Frissítve!!! Az Iszlám Állam vezetője valószínűleg meghalt

Meghalt az Iszlám Állam első számú vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, írta a Newsweek. Az amerikai lap katonai forrásai szerint egy titkos amerikai műveletben csaptak le az Iszlám Állam régóta keresett vezetőjére Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban.

A Newsweeknek nyilatkozó magas rangú katonai vezető névtelenséget kérve azt mondta: al-Bagdadi “nagy bizonyossággal meghalt”, állítólag egy bombamellényt robbantott fel magán.

Az akciót Donald Trump engedélyezte több mint egy hete, az amerikai elnök magyar idő szerint vasárnap hajnalban azt írta a Twitterén, hogy “valami nagyon nagy dolog történt”. Azt is mondta, hogy valamilyen nagy bejelentésre kerül helyi idő szerint reggel 9-kor (nálunk délután két órakor).

Abu Bakr al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, Washington 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki fejére.

Abu Bakr al-Bagdadi iraki származású terrorista, korábban az Al-Káida tagja, majd az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita iszlám terrorszervezet vezetője, “emírje” 2010 és 2014 között.2014 júniusában az ISIS, Baasz Párti szövetségeseivel karöltve, gyors hadműveletekkel jelentős területeket foglalt el Irak északi területein. Al-Bagdadi 2014. június 29-én egyoldalúan proklamálta az Iszlám Állam megalakulását az általuk ellenőrzött régióban, amelynek államfője lett Ibrahim kalifa néven. Nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték.

Donald Trump hivatalosan bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi megölését

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését, az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

“Abu Bakr al-Bagdadi halott” – hangoztatta az amerikai elnök. A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte.

“Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember”, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát és megölt három gyermeket is – fogalmazott Trump. Leszögezte: az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Elmondta: al-Bagdadi számos társát is megölték. Az épületben 11 gyermek is volt, őket épségben kimentették. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt – akik információk szerint a feleségei voltak – szintén holtan találták.

Az amerikai elnök közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig – erősítette meg az Egyesült Államok elnöke, és utalt arra, hogy néhány héttel ezelőtt Oszama bin Laden volt terroristavezér fiát, az al-Kaida terrorszervezet irányítását átvett Hamza bin Ladent is megölték.

Donald Trump elmondta: az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással “fogadták” az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

Az amerikai elnök köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és – ahogyan fogalmazott – “bizonyos mértékig” a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország megnyitotta a légterét az amerikaiak számára.

Kérdésekre válaszolva Trump nem kívánta megjelölni, hogy pontosan hol hajtották végre az akciót.

A rajtaütés washingtoni idő szerint vasárnapra virradóra történt. “Ez nagyszerű éjszaka volt az Egyesült Államok és az egész világ számára” – hangoztatta Trump, aki a Fehér Házból követte az eseményeket, Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel, Mark Esper védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjaival együtt.

“Előzetesen nagyon kevesen, nagyon szűk körben tudtak az akcióról” – tájékoztatta a meghívott újságírókat az elnök. Kifejtette: az Egyesült Államok pár héttel ezelőtt szerzett tudomást al-Bagdadi hollétéről. “Állandóan mozgásban volt.” A rajtaütést három nappal ezelőtt tervezték el – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Donald Trump megerősítette: nem vizsgálja felül az amerikai csapatok Szíriából való kivonásának a tervét.

Moszkva kételkedik az Iszlám Állam vezérének megölésében

Nincs hitelt érdemlő információja az orosz védelmi minisztériumnak arról, hogy az Egyesült Államok különleges művelettel megölte Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetőjét – közölte Igor Konasenkov, a tárca szóvivője.

“Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb (tartomány) feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi újabb ‘megsemmisítésére’.”

Konasenkov vezérőrnagy szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett az amerikai műveletben, annál több az ellentmondás a részletek között, “ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban”.

Fontos szerepe volt az akcióban a kurdoknak

Az amerikai NBC News úgy értesült, hogy a dzsihadisták közé beépült egy kurd, al-Bagdadi bizalmába férkőzött, és tőle származott a szükséges információ a rejtekhelyről.

A helyszínen is hasznos információkkal rendelkezett a csapat, hiszen nem a csapdát rejtő főbejáraton, hanem oldalról törtek be az épületbe.

Az akcióban az amerikaiakat iraki szövetségeseik is támogatták. A támadásban részt vettek a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF)fegyveresei is.

Megölték a dzsihadisták szóvivőjét is

Abu Hasszan al-Muhadzsirral, az Iszlám Állam terrorszervezet szóvivőjével az észak-szíriai Aleppo tartomány Ain al-Bajda nevű településén végeztek.

A kurdok és az amerikai hírszerzés közösen hajtotta végre az akciót Muhadzsir ellen, aki a terrorista vezér jobb kezének számított. (MTI, Index, Euronews, Wikipédia)

Kapcsolódó: Civil áldozatok és fogolytáborból kitörő terroristák a szíriai török offenzíva miatt

(Kiemelt kép: Abu Bakr al-Bagdadi – MTI / EPA)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!