Az EU 3 milliárd euróval támogatna partnerországokat

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós pénzügyi támogatás csomagot javasol 10 uniós partner, és csatlakozásra váró ország megsegítésére, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági károk enyhítésére – közölte ma a brüsszeli testület.

A közlemény szerint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Jordánia, Koszovó, Moldova, Montenegró Észak-Macedónia, Tunézia és Ukrajna részesülne a pénzügyi támogatási csomagból, amely rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönöket tartalmaz.

A pénzügyi csomagot az unió, a Nemzetközi Valutalap támogatásával nyújtaná.

A javaslat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyását várja.

Elkezdődhet az első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelése

Kiadta ma az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI)

A mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat közös klinikai vizsgálatában nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken tesztelik az oltást. Az anyag hatékonysága és biztonsága mellett azt is vizsgálják, hogy mekkora adag szükséges belőle.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztése arra irányul, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) felhasználásával alakítsák ki az emberi szervezet ellenálló képességét.

A tervek szerint a vizsgálat második szakaszában a fertőzéssel vagy a fertőzéssel keletkező betegség (Covid-19) súlyos lefolyásával veszélyeztetett csoportokba tartozó embereken tesztelik az oltást. Ehhez azonban újabb vizsgálati adatokat kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz – közölte a PEI.

Az intézet kiemelte, hogy az új típusú koronavírus elleni küzdelem egyik legfőbb célja a hatékony és biztonságos védőoltás kifejlesztése. Ezért a PEI korán megkezdi a fejlesztési projektek követését és széleskörű szakmai támogatását, hogy felgyorsuljon a hatósági engedélyezési folyamat, de teljesüljenek a tudományos követelmények.

Így sikerült elérni, hogy a BioNTech esetében négy nap alatt lezárták az első klinikai vizsgálathoz szükséges eljárást – áll a közleményben.

A BioNTech és a Pfizer a tesztek elindításáról tájékoztató közös közleményükben aláhúzták, hogy a vártnál korábban kezdhetik meg az oltóanyag emberi tesztelését. Hozzátették: arra számítanak, hogy rövidesen az amerikai szakhatósági engedélyt is megszerzik, így a globális fejlesztési programjukban az Egyesült Államokban is elkezdhetik a klinikai vizsgálatokat.

A koronavírust felismerő és koncentrációját mérő bioszenzort fejlesztettek ki Svájcban

Egy kutatócsoport Svájcban olyan bioszenzort fejlesztett ki, amely felismeri a koronavírust és mérni tudja a koncentrációját.

A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (Empa) ma számolt be honlapján az új módszerről, amit az Empa, az ETH Zürich és a Zürichi Egyetemi Kórház kutatói fejlesztettek ki. Az eljárás képes mérni a koronavírus koncentrációját forgalmas helyeken valós időben. Az érzékelő munkába állítása lehetővé teszi a járvány mihamarabbi megállítását – hangsúlyozza a közlemény.

Az új érzékelő működésének demonstrálására a kutatók a koronavírussal közeli rokonságban álló, és 2003-ban Kínában járványt okozó SARS-CoV vírussal tesztelték a módszerüket.

A teszt igazolta, hogy az érzékelő világosan különbséget tud tenni a két vírus nagyon hasonló RNS-szekvenciái között és az eredmény perceken belül elkészül – magyarázta Csing Vang, a kutatócsoport tagja.

Vang és csoportja az Empánál és az ETH Zürichnél általában a levegőben szálló aeroszolok és mesterséges nanorészecskék mérésével, elemzésével és csökkentésével foglalkozik. A tudós elmondta, hogy mielőtt a Covid-19 betegség elterjedt, kollégáival már dolgoztak olyan érzékelők kifejlesztésén, amelyek képesek a baktériumok és vírusok kimutatására a levegőben.

Amikor januárban kirobbant a pandémia, az eredeti ötletük is határozott irányt vett, és egy olyan szenzor kifejlesztésére irányult, amely képes kimutatni egy meghatározott vírust.

Vang ugyanakkor hozzátette: az érzékelő nem feltétlenül váltja le a bevált laboratóriumi tesztelést, viszont alkalmazni lehet klinikai diagnózisok alternatív módszereként, továbbá mérhető vele a levegő koronavírus-koncentrációja, például Zürich főpályaudvarán.

“Remélhetőleg ez a módszer segít abban, hogy a járványt mihamarabb visszaszorítsuk” – jelentette ki.

A tudós hangsúlyozta, hogy az érzékelőt még széles körben nem lehet bevetni, ahhoz még további fejlesztésre van szükség. Vang szerint azonban egy éven belül elkészülnek, s ha kellő forrás áll rendelkezésükre, akár még hamarabb is.

Romániában meghaladta az ötszázat a járvány áldozatainak száma

Romániában ma 508-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, miután az utóbbi 24 órában 26 új halálesetet regisztráltak.

Külföldön eddig 64 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

A stratégiai kommunikációs törzs ma kora délután közölt napi összesítése szerint ismét gyorsult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál mintegy negyven százalékkal több, 468 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A betegség megjelenése óta 9710 embernél mutatták ki Romániában az új típusú koronavírust, közülük – az előző napinál 43-mal több – 288 beteget ápolnak intenzív osztályon.

Ma nemcsak az új fertőzések, hanem a gyógyultak száma is jelentősen nőtt.

Az utóbbi 24 órában 253 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, ami újabb rekordnak számít. Az új megbetegedések hullámzó ritmusa ellenére folyamatosan nő, és immár a 25 százalékot közelíti Romániában a gyógyultnak nyilvánítottak aránya. A betegség megjelenése óta 2406 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált ember két egymást követő tesztje bizonyult negatívnak.

Ha nem is emelkedik már exponenciálisan a fertőzések száma, továbbra is folyamatosan nő a román egészségügyi hálózat terhelése. A járványkórházak és a jobban felszerelt intenzív terápiás részlegek felszabadítása érdekében – Bukarest és Konstanca után – tegnap Temesváron is megkezdték egy tábori kórház építését, ahol a könnyebb eseteknek minősülő koronavírusos betegeket fogják kezelni.

Temesváron ugyanakkor a járványügyi válságbizottság kötelezővé tette a védőmaszkok és kesztyűk viselését a tömegközlekedési járműveken és minden zárt ügyfélfogadó helyiségben.

A kormány tagjaival folytatott egyeztetése után délután Klaus Iohannis román államfő bejelentette: május 15-e, a rendkívüli állapot lejárta után az egész országban kötelezővé teszik a maszkok viselését a tömegközlekedési járműveken és minden zárt térben. Ugyanakkor várhatóan feloldják a kijárási korlátozásokat, tehát nem lesz már szükség előre megírt nyilatkozattal magyarázatot adni a lakás elhagyására. A gyülekezési korlátozások azonban feltehetően még sokáig érvényben maradnak – figyelmeztetett Iohannis.

A korlátozásokat csak fokozatosan fogják május 15-e után feloldani a koronavírus-fertőzés további terjedése függvényében. “A vírus nem tűnik el, meg kell tanuljunk együtt élni a járvánnyal. Ez szabad fordításban annyit tesz, hogy a hatósági tiltások fokozatos feloldásával egy időben fokozatosan növekszik majd mindannyiunk felelőssége” – hangsúlyozta a román elnök.

Közel hárommillió olasz ismét dolgozni kezdhet május 4-től

A kisiparosok és az építőipar ágazata lesz az első, amelyben újraindulhat a munka az olasz kormány tervei szerint, amelyekről Giuseppe Conte miniszterelnök és a korlátozó intézkedések feloldásának ütemezésével megbízott szakértői bizottság ma egyeztetett.

Az interneten tartott megbeszélésről kiszivárgott információk szerint több mint 2,8 millió olasz dolgozó térhet vissza munkahelyére az újraindulásra megjelölt május 4. dátumtól.

Elsőként az építőiparban vehetik fel ismét a munkát, valamint a kisipari ágazatban. Ehhez mindenekelőtt a tömegközlekedés szabályozására van szükség: az adatok szerint a kézművesek és az építkezéseken dolgozó munkások tizenöt százaléka tömegközlekedéssel jár munkába. Az elképzelések között szerepel, hogy a buszokon, villamoson, metrón csak minden második ülőhelyet lehet majd elfoglalni, vagy egyszerre meghatározott számú utast engednek felszállni, ami az olasz nagyvárosok egyébként is kaotikus tömegközlekedésében jelentős nehézségeket teremthet.

A többi termelési ágazatban május második felétől indulhatnak újra.

Giuseppe Conte és a májusi újraindulás részletes forgatókönyvének kidolgozásával megbízott szakértői bizottság szombatra ígérte a végleges ütemterv bemutatását. A 17 fős, járványügyi szakértők, közgazdászok, pszichológusok és szociológusok alkotta bizottságot Vittorio Colao vállalat-átalakításban jártas topmenedzser vezeti.

A tervek között szerepel a kijárási korlátozások részleges enyhítése – a szájmaszk és védőkesztyű kötelező használata mellett – az utcákon is. A hetvenévesnél idősebbeknek továbbra sem tanácsolják a súlyos indok nélküli utcán tartózkodást, a fiataloknak pedig elő akarják írni, hogy legfeljebb egyszerre hárman, kétméteres távolságtartással találkozzanak egymással. Az elsők között nyitnák meg a ruhaüzleteket, melyekben kötelezővé teszik a felpróbált ruhák fertőtlenítését. A hivatalokban, ahol csak lehetséges, fenntartják a távmunkavégzést. A klímaberendezések kizárólag akkor kapcsolhatók be, ha megfelelnek a járványügyi előírásoknak.

Az oktatási intézményeket nem nyitják ki újra szeptemberig, ami széles társadalmi vitát indított el, mivel az édesanyák azt kérdezik, hogyan térjenek vissza dolgozni, ha a gyerekek nem járnak iskolába, és a nagyszülők sem segíthetnek nekik. Önkéntesen letölthető okostelefonos alkalmazást is bevezetnek az olaszok mozgásának feltérképezésére.

A római kormány elképzelése szerint országosan és kockázati fokozat szerint indítják újra a termelési ágazatokat. Elvetették a tartományok szerinti időzítést, annak ellenére, hogy a járványgörbe alakulása Olaszország északi, középső és déli térsége között jelentős különbségeket mutat. A gócpontként ismert Lombardia tartományban kedden még mindig több mint kilencszáz új fertőzöttet szűrtek ki, ennek több mint felét Milánó városában.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy bár a járványgörbe lefelé ível, a fertőzéshelyzet továbbra is “komoly, nem szabad túl korán győzelmet ünnepelni, még nincs vége a járvánnyal szembeni küzdelemnek”.

Lombardia bejelentette, hogy az immunitásszintet felmérő vérvizsgálatot indít holnap a járványtól leginkább érintett Bergamo, Brescia, Lodi, és Cremona városában, majd hétfőtől az egész tartományban. Elsőként mintegy félmillió egészségügyi dolgozót tesztelnek, a becslések szerint a 10 milliós régió lakosságának tíz-tizenöt százaléka mutathat immunitást.

Spanyolországban a járvány stagnálását mutatják az adatok

Spanyolországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 4211-gyel, a halálos áldozatoké 435-tel, míg a gyógyultaké 3401-gyel emelkedett az elmúlt egy napban, az adatok a járvány stagnálását mutatják – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium mai jelentéséből.

A dél-európai országban 208 389 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig a vizsgálatok, kedden 3968, hétfőn 4266 páciens szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a napi esetszám 2,1 százalékkal nőtt, és az új fertőzöttek mintegy felénél úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolta a vírus jelenlétét, amivel a vérmintákból kimutatható a vírussal szemben termelt ellenanyag.

A fertőzöttek ezekben az esetekben többnyire panaszmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az egyre több tesztelés miatt egyre több ilyen fertőzöttet azonosítanak.

A koronavírus eddig 21 717 ember halálát okozta, kedden 430-an, hétfőn 399 veszítették életüket. A járvány április másodikán követelte az eddigi legtöbb áldozatot, aznap 950-en hunytak el.

A fertőzésből összesen már 85 915-en épültek fel, keddre 1928, hétfőre 3230 regisztrált páciens gyógyult meg.

Fernando Simón kitért arra, hogy az egészségügyi hatóságok dolgoznak a járványügyi intézkedések majdani feloldásán, és felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítési folyamat során a jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz az egyéni viselkedésnek és felelősségnek abban, hogy ne kezdjen el ismét erősödni a fertőzés terjedése.

A korlátozások enyhítésének megkezdése május második felében képzelhető el – erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament alsóházában, amely a március 15-e óta tartó szükségállapot május 9-ig való meghosszabbításáról tárgyal és szavaz szerdán.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a feloldás lassan és fokozatosan történhet meg, mert biztonságosnak kell lennie.

A kormányfő a felszólalásában elmondta: az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán javasolni fogja egy 1500 milliárd euró értékű újjáépítési alap létrehozását, amelyből a tagországok a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk arányában részesülhetnének.

Emellett sürgetni fogja, hogy legkésőbb június 1-től álljanak rendelkezésre az uniós gazdaságösztönző mentőterv pénzügyi eszközei, amelyekről az eurócsoport pénzügyminiszterei állapodtak meg, vagyis az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkerete, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programja, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapja, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.

“Bízunk abban, hogy holnap új konszenzus születhet” – jelentette ki egy nappal a tanácskozás előtt Pedro Sánchez.

Belgiumban átlépte a hatezret az áldozatok száma

Átlépte a hatezret a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma Belgiumban. A közegészségügyi szolgálat közölte: egy nap alatt 264-en haltak meg.

A fertőzések száma 933-mal 41 889-re emelkedett a tizenegy és fél millió lakost számláló országban. Az áldozatok 54 százaléka idősotthonokban hunyt el. A közegészségügyi szolgálat szakértői szerint a járvány valószínűleg április 12-én tetőződött.

A szolgálat szóvivője, Benoit Ramacker szerint az adatok bizakodásra adhatnak okot, de további erőfeszítéséket kell tenni a korlátozási intézkedések betartása érdekében.

A La Libre című napilap szerint Sophie Wilmés kormányfő pénteken újabb korlátozásenyhítő stratégiákat jelent be, de addig is mindenkit “rendkívüli óvatosságra” int.

Luxemburgban lassul a járvány terjedése

Luxemburgban lassult a vírus terjedése az előző hetekhez képest, az országban laposodik a járványgörbe. A szerdai adatok szerint 60 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma hárommal nőtt. A félmilliós lélekszámú nagyhercegségben 3618 beteget és 78 elhunytat tartanak számon.

A luxemburgi kormány a járóbeteg-ellátás fokozatos visszaállítását tervezi, Paulette Lenert egészségügyi miniszter arra buzdította a lakosságot, hogy ne féljenek meglátogatni háziorvosaikat.

Szlovákiában kinyithattak a kisebb üzletek

Elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában, ahol első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Az országban az utóbbi napokban némileg lassult a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek számának növekedése.

A járvány megfékezésére elrendelt korlátozások négy szakaszban történő, részleges feloldásáról szóló tervezetet hétfőn mutatta be Igor Matovic szlovák kormányfő. A központi válságstáb kedden hagyta jóvá a tervet, azzal a kikötéssel, hogy végrehajtását akkor kezdik meg, ha napi száz alatt marad az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán 45 új fertőzöttet jelentettek Szlovákiában.

A korlátozások feloldásának első, ma megkezdett szakaszában a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatók, a kültéri piacok, az autószalonok, a termékeiket elvitelre kínáló éttermek, illetve a hosszú távú szállást, de étkeztetést nem nyújtó intézmények nyithattak meg. A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás. A bevásárlóközpontokban továbbra is csak a már korábban engedélyezett üzletek, így az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.

A korlátozások feloldásának további szakaszai a szlovák miniszterelnök szerint “ideális esetben” kéthetes ciklusokban követhetnék egymást. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve bizonyos körülmények mellett a taxiszolgáltatások is újraindulhatnak, s az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák. A harmadik fázisban egyebek mellett a nagyobb üzletek és múzeumok, illetve a kültéri vendéglátóhelyek, a negyedik fázisban pedig a mozik, az uszodák, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodák és a sportlétesítmények megnyitásával számolnak.

Közben ma korrupció gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak a szlovák hatóságok K. Kajetán, az Állami Tartalékalap (SSHR) márciusban leváltott vezetője ellen, akit két másik személlyel együtt tegnap vett őrizetbe a rendőrség különleges csoportja. A tartalékalap vezetőjét azután váltották le, hogy a szlovák médiában olyan hírek jelentek meg, melyek szerint a tisztségviselő fia két nagyértékű lakást vásárolt, nem sokkal azután, hogy a tartalékalap nagyértékű beszerzéseket bonyolított a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Szlovákiában tegnap óta 45 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője szerdán. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga a múlt héten ötven körül alakult, hétfőn 12, kedden pedig 26 volt. A kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 14. Eddig 284 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, a kór miatt 231 személy van kórházban, az elvégzett vírustesztek száma közel 54 ezer.

Csehországban nyílt vita kezdődött a szükségállapot meghosszabbításáról

Nyílt vita robbant ki Csehországban a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot meghosszabbításáról. Az ellenzék többsége elutasítja a jelenleg április 30-ig kihirdetett szükségállapot fenntartását, a kormánykoalíció két pártja pedig egymástól eltérő állásponton van.

A cseh kormány március 12-én rendelt el harmincnapos szükségállapot, amely április 11-én lejárt. Meghosszabbításához a parlament engedélye kellett. A kormány április elején azt kérte az alsóháztól, hogy a szükségállapotot újabb harminc nappal hosszabbítsa meg. Ezt azonban az ellenzéki pártok túl hosszúnak tartották és rövidebb időszakot javasoltak. A parlamenti alsóház végül is a kommunisták javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot április 30-ig hosszabbították meg. Most újabb parlamenti döntésre van szükség.

Öt cseh ellenzéki párt – ODS, Kalózpárt, KDU-CSL, TOP 09 és a STAN – ma közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állítják, hogy nem látnak okot a szükségállapot meghosszabbítására. Az egyszerűbb és központosított közbeszerzés, amely a belügyminisztérium legfőbb érve a hosszabbítás mellett, szerintük a vonatkozó törvény módosításával rendezhető. Az ellenzék azt állítja, hogy a kormány, bár erre többször is felszólították, eddig semmiféle más nyomós okot nem hozott fel az intézkedés meghosszabbítása mellett. Bírálják ugyanakkor azt, hogy kormánykoalíció képviselői nyíltan vitatkoznak az intézkedésről.

“Már két hete az volt az álláspontunk, hogy nincs szükség a szükségállapot meghosszabbítására. A meghosszabbítás melletti érveket azóta sem hallottunk” – jelentette ki Petr Fiala, az ODS elnöke, képviselőházi alelnök. Hasonló véleményt fogalmazott meg Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke is. Vít Rakusan, a STAN elnöke úgy véli: eljött az ideje, hogy véget vessenek az állampolgári jogok korlátozásának. Marian Jurecka, a KDU-CSL elnöke pedig a járványhelyzet javulásával érvel.

Az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalomban egyelőre nincs végleges álláspont a szükségállapot tekintetében – mondta Jaroslav Faltynek frakcióvezető újságíróknak. A kormányfő tegnap este a Prima kereskedelmi televíziónak nyilatkozva viszont azt mondta, “jelenleg nem látok okot a szükségállapot meghosszabbítására”.

Jan Hamácek belügyminiszter, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke a Twitteren reagált Babis szavaira. Hangsúlyozta: ő továbbra is fenntartja véleményét, hogy a szükségállapot meghosszabbítására szükség van, de “a kormányfő egyetértése nélkül ez nem lehetséges”. A kormánykoalíciót kívülről támogató kommunisták a szükségállapot kétheti meghosszabbítását javasolják.

“A kormánynak ilyen fontos dolgokban először meg kellene egyeznie, és álláspontját csak azután lenne szabad közölnie a polgárokkal” – bírálta az egymásnak ellentmondó kormányzati kijelentéseket Petr Fiala.

Az ukrán kormány május 11-ig meghosszabbította a karantént

Az ukrán kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy május 11-ig meghosszabbítja az országos karantént – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az elfogadott határozatból kiemelte: a kabinet egyúttal engedélyezi, hogy igénybe vegyék a városi közösségi közlekedési eszközöket azok, akik készek vért adni, mivel az országban hiány van vérkészletekből.

Ezenfelül bizonyos munkavállalói kategóriák számára engedélyezik a munkavégzést úgy is, hogy a kötelező orvosi vizsgálatokat, amelyeknek az elvégzése a karantén miatt most nem megoldható, későbbre halasszák.

Smihal szavai szerint a kormánynak a karanténból történő kilépéshez kidolgozott terve van, amely öt szakaszból áll. Ennek a kiindulópontja a karantén feloldásának napja, amely a mostani tervek szerint a járványhelyzet kedvező alakulása esetén május 11. lesz. Szavai szerint ahhoz, hogy feloldják a karantént, legalább tíz napig a betegek száma legfeljebb plusz-mínusz 5-10 százalék között ingadozhat, a Covid-19 betegeket ellátó kórházak telítettsége pedig nem haladhatja meg az 50 százalékot. “Csak ekkor folytatjuk a kilépési ütemtervet, és hajtjuk végre a következő négy lépést” – tette hozzá, a továbbiakról részleteket már nem közölve.

A kormány emellett az állami árszabályozást kiterjesztette 10 élelmiszerfajtára és 20 személyi védőeszközre, valamint gyógyszerre és több mint 10 típusú fertőtlenítőszerre. Az élelmiszerek közül a hajdina, a cukor, a prémium búzaliszt, a makarónifélék, a 2,5 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött tej, a rozs- és búzakenyér, a C1 kategóriájú tojás, a bontott csirke, a szénsavmentes ásványvíz, és a 72,5 százalékos zsírtartalmú vaj került ezek közé.

Közben az elnöki hivatal ma bejelentette, hogy Ukrajnában megkezdik egy hazai fejlesztésű gyógyszer klinikai tesztelését, amely a várakozások szerint jelentősen csökkenti majd a Covid-19 szövődményei miatti elhalálozás veszélyét. További információkat a készítményről későbbre ígértek. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése

Végre elkezdték fertőtleníteni az ország összes idősotthonát

Általános iskolai tanárokat toboroznak az érettségikre, listázzák az ezt nem vállalókat

Emelkedett a fertőzöttek és a halottak száma a világon, de lassult a növekedés üteme

Meghalt újabb 12 beteg a járvány miatt Magyarországon

Európai összefogást sürgetett az olasz kormányfő a járvánnyal szemben

Hétfőtől Budapesten kötelező lesz az arc eltakarása az üzletekben, piacokon, taxikban is

A brit halotti bizonyíványok harmada említi a koronavírust