Brutálisan nőtt a fideszes politikusok bevétele – még a bevallott is

Már nyilvánosak a kormánytagok adóbevallásának adatai. Papíron a legtöbbet Rogán kereste, Orbán “csak” 26 milliót kapott. A politikusok évi mintegy bruttó 30 milliót tesznek zsebre, ez sokkal több, mint tavaly.

Pénteken felkerült a kormánytagok 2019-ről szóló személyijövedelemadó-bevallásainak nagyon rövid kivonata a kormány honlapjára. Az egyoldalas adatlapból kiderült, mennyi volt a politikusok összevont adóalapja, mennyi adót fizettek tavaly, és mekkora adókedvezményben részesültek.Jelentősen gyarapodott a kormánytagok bevétele az egy évvel korábbihoz képest, amihez hozzájárult egy tavalyi emelés is. Rogán Antal jövedelme több mint háromszor annyi volt, mint 2018-ban, ezzel ő a rekorder, de Orbán Viktor adóalapja is 5 millió forinttal nőtt.

Orbán Viktor megtakarítása köddé vált, az adóalapja viszont nőtt 2019-ben. A január végén közzétett vagyonnyilatkozatába nem írt be megtakarítást, igaz, hathavi fizetésnél kisebbet nem is kötelező. Az adóalapja viszont bruttó 5,2 millió forinttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A 2018-as 21,31 milliós bevételhez képest tavaly már bruttó 26,56 milliót keresett a miniszterelnök, ami havi szinten 2,213 milliós bevételt jelent. (Ez persze csak a bevallott jövedelem…)

A kormány legnagyobb adófizetője tavaly is Rogán Antal volt, papíron a jövedelme majdnem kilencszer nagyobb volt, mint Orbán Viktoré. A válás ellenére a miniszter tavaly 809 millió forintos megtakarítást halmozott fel. A vagyona havonta átlagosan 19,41 millió forinttal nőtt.

Semjén Zsoltnak 2018-ban 21,9 millió volt az adóalapja, az éves elkönyvelt bevételét tavaly 34,7 millióra sikerült megemelnie.

Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Varga Mihály bevallott jövedelem egyforma: míg 2018-ban 22 millió forintos bevétele volt a három miniszternek, 2019-ben ez 35,5 millióra ugrott fel a miniszteri fizetésemelés miatt. (Index)

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!