Az ellenzék követeli: minden beteget lássanak el és állítsák le Kásler ámokfutását

Az ellenzéki pártok ma is bírálták a kormányt a járvány kezelése és a gazdasági tervei miatt. Nem kell újabb rabszolgatörvény és ne módosítsák a közalkalmazotti státuszt.

DK: le kell állítani a kórházak tömeges kiürítését!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa le az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós “ámokfutását”, és ne ürítse ki tömegesen a kórházi ágyakat.

A DK egészségügyi szakpolitikusa mai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hivatalos adatok alapján jelenleg alig több mint 1500 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Hozzátette, hogy Kásler Miklós korábban az állította, az ilyen betegeknek csak körülbelül húsz százaléka szorul kórházi ellátásra.

Eközben a miniszter mégis arra utasította a kórházakat, hogy tegyenek szabaddá 36 ezer ágyat, a fekvőbeteg-kapacitás hatvan százalékát – hívta fel a figyelmet László Imre.

Újbuda polgármestere hangsúlyozta, ha valóban csak minden ötödik beteg igényel kórházi ellátást, akkor 180 ezer fertőzöttnek kellene lennie az országban ahhoz, hogy 36 ezer kórházi ágyra legyen szükség. Hozzátette, hogy a diákszállók kiürítésével és bizonyos szállodai férőhelyek igénybevételével a kormány felkészült a fekvőbeteg-kapacitás további növelésére.

Súlyos betegeket küldenek haza és régóta tervezett műtéteket halasztanak el, a kormányzat felelőtlenül tesz utcára folyamatos ápolást igénylő betegeket, akiknek ezzel jó eséllyel csökkenek az életkilátásaik és akár maradandó egészségkárosodást is szenvedhetnek – bírálta az intézkedéseket a Kásler Miklós menesztését követelő politikus.

A kórházi ágyakat előre ütemezetten is fel lehet szabadítani, a tömeges kiürítés egy átgondolatlan szakmai intézkedés – összegezte véleményét László Imre.

DK: ne egy új rabszolgatörvénnyel kezelje a válságot a kormány!

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy ne egy új rabszolgatörvénnyel kezelje a koronavírus-járvány okozta válságot, hanem vonja vissza azt a rendeletet, amely alapján a cégek egyoldalúan rendelhetnek el 24 hónapos munkaidőkeretet – közölte Dobrev Klára, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője.

Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmazott, “Orbánék ismét bebizonyították, hogyan élnek vissza a saját maguknak megszavazott teljhatalommal”. “Egyáltalán nem érdekli őket, hogy a válság miatt amúgy is nehéz helyzetben élőket, hogyan nyomorítják meg még jobban a következő években” – tette hozzá.

Dobrev Klára kifejtette: a kormány “újabb aljas húzása” azokkal a munkavállalókkal fizetteti ki a gazdasági károk egy részét, akik amúgy is rendkívül kiszolgáltatottak. Az új szabályozás értelmében ugyanis, ha a munkavállaló a járvány alatt kevesebbet dolgozik, akkor ezt két éven belül ledolgoztathatják vele, és akkor sem jár majd túlóradíj, ha emiatt hat napot kell valakinek dolgozni egy héten – idézte fel.

MSZP: minden beteget lássanak el!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy ne csak a koronavírus-fertőzötteknek, de minden más betegnek is biztosítsa a szükséges egészségügyi ellátást.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő mai online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a járvány elmúltával azzal fog szembesülni az ország, hogy többen halnak meg az elmaradt ellátások miatt, mint ahány áldozatot a koronavírus követelt.

A járványra hivatkozva nem lehet megszüntetni a többi ellátási rendszert. Az alaptörvény is rendelkezik arról, hogy az alapellátáshoz való jogot biztosítani kell az embereknek – szögezte le.

A képviselő orvosokkal szembeni politikai leszámolásról beszélt, emlékeztetve arra, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hétvégén két orvosigazgatót is felmentett beosztásából. Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta, eközben a miniszter utasította a kórházakat, hogy a közfinanszírozott ágyaknak minimum a hatvan százalékát szabadítsák fel. Azt mondta, a nyilvánosság által is ismert adatok alapján a jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy a kormányzat ilyen drasztikus lépést tegyen.

Hogyan fordulhat elő, hogy nagyon súlyos, akár daganatos betegeket bocsátanak haza? – kérdezte a képviselő, felvetve, hogy a hozzátartozók képesek lesznek-e ellátni ezeket az embereket.

MSZP: a veszélyhelyzet alatt ne változzon közalkalmazotti státusz!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet alatt ne lehessen a közalkalmazotti munkajogi viszonyokat megváltoztatni – közölte az ellenzéki párt.

A szocialisták közleményükben úgy fogalmaznak, hogy az “Orbán-csomag” részeként 20 ezer kulturális dolgozótól vennék el a közalkalmazotti státuszt, bizonytalanná téve ezzel rengeteg ember megélhetését.

“A világon mindenhol azon dolgoznak a vezetők, hogy minél több ember állását megmentsék, de Magyarország kormányának az a legfontosabb, hogy tízezreket taszítson a bizonytalanságba?” – kérdezi az MSZP.

Az ellenzéki párt hangsúlyozza, támogatják a szakszervezetek törekvéseit, a javaslataik között kezdetek óta szerepel a munkahelyek védelme, az elbocsátási moratórium bevezetése a közszférában is, és a szakszervezetekkel való érdemi egyeztetések megkezdése.

Jobbik: szükség van a munkahelyvédelmi alapra

A válság miatt megszűnt vagy veszélybe kerülő állásokban dolgozókat támogató munkahelyvédelmi alap létrehozásának szükségessége mellett érvelt online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ebből a forrásból legalább korábbi keresetük nyolcvan százalékát kellene megkapniuk az érintetteknek, mégpedig államilag garantált módon.

Szerinte ezzel összességében a kieső fizetések 20-35 százalékát pótolná ki a kormányzat, kihagyva ráadásul e körből azokat, akik már elvesztették állásukat, akárcsak a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, valamint azokat, akiket továbbra sem kerülnek el a végrehajtók 33 vagy akár 50 százalékos fizetés-letiltásai.

Hangsúlyozta: mindhárom társadalmi csoportot bevonná a munkahelyvédelmi alap juttatásaiba a Jobbik, amely a minisztériumok dologi kiadásaiból, a szükségtelen fejlesztések forrásainak átcsoportosításából, valamint a kereskedelmi bankok, multicégek és “az utóbb évek elképesztő kormányközeli meggazdagodásainak” haszonélvezői által befizetett különadóból állná ezen alap kiadásait.

Az LMP javaslatokat tett az idősotthonok védelmében

Az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak tesztelését szorgalmazza az LMP, valamint az ápolók ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel. Schmuck Erzsébet társelnök online sajtótájékoztatón ismertette pártja javaslatait.

A koronavírus-járvány idején különösen nehéz helyzetben van az az 55 ezer idős, aki otthonokban lakik – mondta a politikus. Véleménye szerint a kormány ennek ellenére semmit nem tesz a védelmükben.

Az LMP ezért azt javasolja, hogy készítsenek külön eljárásrendet az otthonok számára arra az esetre, ha valaki megfertőződne – ismertette az LMP javaslatait a társelnök.

A dolgozóknak megfelelő védőfelszerelést, de legalább maszkot és kesztyűt kellene biztosítani – folytatta -, és minden dolgozót és lakót tesztelni kellene a vírusra.

Biztosítani kell azok elkülönítését, akik kórházból kerülnek vissza az otthonba, és azonnal meg kell emelni a dolgozók bérét – sorolta pártja követeléseit a társelnök.

Schmuck Erzsébet kijelentette: a józan ész és az európai példák alapján is számítani lehetett arra, hogy az otthonokban súlyos problémák alakulhatnak ki. Szerinte ezért már legalább egy hónappal ezelőtt speciális intézkedéseket kellett volna hozni az ott élők védelmében. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: a járvány még felszálló ágban van

A kórházaknak az ágyak 60 százalékát szabaddá kell tenniük holnapig!

Frissítve!!! “Ezek embertelen gyilkosok” – tüntettek a rehabilitációs intézet dolgozói

Kásler Miklós kirúgta a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

Karácsony: Kásler Miklós ellenezte a szűrést az idősotthonokban

Kásler Miklós kirúgta a székesfehérvári kórház főigazgatóját

Szakszervezetek: a veszélyhelyzet végéig ne tárgyalják a közalkalmazottakról szóló törvény módosítását!

(Kiemelt kép: illusztráció)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!