Az Egyesült Államokban már több mint százezer halottja van a járványnak

Az Egyesült Államokban szerdán éjjel már meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem helyi idő szerinti szerda esti adatai szerint az Egyesült Államokban immár 100 ezer 411 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben. A járvány mind az 50 tagállamban szedett halálos áldozatot, és a Covid-19-ben elhunytak 80 százaléka 65 éven feletti volt.

A járvány első halottját február végén regisztrálták, és eddig 385 ezer beteg gyógyult meg a körülbelül 1 millió 700 ezer diagnosztizált fertőzött közül.

Amerikai elemzések szerint a tagállamok két hónapig húzódó lezárásával – vagyis a kijárási tilalom bevezetésével, a szigorú óvintézkedések, köztük a társadalmi távolságtartásl vagy a szájmaszkok viselésének kötelező betartatásával – az amerikai egészségügyi hatóságok “csak” időt nyertek a szükséges vírustesztek beszerzéséhez és a tesztelés beindításához, valamint a Covid-19-es betegek kezeléséhez szükséges orvosi eszközök biztosításához. Egyes egészségügyi szakemberek nem zárják ki azt sem, hogy ősszel a járvány újabb hulláma következik.

A járvány következtében az Egyesült Államok több mint 36 millió polgára maradt munka nélkül, nagyvállalatok és több évtizede sikeres áruházláncolatok kényszerültek csődeljárást kérni, és az amerikai gazdaság több ezermilliárd dollárban mérhető károkat szenvedett.

Donald Trump New York kormányzójával egyeztetett a gazdaság újraindításáról

Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban fogadta New York kormányzóját, Andrew Cuomót, akivel a gazdaság újraindításáról egyeztetett.

A találkozóról Cuomo számolt be részletesen a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott tájékoztatóján. Elmondta, hogy a találkozó “nem politikáról szólt”, hanem arról, hogy milyen infrastrukturális beruházásokkal lehet újraindítani és ismét fellendíteni az általa irányított állam gazdaságát.

A kormányzó a találkozón konkrétan megvitatott tervekről és a várható esetleges szövetségi támogatásról nem szólt. “Jó eszmecsere volt” – mondta, és szavai szerint Trump “megértette, hogy miről van szó”. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy közte és az elnök között “politikai nézetkülönbségek” vannak.

Leszögezte azért, hogy “ha okosabbak vagyunk, akkor ezeket a beruházásokat már 30 évvel ezelőtt megvalósítottuk volna”.

Beszámolt azonban New York állam járványhelyzetéről. Mint mondta: kedden az előző napihoz képest ismét emelkedett az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegségben meghaltak száma, bár az újonnan diagnosztizált fertőzésekkel kórházba szállított betegek aránya csökkent. Kedden New York állam területén 74 beteg halt meg, és 101 új fertőzött szorult kórházi ápolásra.

A New York városához tartozó Long Island-en például 44-ik napja folyamatosan csökken az újonnan kórházba szállítottak száma, s ez a megye szerdán meg is kezdte a mindennapi élet újraindításának első szakaszát.

Cuomo washingtoni sajtótájékoztatója előtt tartott sajtókonferenciát Muriel Bowser, a főváros polgármestere, aki azt jelentette be, hogy Washingtonban e hét péntekjén kezdenek könnyíteni a szigorú előírásokon. Bowser ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fővárosban “még mindig járvány van”. A 700 ezer lakost számláló városban eddig több mint 8 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak és a Covid-19 eddig 445 beteg életét követelte.

Péntektől azonban Washingtonban még mindig csak az éttermek teraszain lehet vendégeket fogadni, változatlanul tilos a 10 főnél nagyobb létszámú csoportosulás, és a fodrászatok is csakis előzetes bejelentéssel, korlátozott számú vendéget fogadhatnak.

Virginia és Maryland Washingtonnal határos megyéiben egyelőre továbbra sem lazítanak a korlátozásokon. Marylandben ugyanis változatlanul emelkedik az új fertőzöttek és a járvány halottainak száma.

Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők Ausztriában

Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők holnap Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.

A tárcavezető “észszerű cselekvésre” szólította fel a lakosságot. Elsősorban a kötelező távolság betartásának és a szájmaszk viselésének fontosságára figyelmeztetett. Hangsúlyozta: az általános óvintézkedések “alapvető feltételei” a fokozatos újranyitásnak. A stabil járványhelyzetnek köszönhető, hogy az enyhítések harmadik szakaszában a szálláshelyek és a szabadidős létesítmények is újranyithatnak – tette hozzá.

A szállodák közösségi tereiben legalább egyméteres távolságot kell tartani. A szabály nem vonatkozik azokra, akik egyébként közös háztartásban élnek, vagy közösen szerveztek kikapcsolódást. El lehet tekinteni az előírástól akkor is, ha az épület belső tereinek kialakítása miatt minimális a fertőződés veszélye. A bejáratnál és a recepción kötelező szájmaszkot viselni.

A menedékházak és az ifjúsági szállók hálóhelyiségeiben a korábban tervezett két méter helyett elegendő másfél méter távolságot tartani.

Ismét lehet szervezni esküvőket és temetéseket is, legfeljebb százfős létszámmal.

Július 1-jétől a beltéri rendezvényeken legfeljebb kétszázötvenen, a kültérieken pedig ötszázan vehetnek részt; feltétel azonban, hogy az emberek csak a számukra kijelölt helyre ülhetnek.

Augusztustól a beltéri eseményeken már ötszázan, a kültérieken hétszázötvenen lehetnek jelen. A helyi közigazgatási hivatal engedélyével ugyanakkor akár ezer embert is meg lehet hívni a beltéri, ezerkétszázötvenet pedig a kültéri rendezvényekre. Ennek feltétele azonban, hogy négy héttel korábban “Covid-19-es megelőzési tervet” kell készíteni. A rendezvényeken is kötelező a szájmaszk viselése; a vendégek az ülőhelyükön csak akkor vehetik le azt, ha a székek között legalább egy méter távolság van.

A szabadtéri fürdőkben azokon a helyeken, ahol napozni lehet, az óvintézkedések részeként tíz négyzetméterenként csak egy személy tartózkodhat; ez alól is kivételt jelentenek a közös háztartásban élők. A medencékben hat négyzetméterenként legfeljebb egy személy lehet jelen, az öltözőkben és a zuhanyzókban pedig egy méter távolságot kell tartani. A kézmosás és a szájmaszk viselése egyaránt előírás a bejáratnál, az öltőzők és a zuhanyzók területén, valamint a kabinoknál. A szájmaszkot kizárólag zuhanyzás közben és a medencékben lehet levenni. A szabályok betartását a  fürdő vezetésének kell lehetővé tennie és ellenőriznie. Így például nekik kell ügyelniük arra is, hogy a fürdő területén vagy a medencékben ne lépjék túl a megengedett létszámot. A vendégek előzetesen interneten vásárolhatják meg a belépőjegyeiket.

Ausztriában 16 537-en kapták el a koronavírus-fertőzést, közülük 15 228-an meggyógyultak. A megbetegedés szövődményeibe 645-en haltak bele.

Franciaország a korlátozások újabb enyhítésére készül

Miután Franciaországban a koronavírus-járvány miatti általános karantén több mint két héttel ezelőtti fokozatos feloldásának kezdete óta továbbra is fokozatosan csökken a kórházi kezelésre szorulók száma, a kormány jövő héttől a kijárási korlátozások további enyhítését tervezi – jelezték tegnap este kormányzati források.

Az újabb, de még mindig csak részleges lazításokat – amelyek elsősorban a járvány által kevésbé sújtott zöld színnel jelölt megyékben várhatók – ma délután jelenti be Edouard Philippe miniszterelnök.

Kérdés, hogy a vörössel jelölt párizsi agglomeráció, valamint az ország észak-keleti része átkerülhet-e a zöld övezetbe, feloldja-e kormány azt a korlátozást, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, valamint engedélyezi-e a középiskolák, a vendéglátóhelyek és a parkok megnyitását.

Az elnöki hivatal szerint a végrehajtó hatalom mindenképpen jelezni kívánja, hogy a feloldások első szakasza az elmúlt két hétben sikeresnek bizonyult, a franciák betartják a szigorú biztonsági előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, gyülekezési korlátozás), a járvány nem kapott új erőre, és a kormány egyelőre ellenőrzés alatt tartja a mintegy ötven új gócpontot.

Tegnap este a kórházakban 15 680 fertőzöttet ápoltak, ami 584-gyel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, de még szerdán is történt 271 új betegfelvétel. Lélegeztetőgépen 1501-en vannak az egy héttel ezelőtti 1800-hoz képest, számuk 54-gyel csökkent kedd óta, s csaknem ötöde az április 9-i tetőzéskor kórházban ápolt 7200 súlyos betegnek.

A járvány kezdete óta 101 017 fertőzött került kórházban, 17 839-en voltak lélegeztetőgépen, s 66 584-en távoztak gyógyultan a kórházakból.

A Covid-19 fertőzés miatt 28 596-an vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent.

A korlátozások enyhítésének újabb szakaszára időzítette a kormány a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett szoftver bevezetését, amelynek használatáról szóló törvényt szerda este fogadta el a nemzetgyűlés.

A StopCovid elnevezésű alkalmazás célja az, hogy a felhasználó automatikus értesítést kapjon arról, ha egy koronavírus-fertőzött közelébe került legalább negyedórára, s teszteltesse magát. Az applikáció önkéntes alapon és névtelenül működik, Bluetooth segítségével, nagy hangsúlyt fektetve az adatvédelmi és biztonsági szempontokra, így például lokációkat nem tárol.

“A járvány még nem ért véget, az applikáció viszont sokat segíthet nekünk” – hangsúlyozta Olivier Véran egészségügyi miniszter tegnap a parlamenti vitában.

A kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a szombattól használható alkalmazás önkéntes, névtelen és átmeneti jellegű.

Az illetékes adatvédelmi hatóságok hiába adtak kedden zöld utat a StopCovid bevezetéséhez, miután az tiszteltben tartja a magánélet védelmére vonatkozó jogszabályokat, az alkalmazás a kormánypárton belül is heves vitát váltott ki. A nemzetgyűlésben a jobboldal ellene szavazott, a szenátusban viszont a jobboldal támogatja a javaslatot, míg a baloldali pártok ellenzik.

Más országokkal ellentétben a francia kormány nem az Apple és a Google közösen kifejlesztett szoftverét választotta, hanem a francia informatikai kutatóközpontot, az Inriát bízta meg egy saját applikáció kidolgozásával.

Ismét emelkedett a halottak száma Olaszországban

Az olaszországi járvány gócpontjaként ismert Lombardia tiltakozik a tartomány határainak további lezárása ellen, miközben a dél-olaszországi Szardínia és Szicília vírusztesztet sürget az esetleges beutazóktól. A halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt a polgári védelmi hatóság tegnap esti adatai szerint.

A halottak száma túllépte a 33 ezret. Száztizenheten haltak meg az egy nappal ezelőtti 78-hoz képest, így a halottak száma mostanra elérte a 33 072-t. A halottak száma majdnem három hónap után vasárnap esett először száz alá, és azóta folyamatosan csökkent, most viszont ismét emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 50 966-ra csökkent. Közülük 84 százalék házi karanténban tartózkodik, 505-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.

A gyógyultak száma túlléptea 147 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 139-t. A halottakat is számolva 584 fertőzöttet diagnosztizáltak az egész országban, az egy nappal korábbi 397-hez képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttekből 384-t Lombardiában regisztrálták, a 117 halottból a tartományban 58-t.

A római kormánynak június 3-ig kell bejelentenie, mely tartományok között engedélyezi a mozgást. Sajtóértesülések szerint Lombardia, Piemont, valamint más északi régiók esetében, meghosszabbíthatják a karanténintézkedéseket, vagyis az itt élők továbbra sem léphetnek át más tartományokba. Szardínia és Szicília kormányzója “egészségügyi útlevelet”, vagyis vírustesztet szorgalmaz a szigetekre érkezők számára. Ezt Pierpaolo Sileri egészségügyi miniszterhelyettes “ambiciózus, de keresztülvihetetlen” tervnek nevezte.

Milánó polgármestere Giuseppe Sala úgy reagált, nem fogja elfelejteni, mely tartományok zárkóztak el a lombardiaiakkal szemben. Erre a szardíniai tartományi elnök Christian Solinas azt válaszolta, jobb, ha Milánó polgármestere nem fenyegetőzik. A Lombardiával szomszédos Liguria vezetője kijelentette, a tartomány tengerpartjaira várják a milánóiakat. Alto Adige közölte, hogy a szállodáiba érkezőket ingyenesen teszteli.

A szicíliai Trapaniban 28 napja nem diagnosztizáltak új fertőzöttet, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi hatóságok a járványt a városban befejezettnek tekintik. A calabriai Crotonéban csütörtökön lesz két hete, hogy nem szűrnek új fertőzöttet.

Átfogó kontaktkutatási program kezdődik Angliában

Átfogó program kezdődik ma  Angliában annak kiderítésére, hogy az új koronavírussal megfertőződött páciensek kivel kerültek közelebbi kapcsolatba fertőződésük idején. A kormány reményei szerint a tegnap bejelentett program feleslegessé teheti a fertőzés gyanúja esetén jelenleg mindenkire egyformán kötelező elkülönítést.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta, összekötő bizottság nevű testület tegnap esti meghallgatásán közölte, hogy a kormány 25 ezer kontaktkutatót toborzott. Az ő feladatuk lesz annak felderítése, hogy a koronavírus által szűrővizsgálattal bizonyítottan megfertőződöttek kikkel kerülhettek a szűrés előtt olyan közeli kapcsolatba, hogy átadhatták nekik a fertőzést.

A program jelentős részben önbevallásra, illetve a későbbiekben egy erre a célja kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazásra épül.

Pozitív koronavírusteszt esetén az érintettel a kontaktkutató szolgálat SMS-üzenetben, e-mailben vagy telefonon felveszi a kapcsolatot, és megkéri, hogy fedje fel, kivel került szorosabb kapcsolatba a korábbi időszakban.

A megnevezetteket a szolgálat felkutatja és indokolt esetben – ha valóban fennáll a fertőződés kockázata – megkéri őket, hogy 14 napra vonuljanak elkülönítésbe.

Johnson szerint a szolgálat napi tízezer emberrel tudja felvenni a kapcsolatot.

Az eljárást a következő hetekben várhatóan kiegészíti egy olyan mobiltelefonos alkalmazás, amellyel automatikusan, Bluetooth-jelekkel visszakövethető, hogy aki észleli magán a Covid-19-betegség tüneteit, a megelőző időszakban kivel került fizikai közelségbe.

Az iOS és Android operációs rendszereken egyaránt futó alkalmazást május eleje óta próbálják a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten, és várhatóan a következő hetekben országszerte hozzáférhetővé válik.

Ha valaki koronavírus-tüneteket észlel magán és az alkalmazáson keresztül értesíti erről a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS), az értesítés nyomán azok is automatikus riasztást kapnak, akiket az illető ugyan nem feltétlenül ismer, de a megelőző napokban 15 percnél hosszabb időt töltött közvetlen közelükben, például egy buszon utazva.

A hatóságok őket is megkérhetik, hogy vagy vonuljanak elkülönítésbe, vagy vessék alá magukat koronavírus-szűrésnek.

Ha e szűrés eredménye negatív, akkor nem szükséges az elkülönítés.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta tegnap este a Downing Streeten, úgy fogalmazott, hogy mindenkinek “állampolgári kötelessége” a részvétel e kontaktkutatási programban.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Egyesült Királyságban a tegnap délelőtt zárult 24 órában 2013-mal nőtt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

Tegnapig összesen 3,8 millió szűrést végeztek országszerte, és e vizsgálatok közül 267 240-nek lett pozitív az eredménye.

Az előző este zárult 24 órában 412 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 37 460 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Belgiumban lassul a járvány terjedése, de a szakértők óvatosságot sürgetnek

Belgiumban egyértelműen lassul a koronavírus-járvány terjedése, de a szakértők szerint óvatosságra van szükség, mert nincs kizárva, hogy a vírus újra erőre kaphat.

A sajtó által idézett szakértők szerint a korlátozásenyhítések nem gyakoroltak negatív hatást a járvány terjedésére, nincs nyoma annak, hogy újra megszaporodtak volna az új fertőzéses esetek, és folyamatosan csökken a kórházi felvételek száma is. Hozzáteszik azonban, hogy kell még néhány hét ahhoz, hogy a megfelelő következtetéseket lehessen levonni.

Steven Van Gucht virológus felhívta a figyelmet, hogy a végrehajtott tesztek alapján, eddig a lakosság csupán 6 százaléka fertőződött meg. Hozzátette azonban, hogy a járvány első hulláma lezajlott, és csak ősszel várható a második.

A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb adatai alapján országban keddről szerdára 36 beteget utaltak be kórházi ápolásra a járvánnyal összefüggésben. A szakértők szerint, a felvett betegek száma napról, napra körülbelül 4 százalékot csökken. 1128 ember szorul továbbra is kórházi kezelésre, közülük 220-an intenzív osztályokon fekszenek. További 31 haláleset történt 24 óra leforgása alatt, ez tizede a járvány csúcsán történt elhalálozásoknak.

Napi mintegy 5 százalékkal esik az új fertőzöttek száma is, a tesztelés kiterjesztése ellenére: 1 nap alatt 212 esetet rögzített az közegészségügyi hatóság statisztikája.

A szomszédos Hollandiában, a helyi sajtó tájékoztatása szerint, egy nap alatt mindössze 4-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, továbbá 190 új fertőzöttet regisztráltak, és 7 kórházi felvétel történt. Mark Rutte kormányfő a nap folyamán bejelentette, hogy a sportklubok, wellness-centrumok, és kaszinók július 1-től nyithatják újra kapuikat, a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.

Luxemburgban tegnapi adatok szerint, 2 új vírusfertőzöttet azonosítottak, haláleset nem történt 24 óra leforgása alatt.

Moszkva hétfőtől megnyitja a parkokat, megszorításokkal engedélyezi a szabadtéri sétát és a sportolást

Moszkva hétfőtől bevezeti a járványügyi szigorítások enyhítésének második körét, megnyitja parkjait és lakosainak – időbeosztási és maszkviselési kötelezettség mellett – engedélyezi a sétát és a szabadtéri sportolást – közölte honlapján tegnap este Szergej Szobjanyin, a főváros polgármestere.

Lakásukat a 65 évnél idősebb és a krónikus betegek is elhagyhatják. A parkok közül egyedül a Kreml melletti Zarjagyje marad zárva.

Sportolni reggel 9-ig korlátozás nélkül lehet majd, gyalogsétára pedig 9 és 21 óra között hetente háromszor indulhatnak majd a moszkvaiak; kétszer hétköznap, egyszer pedig a hétvégén. A városvezetés két hét után dönt majd arról, hogy engedélyezhető-e korlátozás nélkül a séta az orosz fővárosban.

Szobjanyin rámutatott, hogy mivel több ember lesz utcán, hétfőtől megszigorítja a maszkviselési kötelezettséget. A vidámparkok és a játszóterek továbbra is zárva maradnak. A járványügyi szigorítások miatt padra ülni továbbra sem szabad, a kerengők és más hasonló szabadtéri építmények nem használhatók.

A séta idejére főváros engedélyezi a kerékpár és más sporteszközök használatát, a parkokig pedig gépkocsi és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét. Kötelező kesztyűhasználat vagy fertőtlenítés mellett újraindul a biciklikölcsönzés is.

Továbbra sem hagyhatják el lakhelyüket a Covid-19-fertőzöttek, a fertőzésgyanús és a légúti megbetegedésben szenvedő személyek, valamint a hozzátartozóik. Kötelező lesz a házi karantén betartása azok számára is, akiket tisztiorvos utasított erre, egyebek között amiatt, hogy nemrég tértek vissza külföldről.

Június 1-jén megnyitnak az autószalonok és a nem élelmiszert árusító üzletek is. A hétvégi vásárok június 5-től lesznek majd látogathatók. Működni kezdenek a javítóműhelyek, a vegytisztítók és más olyan szolgáltatások is, amelyek esetében nem szükséges hosszabb kontaktus az ügyfelekkel.

Az önizoláció többi szabálya, egyebek között a közlekedés digitális engedélyhez kötése továbbra is hatályban marad.

A fővárosban Szobjanyin szerint mintegy 5 ezer, korábban a Covid-19-páciensek kezelésére átalakított kórházi ágy szabadul fel a tervszerű, rendes orvosi kezelés számára. A főváros tartalékot képzett a járványhelyzet romlásának esetére is. Emellett, Putyin felkérése nyomán orvosokat, gyógyszert, védőeszközt és lélegeztetőgépeket küld több más régióba, a járvány elleni védekezést segíteni.

Moszkvában a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma 2140-nel 171 443-re, a halottaké 73-mal 2183-ra, a gyógyultaké pedig 5839-cel 67 456-ra nőtt.

Szobjanyin tegnap közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Moszkva június 24-én kész megrendezni a május 9-én elmaradt győzelem napi parádét. A Kreml viszont ugyanezen a napon arról adott ki tájékoztatást, hogy elhalasztja a BRICS-országok és a Sanghaji Együttműködési Szervezet július 21. és 23. között Szentpéterváron megtartani tervezett csúcstalálkozóját.

Tegnap Alekszandr Brecsalovról, a finnugor Udmurtföld vezetőjéről bizonyosodott be, hogy Covid-19-fertőzött. Ő a harmadik oroszországi régióvezető, akiről hivatalosan közölték, hogy megbetegedett. Hétfőn Solban Kara-ool, a Mongólia határán fekvő Tuvai Köztársaság vezetője közölte ezt magáról, május 11-én pedig Alekszandr Drozdenko, Leningrád megye vezetője tett így. (MTI)

Kapcsolódó: Von der Leyen: az EU-nak 750 milliárd euróra van szüksége a helyreállításához

Országos tisztifőorvos: változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

Gyakorlatilag hazaküldték a kórházakból meghalni a betegeket

Pert indít Kásler titkolózó minisztériuma ellen a Magyar Helsinki Bizottság

Kásler Miklós megint az orvosokra tolta a felelősséget a kórházi ágyak kiürítése miatt