Az MTVA elbukta a pert, nem volt joga kidobni az ellenzéki képviselőket

Elutasította az első fokon eljáró bíróság az óbudai jegyző tavaly decemberi birtokvédelmi határozatát, melyet az ellenzéki országgyűlési képviselők ellen kért az MTVA. A bíróság indoklása szerint az épületből nem dobhatták volna ki a képviselőket.

A II. és III. kerületi bíróság ítélete szerint nem okozott volna az MTVA működésében aránytalan sérelmet, ha a képviselők beolvassák 8-10 percben a követeléseiket.

Az MTVA-t öt ellenzéki képviselő, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varju László (DK), Gréczy Zsolt (DK) , Vadai Ágnes (DK) és Oláh Lajos (DK) perelte be, amiért birtokvédelmi határozattal akarták kidobatni őket a közmédia székházából.

Mint emlékezetes, Hadházy Ákossal az élen több ellenzéki képviselő be akarta olvastatni a túlóratörvény elleni tiltakozásul fogalmazott petíciójukat, azonban erre nem volt lehetőségük, ahogy többszöri követelésük ellenére az MTVA vezetésével sem tudtak tárgyalni. Emiatt a képviselők bent éjszakáztak a székházban. Másnap reggel Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kidobták, a többiek egy ideig maradtak és többször próbálták beolvastatni petíciójukat.

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel birtokvédelmi határozatot kért a képviselők ellen arra hivatkozva, hogy a politikusok zavarják a köztévé munkáját. A III. kerületi önkormányzat meg is hozta ezt a határozatot, ám ezt végül nem kellett alkalmazni. A képviselőket nem rendőrök vitték ki az épületből, hanem önként távoztak.

A bíróság most kimondta, hogy a képviselők jogszerűen és jóhiszeműen léptek be és maradtak bent az épületben, a képviselői jogosítványaikat gyakorolva.

Az elsőfokú bíróság a birtokvédelmi határozatot elutasította, az MTVA-t kötelezte a perköltségek megfizetésére, ez durván 1,2 millió forint.

Kunhalmi Ágnes ügyvédje, Litresits András a bíróság döntése után a hvg.hu-nak azt mondta, bár Hadházy Ákos és Szél Bernadett nem volt résztvevője a pernek – hiszen őket nem érintette a birtokvédelmi határozat -, de a döntésből következik az is, hogy őket sem dobhatták volna ki az épületből. (hvg.hu, Index)

Kapcsolódó: A “közmédia” így manipulálja a híreket