Az új alaptantervben Mussolini csodálója kiütötte Móriczot, Örkényt és Kertészt

A Horthy-kort reprezentáló, az olasz diktátort az egekig magasztaló Herczeg Ferenc lett az egyik legfontosabb író az új nemzeti alaptantervben.

Nyáry Krisztián a Facebookon hívta fel a figyelmet az irodalomtörténet átalakítására az alaptantervben. Mint írja:

Herczeg Ferenc nem volt rossz író – s ahhoz képest, hogy középiskolás korában tanult meg magyarul, kifejezetten jó író volt. Több művét, például a Gyurkovics-lányokat, kedvtelve olvastam. De tegnaptól jogszabályba foglaltan – Jókai és Mikszáth mellett – ő az egyike a három legnagyobb magyar prózaírónak. A középiskolai tanterv szerint fontosabb, mint Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Örkény István. A kedvéért kikerült a középiskolai oktatásból Ottlik Géza, Németh László és Kertész Imre.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke is kifejtette: a pénteken a Magyar Közlönyben közzétett módosított Nemzeti alaptanterv szerint érettségi tétel lesz Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi, József Attila mellett Herczeg is, pedig a Horthy-korszakot reprezentáló író egyszerűen nem érdemel helyet a legnagyobbak között.

Nyáry Krisztián pedig a Facebookon közzé tette Herczeg Ferenc egy 1936-ban, a Pesti Hírlapban megjelent írását is. A cikk nem más, mint egy rajongással teli óda Mussolinihez, “Itália nagy vezéréhez”.

… ő bizonyára tudja, hogy az a nép, amelyet most a hála kötelékeivel az olasz nemzethez fűz, ezeréves történetében sohasem csalta meg barátait. A Duce hatalmas szava tisztitó viharként zúgott végig a ködbe és párába borult Európán. A láthatár tisztul. Nemsokára ki fog sütni a nap” – fogalmazott annak idején Herczeg.

Nyáry Krisztián ehhez hozzáfűzi: Herczeg Ferenc olyan előkelő helyre került az alaptantervben, hogy a jövőben nemcsak egy-egy művét kell majd elolvasnia a diákoknak, hanem meg kell ismerni életművének fontosabb összefüggéseit, azok etikai, történeti, lélektani vagy társadalmi vonatkozásait. Ráadásul a tanulóknak memoriterként kell felidézni néhány szövegrészt az életműből. Herczeg pedig minden alkalmat megragadott Mussolini magasztalására.

Persze Wass Albert szerepel az alaptantervben. Egyetlen ideológiának rendelik alá az oktatást, pedig több értékrendet kellene bemutatnia a NAT-nak.

Ujhelyi István is kiszúrt egy “apró” változást az új alaptantervben

Kevesen vették észre, de az újonnan kihirdetett Nemzeti alaptantervben a fideszes kormányzat szépen fű alatt kivette az állampolgárság- és demokrácia nevelés preambulumából a „kritikai gondolkodás” szükségességét, helyére pedig a „mérlegelő gondolkodást” tette. Ujhelyi erről ezt írta:

Lefordíthatnánk úgy is: ne kritizálj, inkább mérlegelj, hogy megéri-e szembefordulnod a hatalommal. A Fidesz ezzel is üzent a tanároknak, diákoknak, a fiatal magyaroknak.

Titkolják, kik készítették az új Nemzeti Alaptantervet

A Történelemtanárok Egylete is nagyon rossz véleménnyel van az új Nemzeti Alaptantervről.

Egyoldalú ideológiai normakövetést ír elő, amely „nemzetvédő” elvárás elfogult. Esetenként torzított történelmi képet, időnként kifejezetten torz történelemszemléletet tartalmaz. Az iskola állampolgári nevelési feladatainál aránytalanul előtérbe helyezi a honvédelmi ismereteket.

Elfogadhatatlan, hogy ez az anyag a nyilvánosság kizárásával jött létre, még a készítők neve sem ismert.

(Facebook, hvg.hu, Mérce, 24.hu)

Kapcsolódó: Újhelyi szerint Orbán végképp beállt az újfasiszták közé

PSZ: túl későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti Alaptantervet

Kiakadt az új Nemzeti alaptanterv tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!