Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt

Kitüntették a CEU, vagyis a Budapestről elűzött Közép-Európai Egyetem megnyitója előtt Soros Györgyöt, akinek Bécs főpolgármestere, Michael Ludwig a Bécsért Tett Szolgálatok Nagy Aranykitüntetését adta át. 

CEU ma nyílik meg az osztrák fővárosban, a kitüntetést tegnap adták át Soros Györgynek.

Poétikus igazságosság, hogy a Közép-Európai Egyetem Bécsben lelt otthonra

– mondta a kitüntetés átvételekor Soros, majd megköszönte azt.

A magyar származású milliárdos ezzel mentorára, Karl Popperre utalt, akinél Londonban tanult, és akit Bécsből űztek el. Popper a tudományfilozófia, az ismeretelmélet és a politikafilozófia területén ért el eredményeket, a nyílt társadalom híve és a kommunizmus, a marxizmus bírálója volt.

Az egyetem gazdagítja a város kulturális és intellektuális életét – hangoztatta Soros György.

Ezt méltatta Michael Ludwig is: „Örülünk, hogy Bécset választotta, és ezzel hozzájárult a város egyetemi szerepének erősítéséhez” – nyilatkozta Bécs főpolgármestere.

A CEU azért költözött Budapestről Bécsbe, mert az Orbán-kormány jogszabályok módosításával lényegében lehetetlenné tette az egyetem magyarországi működését.

Az osztrák közszolgálati televízió arról is beszámolt, hogy Soros György eredetileg Budapesten nyitotta meg a CEU-t, de Orbán Viktor miniszterelnök “ezzel nem értett egyet”. (Euronews, hvg.hu)
Kapcsolódó: A CEU már Bécsben működik: Elüldöztek minket Magyarországról, sosem felejtjük el

A CEU több száz diákja Bécsbe ment busszal

Soros György megpróbálja megmenteni a CEU-t

A CEU-t osztrák magánegyetemként akkreditálták

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!