Az OLAF vezetője Polt Péterrel tárgyalna

Magyarországra utazna az OLAF, az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében.

Ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä közölte az Euronewsnak adott interjújában. Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor.

Azt mondta, igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne.

Ville Itälä azt mondta, már kapcsolatban áll a Legfőbb Ügyészséggel.

A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti.

Az unió csalás elleni hivatalának friss jelentéséből kiderült, az ügynökség a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak. Emiatt valószínűleg uniós pénzeket kell majd visszafizetni.

2018-ban pedig Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében.

“Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellene megoldást találnunk ezekre”

– mondta Itälä az Euronewsnak.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az unió csalás elleni hivatalának bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben.

Ilyen volt a miniszterelnök vejének, Tiborc István korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.

Az OLAF javaslatait más tagállamokban sem mindig veszik komolyan.

A cseh ügyészség például felfüggesztette a nyomozást a miniszterelnök korábbi mezőgazdasági cégének ügyében, amely az OLAF szerint szabálytalanul vett fel uniós pénzeket.

Nick Aiossa, a Transparency International szakértője ezt mondta:

„A tagállamok egyszerűen nem veszik komolyan a harcot az uniós pénzeket érintő korrupció ügyében. Csak 36 százalékban jutunk el a vádemelésig, ami elfogadhatatlan. Csehország egy jó példa arra, hogyan szoktak reagálni a tagállamok az OLAF vizsgálataira: Ott az ügyészség felfüggesztette a Babis miniszterelnök cége elleni korrupciós eljárást. Sok helyen ehhez hasonlóan nem folytatnak rendes vizsgálatot, vagy hagyják kifulladni az ügyet.”

2018-ban az OLAF összesen 167 vizsgálatot zárt le, ezek összesen 371 millió euró uniós pénzt érintenek. (Euronews)

Kapcsolódó: Magyarország vezet az OLAF csalási statisztikájában

(Kiemelt kép: Ville Itälä)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!