Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Brazília tegnap megelőzte Nagy-Britanniát az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak számában, és az eddigi elhunyt 41 828 Covid-19 beteggel második helyre zárkózott fel az Egyesült Államok mögé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a brazil egészségügyi rendszer továbbra is képes megbirkózni járvány miatt ránehezedő nyomással.

Mike Ryan, a WHO vezető vészhelyzeti szakértője genfi tájékoztatóján azt mondta: „a rendelkezésünkre álló adatok alapján a rendszer maga nincs túlterhelve”.

Szerinte a brazíliai térségek között csak néhányban haladja meg a 80 százalékot az intenzív kórházi ágyak kihasználtsága.
Az azonosított koronavírus-fertőzések számában Brazília már eddig is a második helyen állt a világon, a járvány gócpontjai pedig egyértelműen az ország sűrűn lakott városaiban vannak.

Az egészségügyi minisztérium tegnapi jelentése szerint a járvány kezdete óta Brazíliában 828 810 fertőzöttet azonosítottak, ebből 25 982-őt az elmúlt egy napon, s csütörtök óta újabb 909-en hunytak el a kórban.

Kedd óta a minisztérium naponta átlagosan több mint 1200 Covid-19 halálesetet jelentett, miközben az ország már a karanténkorlátozások enyhítése felé mozdult el, és Jair Bolsonaro elnök sürgetésére újraindítják a vállalkozásokat.

A jobboldali brazil vezető kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, „egy kisebb influenzának” titulálva a betegséget, és azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát.

Csütörtök este Bolsonaro arra biztatta híveit, „találják meg a módját, hogy bejussanak” kórházakba, és vegyék videóra, hogy az intenzív osztályok ágyain fekszenek-e betegek vagy sem, hogy a rendőrség és a brazil állambiztonsági szervek nyomozást indíthassanak az adatok felnagyítása ügyében.

A brazilok közben második napja órákig tartó hosszú sorokat álltak, hogy bejuthassanak az ország két legnagyobb városának csütörtökön újra megnyitott plázáiba, különös tekintettel arra, hogy Brazíliában péntekre esett a Valentin napnak megfelelő nevezetes nap.

Sao Paulo és Rio de Janeiro boltjaiban ugyanakkor a vásárlók tartották az előírt kölcsönös távolságot, mindenütt csak védőmaszkban léphettek be, egyes plázákban pedig az érkezőknek még a testhőmérsékletét is ellenőrizték.

Az XP Investimentos brókercég által elvégzett közvélemény-kutatás tegnap közölt eredménye szerint jelenleg a brazilok 52 százaléka támogatja a karantén-korlátozások enyhítését, a korlátozások fenntartását pártoló 44 százalékkal szemben, annak ellenére, hogy a megkérdezettek 61 százaléka úgy gondolja, hogy a járvány neheze még hátra van Brazíliában.

Brazília elnöke szerint a járványnak nincs is halottja 

Brazíliában tombol a koronavírus-járvány, ezt mutatja a temetkezés, ami éjt nappallá téve folyik már Amazonas államban is. A valós helyzetről nehéz megbízható adatokat szerezni, miután a brazil kormány már nem hozza nyilvánosságra ezeket, és a korábbiakat is levette internetes oldaláról.

Jair Bolsonaro szerint ez a járvány nem is olyan komoly, a világ túlreagálja, és az élet újraindítását sürgeti. A kormány lazított is a korlátozásokon, miközben a nagyvárosi temetőkben már nincs elég sírhely, új területeket törnek fel a parcelláknak.

Bolsonaro ismét kifejtette, hogy tudomása szerint eddig még senki sem halt meg légúti betegségben vagy intenzív osztályon. Lehet, hogy egy-két ellenpélda van, de általánosságban nem jellemző. Azt mondta az újságíróknak, nyugodtan térjenek be a közeli ideiglenes kórházba vagy bármelyik állami intézménybe, és vegyék fel, amit látnak. Sokan megteszik ezt, és még többeknek meg kellene tenniük – meg kell mutatni, hogy vannak-e ott betegek vagy nincsenek – bizonygatta. (MTI, Euronews)Kapcsolódó: Szimbolikus keresztek a Copacabana strandon

Brazília is kiléphet a WHO-ból

Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

A járvány Brazília őslakosok lakta területein is terjed

WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!