Az ellenzék szerint a kormány áttolja a felelősséget a polgármesterekre

Karácsony Gergely és több ellenzéki párt is reagált Orbán Viktor mai bejelentésére, amely szerint meghosszabbítják a kijárási korlátozást a koronavírus-járvány miatt. A kormány szerint az ellenzék és Brüsszel a hibás.

Karácsony Gergely magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát

Karácsony Gergely főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét.

A városvezető ma a Facebook-oldalán közölte ezt a kijárási korlátozás meghosszabbítására reagálva. Hozzátette: ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozza.

Karácsony Gergely kiemelte: fontos a korlátozások betartása. “Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel” – fogalmazott, megjegyezve: Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva.

“Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket” – hangsúlyozta a főpolgármester, aki arra kért mindenkit, maradjon otthon. Ezzel a kérésével ma estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres Karácsony Gergely.

A főpolgármester nem ment el szó nélkül amellett, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen „visszadobta a labdát” a polgármestereknek, akiknek cselekvési lehetőségei a kormány vészhelyzeti rendelkezései nyomán igen beszűkültek.

„Bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá”

– írja a Facebookon Karácsony. Azt is hozzátette ugyanakkor: beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését.

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Facebook-oldalán jelentette be, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást. A kormányfő közölte: hetente mérlegelnek és döntenek majd az esetleges további hosszabbításokról.

Arról is határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be – tájékoztatott a miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok is bírálták Orbán bejelentését

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője a Facebookon a kormányfő bejelentését csalódást keltőnek minősítette. Szerinte nem azt kellett mérlegelni, fenn kell-e tartani a kijárási korlátozást vagy nem, hanem azt, hogy szigorítani kell-e a korlátozásokat.

Emlékeztetett, a Jobbik álláspontja eddig is az volt, hogy a legszigorúbb korlátozásokat kell bevezetni, hogy fékezzék a járványt és ne nehezedjen hatalmas nyomás az egészségügyre.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke közleményben úgy kommentálta Orbán Viktor közlését, hogy “erre a bejelentésre felesleges volt korlátlan és határozatlan idejű felhatalmazást adnia magának, hiszen most azokra a polgármesterekre bízza az életbe vágó döntéseket, akiktől egy hete még meg akarta vonni a jogköreiket”.

Ezzel együtt bízik abban, hogy az emberek által közvetlenül választott települési vezetők, polgármesterek felelős döntést fognak hozni mindenki érdekében – írta.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője a Facebookon azt közölte, támogatják a kormányfő bejelentését a kijárási korlátozás meghosszabbításáról, és azzal is egyetértenek, hogy a polgármesterek plusz jogkört kapnak ahhoz, hogy a helyi szükségleteknek megfelelően további korlátozásokat vezethessenek be.

Ahhoz azonban – tette hozzá -, hogy a polgármesterek megalapozott döntéseket tudjanak hozni, további információkra, adatokra van szükségük, ezért az LMP arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa ezeket.

Botka már szigorított is

Botka László, Szeged polgármestere este a Facebook-oldalán már jelezte is: él a szigorítások lehetőségével. A csongrádi megyeszékhelyen a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a húsvéti időszakra, azaz a következő négy napra.

A kormány hosszú távú intézkedéseket is kidolgozhat, miközben mindenért az ellenzéket és Brüsszelt hibáztatja

A kormány hosszú távú intézkedéseket is kidolgozhat a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, ha ezt a veszélyhelyzet kimenetele szükségessé tenné – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságának mai ülésén.

György László fejlesztéseket és képzések elvégzését javasolta a vállalkozóknak. A felszabaduló idejükben a cégek javíthatják a hatékonyságukat, értékelhetik a helyzetüket, így a válság elmúltával nagyobb hozzáadott értéket állíthatnak elő, mint előtte – tette hozzá.

A gazdaságvédelmi intézkedések közül elsőként emelte ki a munkahelyvédelmi bértámogatást, amely 220 milliárd forintot biztosít a kieső nettó munkabér pótlására. A kutatási és innovációs munkakörben dolgozók tudására az országnak szüksége van, így őket a válság idején is itthon kell tartani – indokolta a bértámogatásukat az államtitkár.

György László tájékoztatása szerint a vállalati információs honlapot az első két napban 13 ezer vállalkozás kereste föl. Ismertette azt is, hogy az állástalanná válók május elejétől vehetnek részt online képzéseken, majd vizsgát tesznek, és ezt követően a képzőkkel egyeztetve folytathatják a tanulmányaikat. A képzések figyelembe veszik a munkaerőpiac igényeit, így ezek megfogalmazása szerint kitörési lehetőséget jelentenek az álláskeresők számára.

Értékelése szerint a válság megmutatta, hogy a bajban minden ország elsősorban magára számíthat. Meg kell tehát őrizni, illetve mielőbb fel kell építeni a legszükségesebb kapacitásokat és a létfontosságú infrastruktúrákat, hiszen ezekre válsághelyzetben nagy szükség lehet – mutatott rá.

Példaként említette ehhez kapcsolódva a Mátrai Erőmű és a hozzá tartozó lignitvagyon állami tulajdonba vételét, valamint azt, hogy Magyarország pár hét alatt önellátóvá tudott válni fertőtlenítőszerekből.

A bizottsági tagok és az ülésen felszólaló képviselők kérdéseire válaszolva György László hangsúlyozta, hogy a térség államai közül Magyarország volt az első, ahol a kormány egyeztetett a szakmai kamarákkal és a munkavállalói érdekképviseletekkel a tervezett intézkedésekről. Jelezte, hogy a bértámogatásra minden vállalkozás pályázhat, míg a munkahelymegtartást és hatékonyságnövelést támogató 150 milliárd forintra csak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára az ülésen megjegyezte, hogy az ellenzék nem kérheti számon az intézkedések gyorsaságát, hiszen épp ők akadályozták a kormányzati fellépést. Szerinte a program nem a baloldali válságkezelés gyakorlatát folytatja, hanem munkahelyvédelemmel és vállalati fejlesztésekkel akarja a járvány hatásait enyhíteni. Segély helyett megélhetést kell adni azoknak, akik elvesztették az állásukat – szögezte le.

Kifogásolta, hogy a járvány elleni védekezésre Brüsszelből “egy fillér plusz” nem érkezett, és úgy látja, hogy az EU nem képes és láthatólag nem is akarja kezelni a helyzetet. (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: Orbán: határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!