Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által tegnap elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott mai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő újságírói kérdésre adott válaszában aláhúzta, az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a  valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot, valamint a média és a véleménykifejezés szabadságát még e nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről ma kiadott nyilatkozatát, amelyben Ursula von der Leyen kiemelte: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében.

A bizottság elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az uniós szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek.

“Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz” – fogalmazott.

Von der Leyen egyebek mellett aláhúzta azt is, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, “nem tarthatnak határozatlan ideig”. Ezenkívül a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék – tette hozzá.

A szóvivő végezetül arról tájékoztatott, hogy az uniós biztosok szerdai ülésükön megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke ma este, a koronavírus elleni védekezésről szóló  magyar törvénnyel összefüggésben kiadott közleményében leszögezte: az Országgyűlésnek továbbra is működnie kell, a sajtószabadságot meg kell őrizni.

“A válságon úgy akarunk túljutni, hogy közben  demokráciánk ép marad” – fogalmazott

Tájékoztatása szerint az EP felkérte “az európai uniós szerződések őrzőjét”, az Európai Bizottságot, hogy mérje fel, vajon a Magyarországon elfogadott törvény összhangban áll-e a szerződésekkel. Minden uniós tagállamnak kötelessége fenntartani és megvédeni az alapvető értékeket – hangoztatta.

“Senki nem használhatja ki ezt a járványt a demokratikus szabadságjogok aláásására” – tette hozzá Sassoli.

Az EU mintegy 240 millió euróval segíti a Szíriával szomszédos országokat

Az Európai Unió (amely az Orbán-kormány szerint senkit sem támogat) mintegy 240 millió euróval segíti a menekülteket befogadó, Szíriával szomszédos országokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – olvasható az Európai Bizottság mai sajtóközleményében.

“A szíriai menekülteket befogadó országok – Jordánia, Libanon és Irak – a koronavírus-járvány miatt még nehezebb helyzetbe kerültek. Az unió segélycsomagja a szolidaritás jele ezen államok felé” – mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

A támogatás kiegészítő jellegű, amely e három ország egészségügyi, szociális, főként gyermekvédelmi rendszereit hivatott fejleszteni és megerősíteni.

A ma elfogadott 240 millió euróval együtt a régió számára eddig nyújtott segély – a Törökországnak biztosított pénzeszközöket nem számítva – eléri a kétmilliárd eurót. (MTI)

Kapcsolódó: Áder szerint minden rendben van a felhatalmazási törvénnyel

Megszavazta a fideszes többség, hogy Orbánnak korlátlan hatalma legyen

Orbán Viktor ma korlátlan időre teljhatalmat kap

Szél Bernadett: Digitális parlamentet!

Az ellenzék elutasította a felhatalmazási törvény soron kívüli megszavazását