem egy háztartásban élőktől másfél méteres távolságot kell tartani, az üzletben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező lesz a maszk viselése, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai rendkívüli tájékoztatóján.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok, játszóterek hétfőtől látogathatóak, a 65 év felettiek élelmiszerüzleteket, drogériákat továbbra is csak 9 óra és dél között látogathatják, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban.

A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

Valamennyi üzlet hétfőtől nyitva tarthat, éttermek, kávézók, presszók, bárok kerthelyiségében és a teraszán lehet tartózkodni. A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkert nyitva tarthatnak. A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők. A védőtávolság meglétéről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia.

A vendéglátóhelyeknek hétfőtől 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni a terasz után.

Polgári esküvőket és temetéseket lis ehet rendezni. Lagzikat június 15-től lehet Budapesten tartani 200 fő alatti meghívottal. Ezekre van lehetőség szállodákban és éttermekben is.

Felsőoktatási intézményekben ugyanaz a rendszer lesz, mint vidéken van két hete, tehát az egyetemek nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

Kapcsolódó: Hétfőtől Budapest kivételével az egész országban enyhítenek a korlátozásokon

Orbán Viktor orvosokkal és Rogán Antallal egyeztetett a budapesti nyitásról

Meghaladta a 4,5 milliót a fertőzöttek száma a világon

Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Európai Parlament: 2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra lesz szükség a járvány után

Karácsony: a korlátozások enyhítése nem lehet politikai vita tárgya

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!