Az ellenzék szerint nem elég, amit a kormány a járvány és a gazdaság kezelésére költ

Több ellenzéki párt is előállt néhány javaslattal, miután Gulyás Gergely ma ismertette a magyar kormány járványügyi akciótervének részleteit. Tizennégy budapesti polgármester is tiltakozik a kormány terve ellen.

Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely szerint a koronavírus-járvány elleni védekezésre összesen 663 milliárd forintot szánnak, a gazdaság újraindítására pedig 1345 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben. Ehhez pénzt vonnak el a pártoktól, az önkormányzatoktól és a multiktól.

Gyurcsány Ferenc erre máris rálicitált

A DK elnöke is tartott egy online sajtótájékoztatót, ismertetve a Demokratikus Koalíció  javaslatcsomagját. Az ellenzéki politikus kifejtette, a kabinet egy 1300-1400 milliárd forintos csomagot kíván bejelenti a jövő héten, szerintük azonban ennél jóval nagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos segítségre lenne szükség, amely a nemzeti össztermék 7 százalékának felelne meg. Magyarország egy ilyen lépéssel az európai országok középmezőnyébe kerülne egy ekkora vállalással – tette hozzá.

Szerepel a DK javaslatában egyebek mellett

   • az álláskeresési támogatás hat hónapra emelése a veszélyhelyzet végéig
   • a családi pótlék kétszeresére emelése
   • 80 százalékban fizetett „vírusszabadság” a kiskorú gyermekeiket a távoktatás ideje alatt felügyelő munkavállalóknak
   • százszázalékos béremelés az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak
   • egyéni vállalkozóknál és öt fő alatti vállalkozásoknál a járvány előtti alapbérek 80 százalékának biztosítása
   • 25 százalékot meghaladó bevételkiesésnél a bértömeg 20-40 százalékos költségvetési támogatása vállalatoknál
   • a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség állományában dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítése
   • 500 milliárd forintos rendkívüli szociális alap létrehozása.

A teljes, húszpontos lista itt olvasható.

A DK vezetője szerint javaslataik fedezetéül az Európai Unó kétezer milliárd forintos támogatása, valamint a jegybank vagyona és – mint mondta – a pazarlás, lopás felhagyása szolgálhat.

Az MSZP szerint aránytalan és szelektív a kormány elképzelése

Az MSZP a kormány által ma bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol – mondta Kunhalmi Ágnes, a szocialisták országgyűlési képviselője a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus aránytalannak és szelektívnek nevezte a kabinet elképzeléseit, aláhúzva, hogy szerintük a szolidaritásnak és versenyképesség megőrzésének egyszerre kell érvényesülnie.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, nagyon hiányolják a kormány tervei közül az “oligarchikus nagytőke” közteherviselését.

A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 ezer forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek.

Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában.

Kiemelte, szeretnék, ha a kormány a munkanélküli ellátást 3 hónapról 9 hónapra emelné és 100 ezer forintban minimalizálná annak összegét.

Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá – szintén átmenetileg – vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre. Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség.

Kunhalmi Ágnes megismételte pártja azon javaslatát is, amely a 60 év felettiek esetében lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást.

Szólt arról is, szeretnék, ha az önkormányzatoktól nem elvennének forrásokat, hanem újakat adnának nekik, mivel nagy részt vállalnak a vírus járvány elleni védekezésben.

Párbeszéd: százszázalékos béremelés kell az egészségügyi dolgozóknak

A Párbeszéd szerint a kormány által bejelentett egyszeri juttatás helyett százszázalékos béremelésre van szüksége a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak – mondta az ellenzéki párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere ma, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Barabás Richárd megismételte, a Párbeszéd továbbra is egy alapjövedelem azonnali bevezetését javasolja, hogy a járvány idején minden állampolgárnak legyen legalább havi 100 ezer forintos jövedelme.

Az ellenzéki politikus elmondta, nem értenek egyet az önkormányzati források további elvonásával, hiszen a járvány elleni védekezésben nagy feladatokat vállaló települések egyébként is elesnek a helyi iparűzési adóból és a parkolási díjakból származó bevételeiktől.

Barabás Richárd úgy fogalmazott, egy szolidaritási adó kivetésére is szükség van, amelyet az elmúlt időszakban állami megrendelésekből meggazdagodó oligarcháknak kellene befizetniük.

LMP: most se helye, se ideje a luxusberuházásoknak!

Ötvenszázalékos béremelést, valamint a “luxusberuházások” leállítását követeli az LMP országgyűlési képviselője. Csárdi Antal mai online sajtótájékoztatóján, reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéseire, döbbenetesnek nevezte, hogy az önkormányzatok gépjárműadó-elvonásra számíthatnak.

A politikus helyes döntésnek ítélte az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszjuttatását, szerinte azonban “nincs rendben, hogy úgy csinál a kormány, mint ha ajándékot adna”. Pártja ezért azt kéri, hogy a kabinet 50 százalékkal növelje az ágazatban dolgozók bérét, amelyre megítélésük szerint megvan a fedezet a büdzsében.

Az önkormányzatok a védekezés frontvonalában vannak – mutatott rá a képviselő -, feladatuk az idősellátás, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is. Megszorítások helyett ezért támogatni kell az önkormányzatokat, forrásokkal és védőfelszerelésekkel egyaránt – tette hozzá.

“Se helye, se ideje a luxusberuházásoknak” – folytatta, és azok leállítását követelte. Példaként a Liget Budapest projektet említette és a Hungaroring Zrt. milliárdos támogatását, megjegyezve: a sort hosszasan folytathatná. Szerinte ezek költségeit a védekezésre kellene fordítani.

Kijelentette: mind az önkormányzatok, mind az ellenzéki pártok partnerek a hatékony védekezésben, a források alapját azonban ehhez a kormányzat tudja megteremteni.

Jobbik: segítse a kormány a közúti fuvarozókat

Hallja meg a kormány a közúti fuvarozók érdekképviseleteinek kérését és támogassa a szektort, piacot és munkahelyeket védve meg ezzel – mondta mai online sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a hazai áruszállítás kétharmada közúton zajlik, az ágazat “lélegeztetőgépen tartja az országot” az ellátás biztosításával, így nemzetgazdasági érdek, hogy ez a rendszer ne sérüljön.

Hozzátette, a környező országok mindegyike lépett már saját fuvarozóinak támogatása érdekében, versenyelőnybe hozva ezeket a cégeket a magyar piacon is.

Azt is szorgalmazta, hogy a fuvarozókat nyilvánítsák közfeladatot ellátó személyeknek, a határokon pedig biztosítsanak nekik ingyenes koronavírus-gyorstesztet.

A kormány akciótervről szólva a jobbikos politikus kifogásolta, hogy a kormányzat nem áll el a Budapest-Belgrád vasútvonal összességében ezermilliárd forintos felújításától.

Óriási az aránytalanság: egyfelől ezermilliárd forint erre az “őrült projektre”, másfelől hetvenmilliárd forint azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a koronavírus-járvány elleni harc frontvonalában küzdenek, és adott esetben az életüket kockáztatják azért, hogy magyar honfitársainkat meg tudják menteni – tette hozzá.

Ander Balázs azt is kifogásolta, hogy az akcióterv csupán 55 milliárd forintnyi terhet róna a bankokra, amelyek korábban családok tízezreit tették földönfutóvá, juttatták koldusbotra, például “a devizahiteles csalásokkal”.

Tizennégy budapesti polgármester tiltakozik a kormány terve ellen

A főváros ellenzéki polgármesterei szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány elvonja az önkormányzatok gépjárműadóból befolyó bevételét. A 14 kerületi vezető által jegyzett közlemény szerint ez a lépés

veszélyezteti, helyenként ellehetetleníti az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát. A kormány lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lesznek, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön.

Hozzáteszik, mivel a válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és itt élnek a legtöbben azok közül, akiknek megélhetése most veszélybe került, a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul.

Azt is mondják, hogy a kerületi önkormányzatok az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kapnak.

Hétfőtől újra a tanszüneti menetrend lesz érvényben Budapesten

Hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten.

A tanítási szünetben érvényes menetrend mindössze tíz százalékkal marad el a máskor megszokott kapacitástól – tudatta korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Fidesz: az ellenzék javaslatai hiteltelenek

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek – közölte a Fidesz az ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva.

Azt írták: az ellenzéki pártok 2008-ban már megmutatták, hogyan kezelnék a válságot, megszorításokkal, adóemelésekkel, bércsökkentéssel és IMF-hitellel.

A Fidesz továbbra is támogatja a kormány járvánnyal, és annak következményeivel kapcsolatos intézkedéseit, melynek középpontjában az emberi élet védelme, valamint a munkahelyek megvédése áll – hangsúlyozták.

Kiemelték: a Fidesz kiáll a járványügyi alap létrehozása mellett és egyetért azzal, hogy a pártok is fizessenek be ebbe. (MTI, 24.hu)