Az új Nat és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ

Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban.

Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke kijelentette, a PDSZ minden eszközzel tiltakozik az új NAT ellen – beleértve a sztrájkot is. De – mivel a sztrájktörvény miatt Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni – kénytelenek olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik.

A szakszervezet vezetője bejelentést ígért március 2-ára. Úgy fogalmazott: “(.) fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, (.) egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést.”

MTI/Balogh Zoltán

Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem “a megalázott közszféra egészének” – tette hozzá.

„Nem megengedhető, hogy messze meghaladott módszerekre kényszerítsük a gyermekeinket. Hogy ne élményszerű oktatásban részesüljenek, hanem felesleges biflázásban”

– mondta Szűcs, aki szerint struktúraváltásra, paradigmaváltásra van szükség.

(MTI, Mérce, Euronews)

Kapcsolódó: PSZ: túl későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti Alaptantervet

Kiakadt az új Nemzeti alaptanterv tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar

Az új alaptantervben Mussolini csodálója kiütötte Móriczot, Örkényt és Kertészt

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!