Az ellenzék sem a vírust, sem a kormányt nem simogatja

Gyurcsány felszólította a kormányt: a kiesett jövedelmeket pótolja az EU-s támogatásból. A DK törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy az szja további egy százaléka felajánlható legyen a védekezésre. A Jobbik szerint túlhatalom helyett hatékony vírus elleni közdelem kell. Az LMP szerint a Fidesz lemondott a nemzeti egységről.

A Demokratikus Koalíció elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként Magyarországnak megítélt mintegy 2000 milliárd forintos (5,6 milliárd euró) uniós támogatásból pótolja a munkavállalók kieső jövedelmeit.

Gyurcsány Ferenc mai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EU most kivételesen gyorsan döntött, a pénz akár “mától vagy holnaptól” rendelkezésre állhat arra, hogy a kormány segítse a munkahelyüket elvesztőket. A kabinet azonban mégsem tett ilyen lépést – jelentette ki.

A pártelnök úgy számolt, hogy amennyiben egymillióan veszítik el a munkájukat, akkor az uniós támogatásból hat hónapon keresztül lehetne fizetni az ő kieső jövedelmük négyötödét. A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy fizesse ki az állásukat részben vagy egészben elveszítő, illetve fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók elmaradt jövedelmének a nyolcvan százalékát.

A pártelnök úgy értékelt, hogy a kormány nagy késéssel kezdte el a járvány elleni védekezésre való felkészülést. Ma is hiányoznak a tömeges tesztek, a legszélesebb körben, de elsősorban az egészségügyben biztosítani kell a védőfelszereléseket és nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a kórházi eszközök beszerzéséért – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

DK: az szja további egy százaléka legyen felajánlható a védekezésre!

A Demokratikus Koalíció (DK) törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy a személyi jövedelemadó (szja) további egy százaléka felajánlható legyen a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese mai közleményében a kezdeményezést azzal indokolta: a koronavírus-járvány miatt rengeteg ember került már most kilátástalan helyzetbe.

A politikus úgy véli: járvány elleni védekezés, valamint a gazdasági és szociális károk enyhítése társadalmi kérdés is, a civil szervezetek és önkormányzatok pedig minden erejüket megfeszítve küzdenek azért, hogy a kormány helyett is gondolkodva megoldják a mélyszegénységben élő családok, hajléktalanok, egyedülálló idős emberek gondjait.

Arató Gergely közlése szerint a DK ezért törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy a szja további egy százaléka felajánlható legyen a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

“Az emberi élet nem játék, minden eszközzel meg kell védenünk a legelesettebbeket is, és nem lehet csupán katonai vagy rendészeti ügyként tekinteni a járvány elleni harcra. Minden eddiginél nagyobb szükség van részvétre, empátiára és emberségre is” – hangsúlyozza a DK képviselője  közleményben.

A jelenlegi szabályok szerint a magánszemélyek a megfizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát felajánlhatják egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek.

MSZP: a kormány vizsgálja felül a rokkantnyugdíjasok helyzetét!

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a rokkantnyugdíjasok helyzetét, valamint áprilistól 6,5 százalékkal emelje meg a nyugdíjakat.

Korózs Lajos egy mai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság 2018 novemberében megállapította, hogy a rokkantnyugdíjasokról hozott törvény megalkotása során a kormány nem járt el körültekintően, nemzetközi jogszabályokat is megsértett és emberi méltóságukban is megalázta az érintetteket.

A határozat kötelezettségeket rótt a kormányra, de ezek végrehajtásának határideje pontosan egy évvel ezelőtt lejárt – emlékeztetett a népjóléti bizottság elnöke.

A politikus kijelentette, megnyugtató lenne, ha a kabinet törvényben definiálná az állapotjavulás fogalmát. Emellett egyértelműen rögzíteni kell, hogy a hivatalból lefolytatott felülvizsgálatok milyen mértékű jövedelemcsökkenést okoztak a rehabilitációs és rokkantsági ellátásokban – szögezte le.

Azt is jogszabályban kellene meghatározni, hogy mikor sikeres egy rehabilitáció – közölte a képviselő. Sikernek lehet tekinteni, ha az érintett el tud helyezkedni a munkaerőpiacon és fizetésként a korábbi bérének legalább nyolcvan százalékát kapja – említett egy példát.

Korózs Lajos leszögezte, visszamenőlegesen is kártalanítani kell a rokkantnyugdíjasokat, az időközben elhalálozottak kártalanítását pedig a hozzátartozóknak kell utalni. Javaslata lehetséges anyagi forrásaként azt jelölte meg, hogy számításai szerint a kormány az elmúlt nyolc évben “mintegy ötszáz milliárd forintot spórolt meg a rokkantakon”.

Az öregségi nyugdíjasokra áttérve megismételte korábbi követelésüket, hogy a kabinet 6,5 százalékkal emelje fel a nyugdíjakat. Az év elejéig visszamenőleges hatályú kifizetéseket áprilisban kell elkezdeni, az esetleges novemberi nyugdíjkiegészítéseket pedig szintén az április nyugdíjakkal együtt kell folyósítani – ismertette további javaslataikat.

Ezt követően Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere vette át a szót, aki bejelentette, hogy április 1. és május 31. között a zuglói egészségügyi szolgálat valamennyi dolgozója a bruttó bére 25 százalékát kapja meg plusz pótlékként. Hangsúlyozta, hogy ezzel a vészhelyzeti pótlékkal akarják elismerni azoknak a munkáját, akik részt vesznek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A polgármester úgy fogalmazott: egy ország szurkol azért, hogy a kormány legyen úrrá a beszerzési nehézségeken és biztosítsa a szakdolgozóknak a szükséges védőfelszereléseket. Hozzátette, a kerület sem rendelkezik az összes eszközzel, amelyek lehetővé tennék, hogy biztonságban tudják azokat, akik mindent megtesznek a kárenyhítés érdekében, például az egészségügyi és rendészeti dolgozókat, az önkénteseket, vagy a szociális munkásokat.

Jobbik: túlhatalom helyett hatékony vírus elleni közdelem kell

Nem túlhatalomra, hanem a vírus elleni hatékony küzdelemre van szükség – hangsúlyozta mai online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, széleskörű tesztelést, őszinte sajtómunkát és a jól informált lakosság együttműködését sürgetve,

A politikus a magyar demokrácia sötét napjaként beszélt a hétfőiről, mondván, “Orbán Viktor és a Fidesz, kiegészítve néhány mandátumtolvajjal és, sajnos, a német nemzetiségi képviselővel, megszavazták a felhatalmazási törvényt”, amely “Európa legnagyobb hatalmával rendelkező kormánya” számára biztosít korlátlan időre jogokat, a parlament jogköreit és a szólásszabadságot nyirbálva meg.

Kifogásolta, hogy a köztársasági elnök – ellentétben más európai államok vezetőivel – nem szólalt meg, csupán “rettentő gyorsan aláírta és ráadásul még egy cinikus kommentárral is ellátta ezt a felhatalmazási törvényt”.

Áder János köztársasági elnök úr azzal, hogy nem szólalt meg, nem békítette ebben a felfokozott politikai légkörben a magyar polgárokat, alkalmatlanná vált magas közjogi tisztségének betöltésére – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemre fordítható uniós források kapcsán Brenner Koloman azt hangsúlyozta: az egészségügy tagállami hatáskörbe tartozik, a szektor pedig “kizárólag a tíz éve kétharmados kormányzó Fidesz tevékenysége miatt van olyan állapotban, amit majd, sajnos, ez a vírus járvány komolyan fog tesztelni”.

Arról beszélt: kormánydöntéssel a korábban lekötött uniós forrásokat azonnal át lehet csoportosítani a vírus elleni védekezésre, majd felvetette, a Fidesz azért “uszít” az EU ellen, mert “úgy tűnik, meg szeretnének ágyazni annak, hogy kivezessék hazánkat az Európai Unióból”.

LMP: a Fidesz lemondott a nemzeti egységről

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz lemondott arról, hogy nemzeti egységben vegye fel a küzdelmet a koronavírus okozta válsághelyzettel szemben.

Kendernay János online sajtótájékoztatón értékelte, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége tegnap megszavazta a felhatalmazási törvényt.

“Páratlan ez a helyzet a magyar történelemben” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint Európában nincs más olyan nemzeti parlament, amely lemondott volna időkorlát nélkül arról a jogáról és felelősségéről, amire a választópolgárok felhatalmazták a megválasztott képviselőiket.

A kétharmados Országgyűlés lemondott arról, hogy akár nehéz helyzetben is gyakorolják a demokrácia szabályait, biztosítsák a kormány kontrollját – fogalmazott.

Szerinte a kormánynak nem csak ellenzékre nincs szüksége, de saját frakciójára sincs, az elfogadott jogszabály pedig “fricska Orbán saját népének a patkóban”.

Kendernay János hozzátette: az ellenzéki pártok konszenzusra törekedtek, de arra nem volt fogadókészség. Korlátlan idejű felhatalmazás demokráciában nem jár senkinek – jelentette ki, megjegyezte ugyanakkor, hogy az LMP továbbra is javaslatokkal segíti a válságkezelést. Ezek között hangsúlyosan szólt a betegség széles körű tesztelésének szükségességéről.

Jelen helyzetben a szolidaritás az egyetlen támasz, “csak közösen sikerül meggyógyítanunk az országot” – zárta szavait. (MTI)

Kapcsolódó: A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

Újabb fertőzött, egy 59 éves nő halt meg Magyarországon

Franciaországban háromezer fölött a halottak száma

51 kórházban katonák lettek a kórházparancsnokok

Olaszországban még sok a halott, de jelentősen csökkent az új betegek száma

Országos tisztifőorvos: a kijárási korlátozás be fogja váltani a reményeket

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc – Facebook)