Az ellenzék szerint a kormány magára hagyja az érettségizőket és tanáraikat

A kormány magára hagyja az érettségizőket, valamint felkészítő és vizsgáztató tanáraikat a koronavírus-járvány idején – értékeltek ellenzéki pártok és független képviselők mai közös közleményükben.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és az Új Kezdet politikusai úgy fogalmaztak, a kabinet több százezer emberből csinált bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak.

Kiemelték, a kormány a járvány ideje alatt “inkompetenciáról és embertelenségről, a gazdasági-társadalmi következményeket tekintve közönyről tett tanúbizonyságot, az iskolarendszer szereplőit pedig a karantén kezdete óta magára hagyta”. Példaként említik erre, hogy a kabinetnek aktív szerepet kellett volna vállalnia a távoktatásra történő átállásban, azonban ez elmaradt.

Az ellenzéki politikusok szerint az érettségizők és tanáraik évek óta készülnek közösen a megmérettetésekre, a “felkészülés hajrájában azonban mindannyian magányosan, eszközhiányosan, és információk hiányában folytatták ezt”.

Hangsúlyozták, a kormány mai bejelentése alapján a felvételiző diákokra “rászakad a teher”, két és fél hét múlva ugyanis ott kell ülniük a tesztsorokkal, miközben a nem felvételizőkkel, az érettségizők harmadával “rendkívüli módon elbántak”. “Azok, akik ősszel már a munkapiacra készültek, vissza kell, hogy üljenek az iskolapadba a záróvizsgákra, miközben a tanulási gyakorlatból kiestek” – tették hozzá.

Az ellenzék közleményében aláhúzta, “az Orbán-kormány oktatáspolitikája a válság alatt is ötletszerű, káros, és keretei közt fel sem merül, hogy az iskolának egy emberközpontú intézményként kellene működnie”. A kormány annyival sem tisztelte meg az érettségire készülő diákokat, hogy időben szólt volna arról: mikor és főképp milyen módon történik a középiskolát lezáró számonkérés – fejtették ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) napközben közölte, a kormány a járványügyi szempontok alapján döntött az érettségi vizsgák mielőbbi, május 4-i kezdése mellett.

Kiemelték: a járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.

PDSZ: A lehető legrosszabb döntést hozta a kormány

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ellenállásra szólítja fel a tanárokat, az alábbiakban az oldalukon közzétett írást idézzük:

Május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni a kormány. A PDSZ  álláspontja: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!

A lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést, a mai napon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy már május elejére(!) írásbeli érettségit szervez a kormány, amelyet két hét alatt bonyolít le. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat.

Úgy gondoljuk, hogy amíg a Maradj otthon! – elvárás érvényben van, senkinek nincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem! A most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Hiszen ezekben a napokban a kormány egyrészt betegeket küld haza a kórházakból, tízezrével szabadítja fel – hatalmas áldozatok árán – a kórházi ágyakat, ugyanakkor érthetetlen módon a diákok és tanárok tízezreit pedig tömegesen vizsgázni küldi.

Felszólítjuk a tanárokat, hogy jelezzék intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között  nem kívánnak közreműködni az érettségiben.

Felszólítjuk a szülőket, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen.

Ez annál is inkább fontos a tanárok tekintetében,
mert adott esetben ez nemcsak lehetőség számukra, hanem jogszabályi kötelezettség is. Fontos tudni, hogy a munka törvénykönyvének 54. §-a szerint

ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja.

(MTI, nedolgozzingyen.hu)

Kapcsolódó: Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!