Az ellenzék jelöltje nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén

Az ellenzék jelöltje, Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a mai időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 98,77 százalékos feldolgozottság mellett az ellenzék közös jelöltje 10897 voksot kapott, ami a leadott szavazatok 56,29 százaléka.

A Fidesz támogatásával függetlenként induló Molnár Tibor 7302 (37,72 százalék), Sürü Renáta (független) 568 (2,93 százalék), Árgyelán János (Mi Hazánk) 431 (2,23 százalék), Medveczki Zoltán (Zöldek) 133 (0,69 százalék), Borbély József (Tempo Párt) 26 (0,13 százalék) szavazatot kapott.

A választási részvétel 28,87 százalékos volt, a 67471 választásra jogosultból 19482-en járultak az urnákhoz.

A megye keleti részét lefedő, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a 2018 áprilisában parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Sikeres volt tehát az ellenzéki összefogás tesztüzeme: országgyűlési képviselői választáson most először az összes, frakcióval rendelkező ellenzéki párt beállt egy közös jelölt mögé. A Fidesz is új taktikát választott, nem volt ott a pártlogó a szavazólapon, független jelöltet támogatott. Ez utóbbi azonban úgy tűnik, most nem jött be.

A Demokratikus Koalíció már kisebb feldolgozottságnál kiküldte közleményét, miszerint: “a ma este annak a vitathatatlan bizonyítéka, hogy a tavalyi önkormányzati választás győztes ellenzéki receptje egy az egyben használható az országgyűlési választáson is”. A párt szerint ha egy ellenzéki jelölt lesz 2022-ben is a fideszes jelöltekkel szemben, akkor nyerhető lesz az a választás országos szinten is. A Párbeszéd Magyarországért is hasonló gondolat mellett gratulált Kállónak, az LMP pedig azt írta, “a miniszterelnök évértékelőjének a napján Dunaújvárosban a választók is értékeltek”. Az MSZP nevében a helyszínen tartott eredményvárón gratulált Kunhalmi Ágnes. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Megkezdődött az országgyűlési képviselő választás Dunaújvárosban és környékén

Holnap lehet a 2022-es választás főpróbája Dunaújvárosban

Nem lesz fideszes jelölt a dunaújvárosi időközi választáson

Kampány: A fideszes lap szerint az ellenzéki jelölt kutyákkal etetné a dunaújvárosiakat

(Kiemelt kép: Kálló Gergely – Facebook)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!