Boris Johnson brit kormányfő is megfertőződött a koronavírussal

Boris Johnson szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust – jelentette be a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint az 55 éves miniszterelnök tünetei enyhék.

Nem sokkal a bejelentés után Matt Hancock egészségügyi miniszter közölte, hogy orvosi tanácsra ő is koronavírustesztnek vetette alá magát, és lelete szintén pozitív lett.

Hancock a Twitter portálon közzétett rövid üzenetében tudatta, hogy az ő tünetei is enyhék, elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Néhány perccel a hivatalos bejelentés után Johnson személyesen is megerősítette az ő pozitív tesztjéről szóló hírt. A Twitteren közzétett videoüzenetében elmondta: észlelte magán a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit: lázas lett és ezt makacs köhögés kíséri. Chris Whitty angliai tisztifőorvos tanácsára ezután szűrésnek vetette alá magát és a vizsgálat eredménye pozitív lett.

A brit kormányfő közölte, hogy az ilyen esetekre előírt eljárásnak megfelelően otthonában, vagyis a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián elkülönítésbe vonult, de dolgozik, továbbra is ő irányítja a brit kormány járványellenes tevékenységét és “a modern technológia varázslatos eszközeivel” folyamatos kapcsolatban áll közvetlen stábjával.

Johnson köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóinak és annak a 600 ezer önkéntesnek, aki a kormány minapi felhívására jelentkezett, hogy segítsen a járványellenes küzdelemben.

A kormány a hét elején eredetileg 250 ezer önkéntes jelentkezését kérte, de már a felhívás után első nap több mint félmillióan jelentkeztek, és számuk mára elérte a 600 ezret.

Videoüzenetében a brit miniszterelnök kérte, hogy a lakosság továbbra is tartsa magát a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozásokhoz, vagyis lehetőség szerint mindenki maradjon otthon.

Nemrégiben bejelentették, hogy gyermeket vár Carrie Symonds, Johnson élettársa, aki a kormányfővel együtt a Downing Streeten lakik. A mai tájékoztatás nem tért ki arra, hogy őt is alávetették-e szűrésnek.

Johnson szerdán részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti vitanapján, és a hagyományoknak megfelelően szemtől szemben ült Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 70 éves vezetőjével.

Corbyn ma a Twitteren gyors felépülést kívánt a kormányfőnek, és hangot adott reményének, hogy Johnson családja egészséges.

A Munkáspárt hamarosan leköszönő vezetője nem említette, hogy őt is alávetették-e koronavírustesztnek.

A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni hivatala nem sokkal a miniszterelnök pozitív koronavírus-leletéről szóló bejelentés után közleményben tudatta, hogy a 94. évében járó uralkodó jó egészségnek örvend. A kommünikében nem szerepel, hogy az uralkodót, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, alávetették-e koronavírus-szűrésnek.

A palota tájékoztatása szerint a királynő legutóbb március 11-én találkozott Boris Johnsonnal, és minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart.

Károly trónörökösről, az uralkodó elsőszülött fiáról a héten szintén kiderült, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal.

A 71 esztendős walesi herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában vonult elkülönítésbe. Kamilla hercegnő koronavírustesztje negatív lett.

Károly az udvar tájékoztatása szerint jól van, dolgozik, a fertőzés egyelőre csak enyhe tüneteket okozott nála. (MTI, Twitter)

Kapcsolódó: Trump szerint nem kell annyi lélegeztetőgép

Az Egyesült Államokban már több a fertőzött, mint Kínában

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Háromszázra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, több a gyógyult is

Számos tévhitet cáfol a WHO

A Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek

Feljelentették a francia kormány tagjait egészségügyi dolgozók

(Kiemelt kép: Boris Johnson bejelentése a Twitteren)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!