Az Európa Tanács felszólította a magyar parlamentet, ne korlátozza a bíróságok függetlenségét

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa mai nyilatkozatában arra szólította fel a magyar parlamentet, hogy vizsgálja meg a nemrégiben előterjesztett, T/8016 számú törvényjavaslat hatását, folytasson érdemi konzultációt az igazságügyi szakemberekkel és a civil társadalom képviselőivel annak módosítása céljából, hogy a törvény ne csorbítsa a bíróságok függetlenségét és a tisztességes eljárás garanciáit.

Dunja Mijatovic nyilatkozatában hangsúlyozta: a törvényjavaslat, amely módosítja az Alkotmánybíróságról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról szóló sarkalatos törvényeket is, jelenlegi formájában negatív hatással lehet a bíróságok és a bírák függetlenségére, valamint a tisztességes eljárás garanciáira.

Nehezményezte, hogy a magyar kormány nem folytatott általános konzultációt a törvényjavaslattal kapcsolatban.

A biztos úgy vélte, hogy az alkotmányos panaszok bevezetését lehetővé tevő rendelkezések aggályokat vetnek fel a tisztességes eljárás garanciáit illetően az egyes panaszosok számára. A bírák képesítésére és kinevezésére, valamint az ítélkezési gyakorlat egységesítésére javasolt változtatásokkal együtt a jogalkotási intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy csökkentik a bírák függetlenségét alapvető feladataik elvégzése során, és túlzottan hierarchikus rendszert hoznak létre az igazságszolgáltatáson belül – mondta.

“Megismétlem korábbi ajánlásaimat a magyar kollektív igazságügyi autonómia megerősítésének szükségességéről, ideértve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács illetékességét és feladatait is” – fogalmazott Mijatovic, Európa Tanács emberi jogi biztosa. (MTI)

Kapcsolódó: A magyar bírók szerint gyengült az igazságszolgáltatás függetlensége

Az Alkotmánybíróság szerint nincs gond a közigazgatási bíróságokkal

(Kiemelt kép: Dunja Mijatović – Wikipédia)