Az Operatív Törzs szerint sikerült a robbanást megelőznünk

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint kontroll alatt tudjuk tartani a járványt, sikerült a robbanást megelőznünk. 

Müller Cecília a mai tájékoztatót az általunk is ismertetett számok közlésével kezdte. A regisztrált esetekkel együtt növekszik a mintavételek száma is, mondta, már csaknem húszezer tesztet végeztek az országban. A vírusnak összesen már 32 halálos áldozata van itthon, az igazolt fertőzöttek száma pedig 678, ez a szám egy nap alatt 55-el nőtt. A gyógyultak száma tizenöttel nőtt, ők jelenleg 58-an vannak. Az elmúlt napon elhunytak valamennyien krónikus betegségben szenvedtek. Egyikük 54 éves volt, a többiek idősebbek voltak, jellemzően 80 év körüliek – ismertette.

Az első megbetegedéseket pont egy hónapja regisztrálták, két iráni diáknál mutatták ezt ki, idézte fel Müller Cecília. Majd azt mondta, a korlátozó intézkedéseket megfelelő időben hozták meg. „Ha lehet azt mondani, még előbb is intézkedtünk, mint más országokban. Sikerült a robbanást megelőznünk” – tette hozzá. Ugyanis a megbetegedések még mindig nem kiugró mértékben növekednek. “Kontroll alatt tudjuk tartani a járványt” – vélte.

Az országos tisztifőorvos ismét arra kért mindenkit, hogy a jó idő ellenére ne csoportosuljon, mossanak kezet, inkább többször, mint hogy egy is kimaradjon.

Lazítás és engedetlenség nem engedhető meg, ugyanis itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kifejtette, a szociális intézményekben, köztük az idősotthonokban szigorították a bevezetett intézkedéseket, például teljes kijárási tilalmat vezettek be. Közölte: a fenntartók, például az önkormányzatok felelőssége is az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása.

Ma hat repülővel érkeztek védőeszközök Magyarországra

Lakatos Tibor ezredes szerint a határhelyzeteken a normalitás az úr. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a mai online sajtótájékoztatón elmondta: már ma megérkezett hat repülő, védőfelszerelésekkel, orvosi felszerelésekkel, de ma még érkezik egy teherszállító is Kínából – a világ legnagyobb teherszállítója, szintén védőfelszerelésekkel.

Az operatív törzs ma reggeli ülésén arról számoltak be, hogy tegnap estére nagyjából 50 kórházba szállítottak védőeszközöket, a rendőrséget is ellátják. Utánpótlásukat folyamatosan szervezik.

Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet a védőfelszerelések behozatalára

A pénzügyőrök tegnap délig 7,5 millió sebészi maszkot, 193 600 arcvédő pajzsot és 28 600 védőruhát vámkezeltek vám- és általánosforgalmiadó-mentesen. Az Európai Bizottság tegnap megjelent határozata szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel az ingyenesen szétosztott, külföldről behozott egészségügyi védőfelszerelések köztehermentesek – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Az egészségügyi termékek vám- és áfamentessége nemcsak adóügyi könnyítést jelent, hanem segíthet a koronavírus elleni küzdelemben – összegezte az intézkedés jelentőségét az államtitkár.

Izer Norbert felidézte, hogy a magyar kormány az elmúlt héten – több országgal együtt – az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb, a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. Az Európai Bizottság tegnap tette közzé engedélyezésről szóló határozatát – tette hozzá.

A bizottság határozatának értelmében a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések vám- és áfamentesek, ha a járvány leküzdésében résztvevőknek térítésmentesen kiosztják. A köztehermentesség akkor is érvényes, ha a járvány leküzdésében résztvevők használják, de a védőfelszerelés állami vagy más szervezet tulajdonában marad.

Izer Norbert elmondta, hogy az intézkedéssel megtakarított összeg jelentős, hiszen a vámtétel például a szájmaszkok esetében 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli a védőfelszereléseket – részletezte az államtitkár.

A pénzügyőrök tegnap délig 7,5 millió sebészeti maszkot vámkezeltek vám- és áfamentesen, de tekintettel arra, hogy a bizottsági határozat a 2020. január 30. és 2020. július 31. között behozott egészségügyi védőfelszerelésekre érvényes, ezért a kedvezmény visszamenőlegesen is jár, vagyis a feltételeknek megfelelő védőfelszerelések esetén visszaigényelhető a már megfizetett vám és áfa – magyarázta az államtitkár. Így például igaz, hogy a pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészeti maszkot vámkezeltek vám- és áfamentesen, de ez az érték jelentősen nőhet, ha figyelembe vesszük, hogy március elejétől tegnap délig már 39 millió arcmaszk érkezett. A vámmentességi feltételnek megfelelő termékek után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszautalja a befizetett közterhet.

A járvány megelőzésében fontos szerepet tölt be a NAV – emelte ki Izer Norbert. Mint mondta, a repülőtéren a NAV pénzügyőrei a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznak, átlagosan 22 perc alatt végeznek egy-egy szállítmány vámkezelésével.

A kormány az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. A járvánnyal szembeni védekezés egyik legfontosabb előfeltétele, hogy az egészségügyi termékek minél szélesebb körben, és ha a feltételek fennállnak, akkor közterhek nélkül kerüljenek behozatalra – mondta az államtitkár.

Új finanszírozási szabályok az egészségügyben

Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közleményben azt írták, a koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, a kórházak jelentős bevételtől estek el. Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.

A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd – tették hozzá.

Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően.

Tehát, ha a konkrét betegellátás – a járványügyi helyzet miatt – nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket – közölték.

Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.

Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti – írta a tárca.

Orbán válasza az Európai Szakszervezeti Szövetségnek: térdre kényszerítettük a munkanélküliséget,

A magyar munkaalapú gazdaságra, a munkahelyek megvédésében szerzett magyar tapasztalatokra hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök abban a válaszlevélben, melyet az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárának írt – közölte ma Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Luca Visentini a napokban egy nyílt levélben aggodalmát fejezi ki azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel a magyar kormány enyhítené a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági károkat.

Orbán Viktor válaszában azt írta: “ritka megtiszteltetés a magyar miniszterelnök számára, hogy levelet kaphat Öntől. A mostani koronavírus-járvány okozta gazdasági bajok indokolják az Ön különleges gesztusát. Örömmel látom, hogy nyomon követi a magyar kormány és a magyar nép koronavírus legyűrése érdekében folytatott erőfeszítéseit.”

A miniszterelnök bátorítónak nevezte, hogy ilyen nehéz helyzetben is számíthatnak a szakszervezetek figyelmére. Biztosította a főtitkárt, hogy “meggyőződésünk, szándékaink és céljaink most is egybeesnek”.

Orbán Viktor emlékeztette Luca Visentinit arra, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon – talán egyetlenként Európában – sikerült felépíteni egy munkaalapú gazdaságot. “Mint bizonyára Ön is tudja, ezzel térdre kényszerítettük a munkanélküliséget, amely a mi kormányzásunkat megelőző időszakban jóval meghaladta a tíz százalékot. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány, a mostani válságkezelő intézkedései során bátran támaszkodhat a 2009-es válság idején kialakított politikájának tapasztalataira” – folytatta.

A kormányfő megjegyezte, a magyar tapasztalatokat az elmúlt tíz évben is készek voltak megosztani az érdeklődőkkel.

Leszögezte: a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll kormánya válságkezelő programjának középpontjában.

“Biztosíthatom Önt, annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít.

Együttérzését, szolidaritását és bátorítását a magyar nép nevében köszönöm!” – zárta az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

Koronavírusos az egyik katona, akit hazaszállítottak Boszniából

A Magyar Honvédség Mi-17 helikoptere március 31-én két katonát szállított haza Szarajevóból.

Egyikük igazoltan az új koronavírussal fertőzött, a másik katona esetében a fertőzés gyanúja merült fel, amely az elvégzett vizsgálatokat követően alaptalannak bizonyult – írja tegnap a honvedelem.hu.

A fertőzött katonánál nem volt szükség kórházi ápolásra, így miután az Uzsoki Utcai Kórházban megvizsgálták, hazaengedték, ahol hatósági karanténba került.

Keszthelyen betiltották az esküvőket a járvány miatt

A kormányrendelet megjelenése óta a legtöbb esemény megrendezése nem lehetséges. A házasságkötéseken és temetéseken is csak a szűk családi kör vehet részt, Keszthelyen azonban most már egyáltalán nem lehet a rendelet ideje alatt házasságot kötni. A  város jegyzője a döntést azzal indokolta, hogy ezt tartotta helyesnek a kollégái védelmében. A tiltás egyelőre határozatlan idejű, visszavonásáig lesz érvényben.

Jelentős torlódás a nagylaki átkelőnél

Öt órára nőtt a személygépkocsival utazók várakozási ideje szombat délelőttre a nagylaki közúti határátkelőhelyen – közölte honlapján a rendőrség.

Csütörtök estétől a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépő oldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé.
A romániai sajtó beszámolója szerint a nagylaki átkelőnél kialakult torlódás oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az ellenőrzés átlagosan 10 percig tart személyenként. (MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó: Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a halottak száma

Meghalt hat beteg a járvány miatt Magyarországon

Továbbra sem csökkent a halottak napi száma Olaszországban

Tömeges megbetegedés várható Magyarországon

Európában továbbra is terjed a járvány

Franciaországban 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma

Donald Trump hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására

(Kiemelt kép: Az Országos Mentőszolgálat mintavételre kijelölt budapesti egysége – MTI/Bruzák Noémi)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!