Frissítve!!! Brüsszelbe hívta Orbánt az Európai Parlament elnöke – Orbán nem megy

David Sassoli, az EP elnöke csütörtök reggel 9 órára az Európai Parlamentbe hívta Orbán Viktort, hogy vegyen részt a magyar felhatalmazási törvényről és a jogállamiság helyzetéről szóló vitán. 

Az Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő és később a Sassoli-kabinet által is nyilvánosságra hozott levél szerint az állam- és kormányfői szintű részvétel a megfelelő egy ilyen horderejű  vitán.Az ügy előzménye, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter az nyilatkozta ma az MTI-nek: az Európai Parlament a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén.

A videós bejelentkezések segítségével megtartott plenáris ülésen a magyar miniszter is fel szeretett volna személyesen vagy online szólalni, ezt azonban az EP elnöke, David Sassoli hivatalos levélben elutasította, közölte Varga az MTI-vel. Ezzel a miniszter szerint az EP a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet veszi semmibe, mert nem teszi lehetővé a magyar kormányzat számára, hogy elmondja a saját álláspontját a vitában.

Az EP vezetése a belső eljárási szabályokra hivatkozva űz csúfot a jogállamiságról egy éppen a jogállamiságról szóló vitán – írta Varga.

Sassoli május 11-i keltezésű levelében azt írja, megkapta Varga levelét, nagyon fontosnak tartja és támogatja, hogy a magyar kormány részt vehessen és kifejthesse az álláspontját a vitában. De a bevett gyakorlatnak megfelelően az EP állam- vagy kormányfői szintű részvételt vár el. Ezért érdeklődne, hogy a magyar kormányfő megjelenik-e csütörtök 9 órakor az EP brüsszeli üléstermében?

Orbán Viktor válasza: a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ma este.

Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan.

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek. (Index, MTI)
Kapcsolódó: Az igazságügyi uniós biztos szerint aggasztó a magyar felhatalmazási törvény

Von der Leyen aggódik a magyar felhatalmazási törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!