Az euróövezet gazdasági teljesítménye 2022 végén érheti el a járvány előtti szintet

Az euróövezet gazdasági teljesítménye a vírusjárvány miatti visszaesést követően a legvalószínűbb forgatókönyv alapján 2022 végére érheti el a krízis előtti szintet az Európai Központi Bank (EKB) honlapján ma publikált prognózisa szerint.

Az EKB három forgatókönyvvel számol prognózisában. A krízis enyhe lefolyása esetén az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal, egy közepesen súlyos lefolyás esetén 8 százalékkal, a leghátrányosabb esetben pedig 12 százalékkal eshet vissza az idén.

Mindhárom forgatókönyv robusztus gazdasági növekedéssel számol a visszaesést követően. Az enyhe lefolyású forgatókönyvben a gazdasági teljesítmény 2021 közepére, a legvalószínűbbnek tartott közepes lefolyás esetén 2022 végére éri el a gazdasági teljesítmény a krízis előtti szintet. A legkedvezőtlenebb esetben azonban 2022 végére a gazdasági teljesítmény még nem éri el a 2019-es szintet sem.

Az enyhe lefolyású forgatókönyv a járványügyi zárlat májusi feloldásával számol, majd a korlátozó intézkedések viszonylag gyors, de fokozatos enyhítésével. A forgatókönyv része a járvány leküzdésében sikeres gyógyászati eredmények elérése is.

A közepes lefolyású forgatókönyv szintén májusra feltételezi a zárlat feloldását, a korlátozások enyhítését azonban szigorúbb ütemben vetíti előre és a termeléskiesések hosszabb idejű elhúzódásával számol.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv júniusig tolja ki a zárlat feloldását, amelyet a járvány visszaszorításában elért korlátozott eredmények miatt még hosszú ideig érvényben tartott korlátozások követnek majd. A legszigorúbb forgatókönyv csak az ellenszer megjelenésétől várja a helyzet enyhülését, amit legkorábban 2021 közepére tart megvalósíthatónak.

A járványügyi zárlat eltérő mértékben érinti a különböző gazdasági ágazatokat és okoz termeléskiesést. A járványügyi zárlat első fázisában az EKB szakértőinek a becslése szerint országonként némileg eltérő mértékben, de a hozzáadottérték-termelésnek mintegy 30 százaléka esett ki a “normális” szinthez képest. A hozzáadottérték-termelés a mezőgazdaságban 10 százalékkal, a feldolgozóiparban 40 százalékkal, a kiskereskedelemben, közlekedésben és vendéglátásban 60 százalékkal esik vissza. A zárlat minden egyes hónapja 2,0-2,5 százalékpontos éves GDP-csökkenést okoz – szintén becslésen alapuló feltételezések szerint.

A spanyol kormány a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén

A spanyol kormány a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén – jelentette be a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes mai sajtótájékoztatóján Madridban.

“A spanyol gazdaság az euróövezet átlaga felett növekedett (…), de a járvány okozta váratlan sokk hirtelen véget vetett ennek a pozitív növekedésnek” – mondta a tárcavezető, felidézve, hogy a kormány év elején még a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékos bővülésével tervezett.

Mint mondta, várakozásaik szerint a munkanélküliség 19 százalékra emelkedik ebben az évben a tavalyi 13,8 százalékos rátáról.

“A pesszimistább előrejelzést választottuk” – fogalmazott Nadia Calvino, ismertetve a kormány a 2020-2021-es időszakra vonatkozó gazdasági stabilitási programját, amelyet felülvizsgálatra és jóváhagyásra megküldött az Európai Bizottságnak.

Számításaik szerint ebben az évben a háztartások fogyasztásának 8,8, beruházások 25,5, az export 27,1, az import 31 és a foglalkoztatás 9,7 százalékos visszaesése várható.

A spanyol gazdaság a második negyedévben éri el mélypontját, ahonnan egy “aszimmetrikus V alakban”, növekszik majd újra, fokozatosan – hangsúlyozta Nadia Calvino.

A GDP-növekedése 6,8, a munkanélküliségi ráta 17,2 százalék lehet a következő évben. 2021-ben a háztartások fogyasztásának 4,7, a beruházások 16,7, az export 11,6, az import 9,3 és a foglalkoztatás 5,7 százalékos növekedésével tervez a kormány – tette hozzá.

María Jesús Montero pénzügyminiszter a tájékoztatón kifejtette: a költségvetési hiány idén várhatóan 10,34 százalékra ugrik, amelyre 2012 óta nem volt példa. Az államháztartási hiány pedig minden korábbinál magasabb szintre, a GDP 115,5 százaléka fog emelkedni 2020-ban a járvány miatt megnövekvő kiadások és csökkenő bevételek következtében.

Felidézte, hogy március közepén 200 milliárd euró értékben fogadott el a kormány gazdasági kárenyhítő csomagot, amellyel megerősítették az egészségügyi rendszert és a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók és cégek védelmét.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) tegnap tette közzé, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye minden korábbinál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal csökkent az idei első negyedében, és meghaladja a spanyol jegybank (Banco de Espana) várakozásait is, amely 4,7 százalékos zsugorodást valószínűsített múlt heti előrejelzésében.

A spanyol gazdaság a tavalyi utolsó három negyedévben 0,4 százalékkal növekedett.

Spanyolországban meghaladta a 215 ezret a regisztrált fertőzöttek száma

A dél-európai országban máig 24 ezer 824-en veszítették életüket a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzés következtében, amelyet 215 ezer 216 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Az egészségügyi minisztérium statisztikája nem tartalmazza az egyéb vizsgálati módszerekkel azonosított pozitív eseteket. A fertőzésből 114 ezer 678-an gyógyultak meg.

A kormány jövő hétfőtől elkezdi feloldani a március 15-én bevezetett járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.

A fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt pénteken ünnepélyes keretek között bezárták a spanyol főváros kiállítási- és vásárcsarnokának (IFEMA) pavilonjaiban létesített tábori kórházat. A madridi régióból 52 új esetet jelentettek egy nap alatt, a nyilvántartott fertőzöttek száma a térségben összesen 61 ezer 829.

Az utolsó páciensek távozását az egészségügyi dolgozók tapssal kísérték, majd Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök megjelenésekor azt skandálták: “tesztet akarunk”. A spanyolországi fertőzöttek közül ugyanis több mint 40 ezren az egészségügyben dolgoznak. Az érdekképviseletek szerint tömeges tesztelés szükséges az ágazatban.

A most bezárt ideiglenes kórházban ezren dolgoztak a március 22-i megnyitás óta, és mintegy négyezer beteget láttak el, a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos esetek 10 százalékát a régióban. Az ott kezelt páciensek közül 17-en hunytak el.

A tartományi elnök beszédében emlékeztetett: ez az intézmény ugyan bezárt, de a térség többi kórházban “folytatódik a harc az életért”.

A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

A módosított adatok szerint ismét háromszáz alá csökkent a napi halálozások száma Franciaországban

A francia egészségügyi minisztérium tegnap esti módosított összesítése szerint ismét háromszáz alá csökkent Franciaországban a koronavírus-járvány nap halálozásainak száma: az elmúlt 24 órában a korábban jelzett 339 helyett 289-cel emelkedett 24 376-ra az előző napi 427 után, és a kórházi betegek számának csökkenése is folytatódott.

Kórházban 191-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 243 után, és ezzel 15 244-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 9034-en haltak meg – 98 új halálesetet jelentettek az előző napi 184 után.
A kórházakba szerdán még mindig 1400 új beteg érkezett, de összességében a kórházban kezeltek száma 551-gyel 26 283-ra csökkent, miután egyre többen távoznak gyógyultan.

Az intenzív osztályokon 188-cal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint szerdán, több mint három hete csökken a lélegeztetőgépre szorulók száma, jelenleg 4019-en vannak. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel – emlékeztetett Jérme Salomon járványügyi igazgató a sajtótájékoztatón, aki azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta 49 476-an gyógyultan távoztak a kórházakból.

Franciaország közben megkezdte a felkészülést a szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos enyhítésére, s ennek érdekében a kormány az ország 104 megyéjének harmadát nyilvánította vörös, azaz fertőzött övezetnek. Idetartozik a párizsi régió és az ország északkeleti része.

A sajtótájékoztatón bemutatott térképet mostantól naponta aktualizálják az egészségügyi hatóságok a vírus terjedésének és a kórházi ágyak leterheltségének függvényében. A zöld, azaz a kevésbé fertőzött megyékben élők május 11-től szélesebb körű kijárásra lesznek jogosultak, mint a vörössel megjelölt megyékben élők, s a két csoport nem keveredhet majd egymással. A kijárási korlátozásokat területenként felváltó más-más óvintézkedéseket május 7-én véglegesíti a kormány.

Rekordmélységben a brit gyáripar aktivitási mérőszámai

A ma ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhantak áprilisban a brit feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 32,6-os áprilisi feldolgozóipari BMI-mutató az ágazat aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

A felméréshez fűzött elemzésében az IHS Markit hangsúlyozza, hogy az egyes részindexek közül a brit feldolgozóipar kibocsátási értékét, az új megrendelések értékét és a foglalkoztatást mérő jelzőszámok soha nem zuhantak olyan ütemben a BMI-adatok közlésének 28 évvel ezelőtti kezdete óta, mint most.

Tovább csökkent Romániában a nyilvántartott aktív esetek száma

Tovább csökkent Romániában ma a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem az elhunytak nagy száma is hozzájárult ahhoz, hogy enyhült az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás.

A stratégiai kommunikációs törzs ma kora délután közzétett jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző napi jelentéshez képest a koronavírus-járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét. Eddig háromszor fordult elő, hogy a 24 óra alatt elhunytak száma meghaladta a 30-at. A pénteki statisztikába olyanok is bekerültek, akik napokkal korábban haltak meg, de később derült ki róluk, hogy koronavírus-fertőzöttek voltak.

Az előző hét átlagánál több mint 40 százalékkal többen, 311-en hagyták el gyógyultan a kórházat az utóbbi 24 órában, miközben a fertőzöttek száma, az utóbbi hét átlagát alig meghaladva, 327-tel emelkedett.

Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak. Több mint 32 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben, vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.

Romániában országszerte 36 ezer rendőrt, csendőrt, és tűzoltót vezényelt ki a belügyminisztérium azokra az útvonalakra, erdőkbe és tisztásokra, ahol a korábbi években a május elsejei piknikezésre szoktak összegyűlni az emberek.

A rendőrség arra figyelmeztette a lakosokat, hogy továbbra is rendkívüli állapot van, és a majális nem szerepel azon nyomós indokok között, amelyekre hivatkozva az emberek elhagyhatják lakásukat.

A Bukarestet a tengerparttal, illetve a hegyvidéki üdülőhelyekkel összekötő utakon ellenőrző-pontokat állítottak fel, több helyütt helikopterekből ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását. A más években forgalmas utak és zsúfolt piknikező-helyek a hírtelevíziók jelentése szerint most kihaltak, csak egyes piacokon, vásárcsarnokoknál alakultak ki kisebb sorok.

Szerbiában tiltakoztak az intézkedések ellen, Bosznia megbánta az enyhítéseket

A nyugat-balkáni országok lakossága egyre türelmetlenebb a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, a kijárási tilalom ellen ismét tiltakoztak Szerbiában, a boszniai Szerb Köztársaság vezetése viszont közölte, korai volt az enyhítés, mert újra nőtt a fertőzöttek száma.

Szerbiában egy nap alatt 8724-ről 9009-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A nyugat-balkáni ország vezetése tegnap katonai érdemrenddel tüntette ki azt a hat kínai orvost, aki a járvány kezdete óta segíti a szerbiai egészségügyet.

Az ünnepségen Aleksandar Vulin védelmi miniszter kiemelte: amikor mindenki egymással vitázott, és a korábbi szövetségesek hátat fordítottak, akkor a baráti Kína Szerbia segítségére sietett.

Annak ellenére, hogy Belgrád enyhített a korlátozó intézkedéseken, és megszüntette az eredetileg a teljes hétvégére tervezett kijárási tilalmat, az ellenzék szerint ez nem elég, meg kellene szüntetni az éjszakai kijárási tilalmat is, illetve az összes kötelező, szigorú intézkedést. Az ellenzéki vezetők egy csoportja tegnap este, a kijárási tilalom ideje alatt tiltakozást szervezett a parlament épülete elé, és ugyan viseltek maszkot, kesztyű nem volt rajtuk, s a kötelező kétméteres távolságot sem tartották be egymástól. A helyszínen később megjelent néhány kormánypárti aktivista, de összetűzésre nem került sor. Tűzveszélyes volt viszont egy másik, szintén kormánypárti csoport fellépése, az állítólagos futballhuligánok ugyanis több épület tetején is labdarúgó mérkőzéseken használt fáklyákat gyújtottak, amelyek közül több is leesett az épületről.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 799-ről 806-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A belpolitikai válságot megoldandó a köztársasági elnök Avdullah Hotit kérte fel kormányalakításra. Az új kabinetről szombaton szavaz a pristinai parlament. Albin Kurti távozó miniszterelnök az alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte alkotmányellenes, hogy a tavalyi választásokon győztes pártját nem kérték fel kormányalakításra, még akkor is, ha ő maga, miniszterelnökként korábban elbukott a bizalmi szavazáson. Kurti szerint előrehozott választást kellene tartani, arra azonban nincs lehetőség a koronavírus-járvány ideje alatt.

Észak-Macedóniában tegnapról mára 1442-ről 1465-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szkopje bejelentette, a diákok az idén már nem térnek vissza az iskolapadba, június 10-ig folytatódik az online oktatás. Az érettségik elmaradnak, mindenki a lezárt érdemjegyét kapja meg érettségi jegyként.

Montenegróban az utóbbi napon nem jeleztek új esetet, az ismert fertőzöttek száma továbbra is 322. A kormány engedélyezte az üzletek kinyitását, a tömegközlekedés újraindítását és a lakhelyelhagyást.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1677-ről 1757-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a miniszterelnöke szerint azért nőtt meg jelentősen és hirtelen az új fertőzöttek száma, mert az ortodox húsvét alkalmából sokan nem tartották be az elővigyázatossági intézkedéseket, a hatóságok pedig az ünnep miatt tolerálták a szabályszegőket. Sokan egyházi liturgián is részt vettek, pedig azokat kifejezetten betiltották, és közös kanállal áldoztak – magyarázta Radovan Viskovic.

A boszniai kormány közölte, elővigyázatosságból júniusig biztos nem indítja újra a légi forgalmat.

Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparti városában, Neumban a járvány kitörése óta kötelező a belépő járművek fertőtlenítése. Mától kezdve ezt fizetős szolgáltatássá változtatták, az így befolyó összeget pedig további fertőtlenítőszerekre költik. Néhány hétig a városba lépőknek azt is igazolniuk kellett, hogy nem fertőzöttek, ezt az intézkedést azonban a hét elején megszüntették.

A karantén fokozatos feloldását ígéri Ukrajnában az egészségügyi miniszter

Kedvező a helyzet Ukrajnában a koronavírus-járvány tekintetében ahhoz, hogy megkezdődhessen a karantén fokozatos feloldása – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy május 11-én ezt a kormányzat el is indítja. A már ötven napja érvényben lévő országos karantént legutóbb az április 22-i ülésén hosszabbította meg május 11-ig a kabinet, egyúttal elfogadva egy többlépcsős tervet a korlátozások majdani fokozatos feloldásáról.

Sztepanov mai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az emberek Ukrajnában mostanra elfáradtak a karanténtól, ezért mindenképpen szükségesnek tartja a korlátozások enyhítését május 11-től.

A TSZN hírtelevízió tegnap esti adásában arról számolt be, hogy Kijevben egyre többen járkálnak az utcákon, sokan családostul, főként a kora esti órákban. A parkokban és a tereken csaknem olyan sokan vannak, mint máskor hétvégeken. A riportban megkérdezettek közül több kijevi azt mondta, hogy elege lett munka nélkül otthon ülni a lakásban, és pusztán csak sétálni ment ki a friss levegőre. A parkokat és tereket egyébként szintén csak a karantén meghosszabbításakor, azaz bő egy hete tette újra látogathatóvá a kormány, hetekig csak háziállatot sétáltatni mehettek be oda az emberek, s csak egyedül mehettek sétáltatni.

Közben az egészségügyi tárca adatai alapján már, egy nap alatt újabb 455 fertőzöttet azonosítottak és 11 új halálesetet regisztráltak, ami azt mutatja, hogy egyelőre a megbetegedés üteme nem lassult az országban. A fertőzöttek száma elérte a 10 861-et, a Covid 19-ben elhunytaké a 272-őt. Eddig 1413-an gyógyultak fel a betegségből, közülük 175-en az elmúlt napban.

Vitalij Klicsko főpolgármester közölte, hogy péntekre a fertőzöttek száma Kijevben 52 új esettel elérte a 1453-at. Kérte a fővárosiakat, hogy továbbra se legyenek könnyelműek, tartsák be a biztonsági előírásokat. (MTI)

Kapcsolódó: Iszonyú gyorsan vitte el a brit nagykövet-helyettest a vírus

Országos tisztifőorvos: továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását

Orbán szerint jöhet majd a járvány második hulláma

Három és negyedmillióan fertőződtek meg a világon

Újabb 11 halott a járvány miatt Magyarországon, már 323 az elhunytak száma

Trump szerint van bizonyíték a vírus és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatra