Az önkormányzatok csak feladatokat kaptak a kormánytól

Az önkormányzatok sem az idősek ellátására, sem egyéb feladatokra nem kaptak pénzt. A polgármesterek ráadásul attól félnek, hogy csökkenni fognak a bevételeik.

Egy  kormányrendelet szerint például a kormány arra kéri a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy lakóhelyüket helyüket ne hagyják el. Ha a héri karanténban élő idős ember erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Ez persze jelentős feladatot ró a polgármesterekre, állami segítség nélkül.

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet keddi parlamenti felszólalásában, hogy az országba érkező maszkokból és védőfelszerelésekből az önkormányzatok nem kapnak.

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a tegnap reggeli állapot szerint száz hetven év fölötti jelentkezett az önkormányzatnál. Őket a Terézvárosi Gondozó Szolgálat látja el, jelenleg hetven emberrel, hozzájuk csatlakozik a családjóléti dolgozó negyvenhárom emberrel, valamint dajkák és óvónők. Önkéntesek is folyamatosan jelentkeznek.

A kerület ételkiszállítással, bevásárlással és gyógyszerkiváltással segít.

Soproni Tamás polgármester a hvg.hu kérdésére elmondta, állami segítséget eddig nem kaptak, pedig „lenne helye a támogatásnak”. Elmondta azt is, hogy több olyan kerületi lakos van, aki egyik napról a másikra veszítette el a munkáját és ezzel a megélhetését – ők jellemzően feketén dolgoztak valahol korábban. „Őket is el kell látnunk, ez alapvető emberi feladatunk” – mondta Soproni.

Józsefvárosban eddig nagyjából ötven idős ember jelezte ellátási igényét, de a szám óráról órára növekszik. Az intézkedések kiürítették a kasszát, elfogytak a VIII. kerület szabad felhasználású tartaléka. „1,8 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttünk, nagyon sok mindenre nem lesz pénz” – mondta egy videóban Pikó András polgármester.

Az önkormányzat egyelőre nem kapott anyagi segítséget a kormánytól, Pikó pedig levelet írt Kocsis Máténak, a korábbi polgármesternek, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjének, hogy vesse latba minden kormányzati befolyását, hogy a kerület és Budapest részesülhessenek a kormányzati forrásokból. (hvg.hu)

Kapcsolódó: 261-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Az ellenzék elutasította a felhatalmazási törvény soron kívüli megszavazását

(Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!