Az Egyesült Államokban már több mint 100 ezer a fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma. Donald Trump – aki korábban azt mondta, nem kell sok  lélegeztetőgép – most 100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

Az új típusú koronavírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján pénteken Donald Trump arról tájékoztatott, hogy elnöki rendelettel felhatalmazta a belbiztonsági minisztert és a védelmi minisztert a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására.

Az elnök bejelentette, hogy Peter Navarrót, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadóját bízta meg a védelmi termelési törvény keretében elrendelt lélegeztetőgépek gyártásának összehangolásával. Trump a törvény értelmében pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására.

“Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz” – fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt: “lélegeztetőgépekre van szükségünk”.

Trump az amerikai egészségügy elhanyagolt állapotát kárhoztatta a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Mint mondta, nem az előző elnököt hibáztatja, hiszen az amerikai egészségügyet szerinte évtizedek óta elhanyagolták, nem fejlesztették, nem hajtottak végre beruházásokat.

Az elnök kiemelte Kaliforniát, az északnyugati Washington államot, New Yorkot, Floridát és Louisianát mint azokat a tagállamokat, ahol különösen intenzíven terjed a vírus. Dicsérően szólt Andrew Cuomo, New York kormányzója és Ron DeSantis floridai kormányzó munkájáról. Bejelentette, hogy hétfőn tanácskozik a kormányzati munkacsoport két tagjával, Anthony Faucival, az országos allergológiai és fertőző betegségek központjának igazgatójával és Deborah Birx főorvossal arról, mikor lehetne újra beindítani a hétköznapi életet, beleértve a munkát is az ország egyes vidékein. Az elnök már napok óta szorgalmazza ezt, de mindig hozzáteszi, hogy a végső döntést a szakemberek tanácsaira támaszkodva hozza majd meg.

A Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatainak közzététele után három olyan amerikai tagállam számolt be koronavírusos megbetegedés miatti halálesetről, ahol addig egyetlen fertőzött sem halt bele a kórba.

Nebraska, Észak-Dakota és Maine államokban mindhárom halálos áldozatnak más, komoly betegsége is volt. Négy államban, Hawaiion, Rhode Islandben, Nyugat-Virginiában és Wyomingban nem szedett még halálos áldozatot a vírus, bár ezekben a tagállamokban is már regisztráltak fertőzötteket.

Ron DeSantis, Florida kormányzója elrendelte, hogy aki New York államból vagy Louisianából érkezik Floridába, annak kötelezően két hétig önkéntes karanténba kell vonulnia. Floridában egyébként, csakúgy, mint Kaliforniában, meghatározatlan időre kiterjesztették a Disney szórakoztató parkjainak zárva tartási idejét.

Los Angelesbe péntek este megérkezett az amerikai haditengerészet Mercy (Kegyelem) nevű kórházhajója, amelyen ezer ágy, felszerelés és orvosi kar könnyít a kaliforniai járványhelyzeten.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette: eddig több mint 15 ezer amerikai állampolgár hazaszállításáról gondoskodtak. Közleményében a tárca azt is tudatta, hogy eddig a minisztérium 93 munkatársánál állapították meg a vírusfertőzöttséget.

Trump lélegeztetőgépek gyártására utasította a General Motorst

Donald Trump amerikai elnök a védelmi termelési törvény értelmében pénteken utasította a General Motorst (GM) lélegeztetőgépek gyártására, amelyekre az új típusú koronavírusban megbetegedett páciensek kezelésére van szükség.

Az 1955-ben született jogszabály – amely lényegében haditermelési törvény – lehetőséget ad széleskörű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást biztosít a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére, ezzel kapcsolatos intézkedések kötelező végrehajtatására és ellenőrzésére.

Donald Trump már pénteken délelőtt a Twitteren jelezte elégedetlenségét a General Motorsszal. Mint írta: a cég nem tartotta be a negyvenezer darab lélegeztetőgép gyártására tett ígéretét, sőt, immár összesen csak hatezer ilyen berendezés gyártását helyezi kilátásba, azt is április végéig. Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében azt írta: “a General Motorsnak muszáj azonnal újra nyitnia az ohiói Lordstownban buta módon bezárt üzemét, és meg kell kezdenie most a lélegeztetőgépek gyártását”. Majd Mary Barrára, a GM elnök-vezérigazgatójára utalva kijelentette: “Mary B-vel mindig baj van”. Az elnök később a Ford gyárat is a lélegeztetőgépek gyártásának megindítására sürgette.

Az elnök péntek délután közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a kormányzatnak a nagyvállalattal folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre, de az új típusú koronavírus terjedése miatt a kormányzatnak sürgősen cselekednie kell. “A GM csak az időt vesztegette. Mai döntésünk segít biztosítani az amerikai életeket megmentő lélegeztetőgépek gyors gyártását” – fogalmazott Trump a közleményben.

Több amerikai tagállam kormányzója is jelezte, hogy veszélyes mértékben kevés a lélegeztetőgépek száma, a kórházaknak már alig van kapacitásuk az új betegek kezelésére. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken azt jelentette be, hogy legalább harmincezer új lélegeztetőgépre van szüksége az államban. John Bel Edwards, a déli Louisiana kormányzója pedig közölte, hogy április elején már nem lesz elég lélegeztetőgép.

A The Washington Post című lap tudósítása szerint az amerikai városok elsöprő többségében nemcsak lélegeztetőgépből van hiány, hanem szájmaszkokból és vírustesztekből is, és hiányoznak az orvosok és ápolók számára szükséges speciális védőruhák és felszerelések is.

Az amerikai képviselőház is elfogadta a több mint 2000 milliárd dolláros csomagtervet

Az amerikai képviselőház is elfogadta a több mint 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amely enyhíteni igyekszik az új típusú koronavírus miatti nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára.

Az Egyesült Államokban történelminek minősített és az amerikai történelemben valóban az eddigi legnagyobb gazdasági csomagterv ténylegesen 2200 milliárd dollár értékű.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a szavazás előtti vita lezárásaként kiemelte: “nemzetünk a koronavírus járványa miatt történelmi méretű gazdasági és egészségügyi szükséghelyzettel néz szembe”. A házelnök jelezte egyben, hogy a törvényhozók előkészítenek majd egy újabb gazdasági csomagtervet is.

A törvényjavaslatot a szenátus már csütörtökre virradó éjjel megszavazta.

Donald Trump péntek délután a Fehér Házban – az új típusú koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagjainak és a kormányzat más tagjainak, valamint a törvényhozás republikánus vezetőinek jelenlétében – aláírta, és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által megszavazott gazdasági csomagot.

Az aláírási ceremónián mondott rövid beszédében az elnök hangsúlyozta, hogy a járvány után Amerika “erősebb lesz, mint valaha”.

Bejelentette, hogy miután péntek reggel telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Peking a járványra vonatkozó adatbázist és információkat ad át az Egyesült Államoknak. Az amerikai elnök megemlítette azt is, hogy telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, akinél kimutatták a vírusfertőzést, és Angela Merkel német kancellárral is, aki pedig karanténban van.

A csomagterv 290 milliárd dolláros keretet biztosít, hogy több millió amerikainak maximálisan egyszeri 1200 dolláros csekket kézbesíthessenek. Az összegeket az évi jövedelem arányának megfelelően utalják, s akinek évi 99 ezer dollárnál magasabb a jövedelme, nem részesülhet a segítségből. A családok továbbá gyermekenként 500 dolláros szintén egyszeri támogatást is kapnak.

Heti 600 dollárral megnövelik a munkanélküli segély összegét, s a járvány miatt elbocsátottak négy hónapon keresztül kapják a támogatást. Az általában hat hónapig járó munkanélküliségi segélyt a törvény életbe lépése után további 13 hétig folyósítják. Munkanélküli segélyért folyamodhatnak majd a magánvállalkozók, az alvállalkozók és a szerződéses dolgozók is, akik eddig nem voltak jogosultak munkanélküli segélyre. A munkanélküliek megsegítésére a csomagterv 260 milliárd dollárt biztosít.

A tervezet 377 milliárd dollárt irányoz elő az 500 főnél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások hiteleire és pályázataira, 504 milliárd dollárt különít el a repülőgépgyártó cégek és a légitársaságok számára. Az egyes tagállamok és városok 150 milliárd dollár pluszpénzt kapnak a válság kezelésére, 100 milliárdot a kórházaknak és általában az egészségügyi szolgáltatóknak szánnak. Lélegeztetőgépek, orvosi maszkok és más gyógyászati segédeszközök beszerzésére 16 milliárdot, oltóanyag előállítására és gyógyszerekre további 11 milliárdot irányoz elő a csomagterv.

A járványügyi és betegségmegelőzési országos központ (CDC) 4,3 milliárd dolláros segítségre számíthat, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) 45 milliárd dollárt kap. Emellett több milliárd dollár értékű segítséget kap még az oktatási rendszer és a tömegközlekedés is.

A csomagterv pénzügyi alapot hoz létre a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszerrel (Fed) közösen a bajba került nagyvállalatok, a tagállamok és az egyes városok számára. A jegybankkal közösen életre hívott program egyébként összesen 4500 milliárd dollár értékű lesz.

A csomagtervben szereplő összegek folyósítását egy főellenőr és egy kongresszusi bizottság ellenőrzi majd. A segítségből nem részesülhetnek Donald Trump, a kormányzat és a kongresszusi politikusok, illetve családtagjaik vállalatai. (MTI)

KapcsolódóBoris Johnson brit kormányfő is megfertőződött a koronavírussal

Trump szerint nem kell annyi lélegeztetőgép

Az Egyesült Államokban már több a fertőzött, mint Kínában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!