Frissítve!!! Az Index szerkesztősége rövidesen megszűnhet

Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője vezércikkben írta meg, hogy nagy veszélybe került a népszerű portál szerkesztősége.

Mint írja:

Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudnia kell.   • Mi ugyanis olyan lapot szeretünk és szeretnénk, amelynek szerkesztősége továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben dolgozik, és amelynek léte és munkája nem függ semmilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől.
   • Olyan lapot, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni.
   • Olyan lapot, amelynél a címeket és képeket a szerzők és a szerkesztők határozzák meg.
   • Olyan lapot, amely nem fél beszámolni botrányokról, visszaélésekről, és nem ódzkodik leírni politikusok, közszolgák vagy cégek nevét, ha egy nekik kellemetlen sztorit tár fel – és akkor sem ijed meg, ha az érintettek bosszúsak.
   • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség újságírói és szerkesztői együtt gondolkodnak, és együtt döntik el, hogy mit tartanak sztorinak, és hogy a témával milyen mélységben foglalkoznak.
   • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség tagjai határozzák meg a címlap tartalmát, és hogy milyen cikkeket, videókat helyeznek el rajta.
   • Olyan lapot, amelynél nem a tanácsadóként feltűnő, kétes hírű politikai kavarók határozzák meg, hogy a szerkesztőség hogyan és milyen felállásban dolgozzon.
   • Olyan lapot, amelynél nem kívülről döntik el, hogy kikkel dolgozunk és kikkel nem a hírszerkesztőségben.
   • Olyan lapot, amelyhez az olvasók bármikor fordulhatnak a történeteikkel, videóikkal, legyen szó bármilyen furcsaságról, visszaélésről, hivatali packázásról, helyi kiskirály basáskodásáról vagy egyszerű tahó parkolásról.
   • És olyan lapot, ahol a hozzánk ezekkel a történetekkel forduló olvasók nyugodtan bízhatnak abban is, hogy a kilétüket nem felfedve adunk nyilvánosságot ezeknek.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell.

A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet.

Ameddig szabad

A cikket a szerkesztőség rengeteg tagja aláírta.
Ma este a szerkesztőség átállította az Index függetlenség-barométerét.

Az inga az eddigi Független tartományból a Veszélyben tartományba került át.

A barométer  2018. szeptemberi bevezetésekor az Index az írta, itt  „bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”.

Az  Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ami a szerkesztőség értelmezésében alapjaiban változtatná meg a jelenlegi lapot.

Az Index tulajdonosa szerint nincs semmi gond

A korábban kiszivárgott értesülések szerint az Indexet fel akarják darabolni, valamint megjelent az Indexnél tanácsadóként Gerényi Gábor, az Ungár Péter LMP-s politikus résztulajdonában álló azonnali.hu oldal alapító-társtulajdonosa. Állítólag felmerült Pusztay András vezérigazgató leváltása is.

Media1-nek (vajon miért nem az Indexnek?) később nyilatkozott az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke. Bodolai Lászlót, azt állítja, félreértésről van szó.

Elmondta, Gerényi Gábor valóban kidolgozott egy működési koncepciót a portál számára, de ezt az Index igazgatósága azt nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért. Bodolai szerint  a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot.

Állítása szerint félretájékoztatták az Index munkatársait, ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről. Pusztay András vezérigazgató munkájára pedig a továbbiakban is számítanak, feladata az lesz, hogy kidolgozzon egy, a válság miatt elkerülhetetlen új koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani – közölte a kuratóriumi elnök, aki szerint az Index szétdarabolásáról nincs szó. (Index, Media1)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!