Az Európa Tanács főtitkára Orbánnak: tiszteletben kell tartani a demokratikus alapelveket

A koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket –  hangsúlyozta a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében.

Marija Pejcinovic  Buric azt írta, nagy figyelmet fordít a rendkívüli  helyzet magyarországi alakulására.

Kiemelte, egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

Arra emlékeztetett, hogy a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme. Válsághelyzetben különösen fontos a társadalom hitének és bizalmának fenntartása – mondta.

Buric leszögezte:  a koronavírus-járvány megfékezése iránti elkötelezettség jegyében hozott  tagállami intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az Európa Tanács alapvető értékeit: a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok  erre irányuló törekvésit, többek között azáltal, hogy minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát.

“Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget” – fogalmazott Marija Pejcinovic Buric. (MTI)

Kapcsolódó: Ellenzék: nem bízunk Orbán kormányában, ezért nem adunk korlátlan felhatalmazást

Az ellenzék a kormányt bírálja a parlamentben

Az ellenzék elutasította a felhatalmazási törvény soron kívüli megszavazását

(Kiemelt kép: az Európa Tanács főtitkára,  Marija Pejcinovic  Buric)