Az EU vámok és kvóták nélküli kereskedelemről ajánl megállapodást Londonnak

Az EU kész Londonnak egy ambiciózus, vámok és kvóták nélküli kereskedelmet biztosító megállapodást ajánlani, amely az unió és a szigetország partnerségének központi pillérét képezheti – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben.

Nagy-Britannia január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból. Ezt követően az unió és a szigetország együttműködése átmeneti időszakba lépett.

Barnier a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeni viszonyról folytatandó tanácsi tárgyalásokra készített európai bizottsági javaslatok bemutatásakor kijelentette, hogy az unió a kereskedelmet érintő ajánlatát a tisztességtelen versenyelőny elkerülése érdekében azzal a feltétellel tudja fenntartani, ha Nagy-Britannia most és a jövőben is elfogadja az EU előírásait, továbbra is alkalmazva az uniós jogot.

Johnson: a kereskedelmi megállapodáshoz nem kell elfogadni az EU-szabályokat

Az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak nem feltétele, hogy London uniós szabályozásokat is kötelezően elfogadjon – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

A konzervatív párti kormányfő üzleti vezetők előtt tartott londoni beszédében vázolta, hogy a brit kormány milyen alapállásból készül a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételrendszeréről tartandó, március elején kezdődő tárgyalássorozatra az EU-val.

Kijelentette: a tervezett kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen.

Johnson szerint ez ugyanúgy érvényes, mint az, hogy a megállapodás fejében az EU-nak sem kell kötelező módon brit szabályozásokat átvennie.

Megerősítette, hogy Nagy-Britannia ahhoz hasonló megállapodást szeretne az unióval, mint amilyent Kanada is kötött nemrég. (MTI)

Kapcsolódó: A Brexit két fura “ünneplése” Angliában

Kilépett az Egyesült Királyság az Európai Unióból