Az uniós nagykoalíció a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket

Az európai parlament négy nagy frakciója levelet írt Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének arról, hogy a következő költségvetési ciklusban komoly feltételekhez kötnék az európai források kifizetését.

A levelet Ujhelyi István, az MSzP  EP képviselője posztolta Facebook oldalán, ahol ezt írta:

Az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciójának vezetői közös levélben fordultak az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez a jövőheti többéves pénzügyi keretről szóló rendkívüli tanácsülés előtt. A frakciók vezetői levelükben egyértelművé teszik, hogy elfogadhatatlan számukra a közös agrárpolitika illetve a kohéziós politika forrásainak csökkentése, emellett hangsúlyozzák azt is, hogy a 2021-2027 közötti költségvetésnek megfelelő összeget kell fordítani az új kihívásokra, így például a Green Deal megvalósítására. A frakcióvezetők nyilvánvalóvá teszik azt is, hogy kiemelt prioritást jelent egy új mechanizmus megteremtése, ami a jogállamiság és az uniós értékek sérelme esetén is megfelelő védelmet nyújt az uniós költségvetésnek. Végül, de nem utolsó sorban új saját bevételi források meghatározása és kialakítása mellett foglalnak állást a levél szerzői. A frakcióvezetők kijelentik: abban az esetben, ha ezen feltételek nem teljesülnek, úgy az Európai Parlament kész megvétózni a többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot.

Orbán Viktor állandó háborúja és Brüsszel-ellenes propagandája miatt Magyarország súlyos pénzektől esik, illetve eshet el a következő években. Ez a Fidesz illiberális politikájának is a következménye. A magyar kormányfő érdekérvényesítő képessége a nullához közelít az európai porondon, ezért a magyar érdekeket Orbán helyett nekünk kell megvédeni, többek között az Európai Parlamentben.

A Fidesz és a KDNP – egyelőre – az Európai Néppárt frakciójában ülnek, a levélben foglalt elvek szerint pedig épp az olyan kormányokat büntetnék, mint amilyen a magyar, vagy a lengyel.

Blokkolhatják az uniós kifizetéseket, de nem egyszerűen

A következő hétéves költségvetésben valóban a jogállamisághoz köthetik az uniós pénzek kifizetését, de a rendszer aktiválása nem lesz egyszerű folyamat.

Ez a költségvetési tervezetről készült dokumentumból derült ki, amelyet az Euronews is megkapott.

A nem nyilvános dokumentum jogállamisággal foglalkozó fejezete úgy fogalmaz, “egy olyan feltételrendszer is a költségvetés része lesz, amely a tagállamok jó kormányzásának hiányosságait, a jogállamiság, a költségvetés és az unió pénzügyi értékeinek tiszteletben tartását kezeli majd.”

A terv szerint az Európai Bizottság javasolhatja a pénzek visszavonását, és erre a tagállamok minősített többségének is rá kellene bólintani.

Ez a korábbi javaslathoz képest visszalépés. Abban még az szerepelt, hogy ha a bizottság blokkolná az uniós pénzek kifizetését, akkor ezt a tagállamok minősített többsége tudná csak megakadályozni.

A Bloomberg hírügynökség tudósítója, Nikos Chrysoloras a Twitteren úgy fogalmazott a javaslatról, hogy az nagy győzelem az illiberális tábor számára, mert gyengítették a feltételrendszert.

Az új javaslatról az Euronews  megkérdezte az uniós jog szakértőjét, a Middlesexi Egyetem oktatóját. Laurent Pech így fogalmazott, “úgy tűnik, hogy az Európai Tanács vezetője engedményeket tesz azoknak, akik eddig ipari mértékben sértették meg az európai értékeket. Ez a rendszer több jogsértéshez vezet majd és több uniós forrást fordítanak majd a saját gazdagodásukra. ”

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által jegyzett költségvetési javaslatból egyébként kiderül, hogy a kohéziós politika és az agrárbüdzsé is nagy vesztese lehet a költségvetésnek, ha azt a mostani formájában fogadják el.

A tárgyalásokról egyébként uniós források azt mondták, nem tartanak szükségesnek egy újabb uniós csúcsot a jövő heti találkozón kívül, mert a tárgyalások a végső szakaszban vannak. Azt is hozzátették, Charles Michel az összes tagállam vezetőjével találkozott, és a mostani javaslat lehetőséget ad arra, hogy minden vezető pozitívumként adhassa el hazájában a megállapodást. (Facebook, Euronews, Mérce)

Kapcsolódó: Uniós biztos: folytatni kell a 7-es cikk szerinti eljárást

Weber: az Európai Tanácsnak napirendjére kell vennie a hetes cikk szerinti eljárásokat

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!