Brazília is kiléphet a WHO-ból

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök azzal fenyegetett, hogy kilépteti Brazíliát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Az őslakosok szervezetének vezetője szerint Bolsonaro “felhasználja a koronavírust”, hogy megszabaduljon az indiánoktól.

Bolsonaro részben az amerikai példára hivatkozik, részben pedig azt kifogásolja, hogy a WHO figyelmeztette az egyes országokat a kijárási korlátozások koronavírus-járvány megfékezése előtti feloldásának veszélyeire.

Figyelmeztetek mindenkit: az Egyesült Államok kilépett a WHO-ból és mi is megvizsgáljuk ezt a lehetőséget. A WHO vagy felhagy azzal, hogy ideológiai alapon működjön, vagy mi is kilépünk. Nekünk nem kell, hogy kívülről megmondják, mit csináljunk az egészségügy terén

– hangoztatta a brazil elnök az elnöki palota bejáratánál újságíróknak adott nyilatkozatában.

Jair Bolsonaro amerikai hivatali partneréhez, Donald Trumphoz hasonlóan a mellékhatásai miatt vitatott hidroxiklorokin nevű malária elleni gyógyszer híve a Covid-19 betegek kezelésében. Felidézte, hogy a Lancet című tudományos szaklapban megjelent tanulmányt, amely a gyógyszer kockázatait taglalja, visszavonták.

Elég volt Trumpnak megkurtítania a finanszírozást, rögtön meggondolták magukat

– utalt Bolsonaro arra, hogy a tanulmány visszavonását követően a WHO közölte: folytatja a hidroxiklorokin koronavírus elleni alkalmasságával kapcsolatos klinikai vizsgálatokat.

Trump májusban kilátásba helyezte, hogy végleg leállítja a szervezet finanszírozását, ha 30 napon belül nem hajt végre reformokat. Az amerikai finanszírozás 400-500 millió dollár, amely a szervezet teljes költségvetésének mintegy 15 százalékát teszi ki.

Brazíliában már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, mint Olaszországban. A kórnak eddig több mint 35 ezer halálos áldozata van Latin-Amerika legnagyobb, 210 milliós lakosú országában, s csaknem 645 ezer embert fertőzött meg a vírus.

Vagyis az Egyesült Államok után Brazíliában van a legtöbb fertőzött és az USA és Nagy-Britannia után a harmadik legtöbb halott. Ráadásul a briteket valószínűleg rövidesen “megelőzik”. Azért, hogy a brazil helyzet ilyen súlyos, komoly felelősség terheli Bolsonarót, aki – Trumphoz hasonlóan – az elején egyáltalán nem vette komolyan a járvány veszélyét és még most is ellenzi a korlátozások zömét.

A Jornal do Brasil című lap mai cikkének az a sokat mondó címe, hogy Bolsonaro Brazíliájában percenként meghal valaki a Covid-19 miatt, 24 óra alatt 1473-an hunytak el.

Brazília leginkább fertőzött tagállamai São Paulo, Rio de Janeiro és Ceará.

Raoni

A helyzet azonban az őslakosok lakta területeken is egyre rosszabb, Raoni, az őslakosok szervezetének vezetője szerint Bolsonaro “felhasználja a koronavírust”, hogy megszabaduljon az indiánoktól, akik akadályozzák az őserdők irtását és a területük elfoglalását. (MTI, Jornal do Brasil)

Kapcsolódó: Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

A járvány Brazília őslakosok lakta területein is terjed

WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!