Az európai halálesetek fele idősotthonokban történt

A COVID-19 betegség európai halálos áldozatainak mintegy fele idősotthonok lakója – hívja fel a figyelmet brit tudósok egy friss tanulmánya.

Hivatalos adatok összevetéséből az derül ki, hogy Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Belgiumban a koronavírus-fertőzések és halálesetek 42–57% -a idősotthonokban történik.

Olaszország – ahol már 21 ezer fölött a halottak száma – több északi tartományában is hatósági nyomozás indult időskorúak ellen, gondatlanságból elkövetett gyilkosság gyanújával.

Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret a járvány halálos áldozatainak a száma. Még egészségügyi szakemberek is azt feltételezik, a statisztikából kimaradt számos, ápolási otthonban bekövetkezett haláleset, amit – tesztek híján -, nem a COVID-19 okaként jelöltek meg.

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) orvosigazgatója, Yvonne Doyle elmondta, hogy “nagyszámú fertőzést regisztráltak idősotthonkban, és jelentős figyelmet és energiát fordítunk arra, hogy együttműködjünk a bentlakók megóvása érdekében. De tudni kell, hogy ez egy nagyon szétszórtan működő szektor.”

Franciaország azon kevés országok egyike, ahol a statisztika külön bontásban vezeti az idősotthonokban, a járvány következtében bekövetkezett halálesetek számát; a 15 ezerből 5600 az ápolási otthonokban elhunytak száma.

A napi halálozási adat riasztóan megugrott tegnap, ugyanakkor a kórházi vagy intenzív ápolásra szoruló fertőzöttek száma folyamatosan csökken.

Svédország – más stratégiát követve – nem vezetett be korlátozó intézkedéseket. Hiába. Némi késéssel ugyan, de ott is berobbant a járvány. Már ezer fölött a halálos áldozatok száma – közte rengeteg idős.

A svéd közegészségügyi hatóság epidemiológusa elismeri, kudarcot vallottak, “az idősek védelme nem működött. Az otthonokban élők közül rengetegen megfertőződtek, meghaltak. Ez sajnálatos, keményen dolgozunk, hogy változtassunk ezen” – állítja Anders Tegnell.

A svéd fertőzöttségi és halálozási adatoknál sokkal visszafogottabb a többi skandináv ország járvány-mutatója.

Svéd kutatók egy csoportja élesen bírálta az egészségügyi hatóságokat, és radikális intézkedéseket sürgetnek a járvány lassítása érdekében. (Euronews)

Kapcsolódó: Már csaknem kétmillió a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Elhunyt újabb 12 beteg a járvány miatt Magyarországon

Donald Trump leállítja az amerikai hozzájárulást a WHO-nak

A nemzetközi járványhelyzet fokozódik

42 polgármester követeli Orbántól, hogy mindenkit teszteljenek az idősotthonokban

Az ellenzék követeli: minden beteget lássanak el és állítsák le Kásler ámokfutását

Még nem sikerült elnyomni a járványt Németországban

Országos tisztifőorvos: a járvány még felszálló ágban van

(Kiemelt kép: kezelés egy európai idősotthonban – Euronews)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!