Az érdi Fidesz plakátjai sértik a választás tisztaságát – a bíróság szerint is

Jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az érdi fideszes jelöltek reklámjai, plakátjai megtévesztők, és ezzel megsértik a választás tisztaságát.

T. Mészáros András fideszes polgármester/polgármesterjelölt ugyanis a Modern Városok Program arculatát és szlogenjét is kölcsönvette saját polgármesteri kampányához.

A bíróság ezért kimondta, hogy a fideszesek „megsértették és folyamatosan fennálló jogsértő állapotra tekintettel jelenleg is megsértik a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az Önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel.”

A Modern Városok Program és a fideszes jelöltek plakátjain ugyanazok a színek, ugyanaz a betűtípus, ugyanazok a háromszögekbe helyezett fotók, ugyanabban a szögben rajzolt nemzeti színű csíkok, és majdnem ugyanaz a szlogen (“Érd épül!” és “Érdet építjük!”).

Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt és a mögötte felsorakozó összes szervezet (MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd és Liberálisok a pártok közül, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és számos helyi civil csoport) közösen fordult a bírósághoz, miután a helyi és a területi választási bizottságról is elutasították a panaszukkal. 

Korábban egyébként az is kiderült, hogy az önkormányzat járműveivel helyezik ki a fideszes plakátokat, bár a jogerős ítéletben a bíróság ezzel nem foglalkozott.

T. Mészáros András érdi polgármester a Facebook oldalán bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük az ítélet az alapjogaikat sérti. Azzal érvel, hogy a Fidesz 1988 óta használt narancssárga színét és a nemzeti színeket használja a kampányban, és hogy arról beszél, hogy Érd épül. (444, Facebook)

Kapcsolódó: Félkész játszóteret adtak át Érden, gyerekek sérültek meg

(Kiemelt kép: Facebook/T. Mészáros András)