Biden attól tart, hogy Trump nem ismeri majd el a vereségét az elnökválasztáson

Elképzelhető, hogy Donald Trump nem fogja elismerni a novemberi választás eredményét, amennyiben nem ő nyer, és nem akarja majd átadni a hatalmat – vélekedett Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje.

“A legnagyobb aggodalmam, hogy az elnök megpróbálja elrabolni ezt a választást” – fogalmazott a 77 éves politikus, azt nem fejtette ki azonban, hogy mégis mire alapozza ezt a feltevését.

Biden egy szerda éjszakai szórakoztató műsorban elmondta, biztos benne, hogy a hadsereg közbelépne, ha Trump nem fogadná el a választási vereséget, különösen az után, hogy az utóbbi napokban több visszavonult katonai vezető is bírálta az elnök intézkedéseit és kijelentéseit a jelenleg zajló tüntetésekkel kapcsolatban.

“Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy gyorsan ki fogják kísérni őt a Fehér Házból” – fogalmazott.

A demokrata jelölt kitért arra, hogy Donald Trump ellenzi a levélben szavazást, s azt sugalmazta, hogy a republikánusok megpróbálják majd akadályozni a voksolást. Hangsúlyozta, hogy a Demokrata Párt jogászokat fog küldeni a választóhelyiségekbe annak ellenőrzésére, hogy a republikánusok ne próbálják megakadályozni a voksolást.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) nemrég külön műsort szentelt a levélszavazásnak, amelyben szakértők elismerték, hogy az ilyen jellegű voksolásnál nagyobb az esély a csalásra, mint a “hagyományos”, azaz az urnáknál vagy az elektronikus szavazógépeknél személyesen leadott voksok esetében. A Politico című lap csütörtökön szintén megerősítette ezt az álláspontot.

A televíziós szereplés után elemzők megjegyezték: nem ez volt az első alkalom, hogy Biden azt emlegette, a jelenlegi elnök szerinte elcsalná a választásokat.

Sem Donald Trump, sem a választási kampánytörzse nem kommentálta eddig Biden televíziós szereplését.

Trump elnöki rendeletet írt alá a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársai elleni szankciókról

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá csütörtökön, amellyel lehetővé tette szankciók elfogadását a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azon munkatársai ellen, akik részt vettek annak vizsgálatában, hogy amerikai katonák elkövettek-e háborús bűnöket Afganisztánban.

Az elnöki rendeletről szóló döntést Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója jelentette be. Mint fogalmazott: “nem állunk félre és nem fogunk félreállni, amikor az embereinket egy álbíróság fenyegeti”.

A rendelet értelmében gazdasági szankciókkal és vízumkorlátozásokkal sújthatják az amerikai katonák elleni vizsgálatban résztvevőket és a családtagjaikat. Minden egyes esetet külön bírálnak majd el. “Úgy válaszoltunk (az ICC-vizsgálatra), ahogyan egy felelős nemzetnek válaszolnia kell” – szögezte le Pompeo.

A tárcavezető “korrupt, durván hiábavaló” és “rendkívül átpolitizált” intézményként írta le a hágai székhelyű bíróságot, amely szerinte “ideológiai keresztes hadjáratot folytat amerikai katonák ellen”.

Az amerikai kormány szerint vizsgálataival az ICC megsérti az Egyesült Államok nemzeti szuverenitását.

Mark Esper védelmi miniszter és Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint William Barr igazságügyi miniszter egy másik sajtótájékoztatón megismételte Pompeo álláspontját, azt hangoztatva, hogy Donald Trump a szükséges intézkedést hozta meg az ország szuverenitásának védelmében.

“Az ICC nem sokkal több, mint a felelősségre nem vonható nemzetközi elit politikai eszköze” – fogalmazott Barr a sajtókonferencián, ahol nem lehetett kérdéseket feltenni. A tárcavezető elmondta: az igazságügyi minisztérium korábban olyan “lényeges és hitelt érdemlő információkat kapott, amelyek komoly aggodalmakat vetnek fel a legmagasabb szinteken elkövetett korrupcióval és törvénysértésekkel kapcsolatban”. Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat ez ügyben – tette hozzá.

Barr azzal vádolt meg “külföldi hatalmakat”, s példaként Oroszországot említette, hogy “manipulálják az ICC-t”, részleteket azonban nem mondott.

Oroszország egyébként már 2016-ban kivonult a hágai szervezet munkájából, azt követően, hogy a testület “megszállásnak” minősítette a bevonulást a Krímbe. (MTI)

Kapcsolódó: Szele Tamás: Bizonytalan Amerika

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!