Börtönlázadás Brazíliában: 57 halott, közülük 16-ot lefejeztek

Legalább 57 halálos áldozata van a Brazília északi részén található Pará államban, az altamirai börtönben kirobbant lázadásnak. A lázadás két rivális bűnözői banda összecsapásával kezdődött, ők túszul ejtettek két börtönőrt is, de őket később elengedték.

Az áldozatok közül a hatóságok szerint 16 embert lefejeztek. A legtöbb halálesetet azonban fulladás okozta, mert a rabok felgyújtották a börtön több szárnyát is.

Eddig 16 embert vádoltak meg az erőszakhullám kirobbantásával, tízet közülük más, a szövetségi állam által működtetett börtönökbe szállítanak majd át. Pará állam kormánya úgy döntött, hogy összesen 46, a lázadásban részt vevő embert helyeznek majd el más börtönökben.

Az altamirai börtön nagyon elavult, Pará állam már 2013-ban elkezdte egy új börtön építését, de annak átadásával már két éve késnek. Most azt ígérték, hogy év végére elkészül.

Brazíliában három évtized alatt nyolcszorosára nőtt a bebörtönzött rabok száma. Jelenleg 750 ezer fogva tartott van a dél-amerikai országban, ami a harmadik legmagasabb szám a világon, és 300 ezerrel több, mint amennyi férőhely van az ország börtöneiben. Májusban 55-en haltak meg egy börtönlázadásban az ország nyugati részében, tavaly pedig 54 ember szökött meg az egyik börtönből egy hasonló lázadás után. (Euronews, O Globo, Index)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!